«Είμαστε πιο ισχυροί και καλύτεροι όταν εργαζόμαστε μαζί, και οι τρεις»: ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να συσφίξει τις σχέσεις της χώρας του με το Μεξικο και τον Καναδά στη διάρκεια συνόδου κορυφής των χωρών της Βόρειας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στην πόλη του Μεξικού.
«Είμαι ευγνώμων που έχω εσάς τους δύο για εταίρους και, θα πρόσθετα, για φίλους», δήλωσε από την πλευρά του ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, οικοδεσπότης της συνόδου κορυφής.
Στόχος της; Η Βόρεια Αμερική πρέπει να παραμείνει «η πιο ανταγωνιστική, ακμάζουσα και ανθεκτική οικονομική περιοχή του κόσμου», όπως δήλωσε ο Μπάιντεν.
Ο Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε τη σύσταση «κοινής επιτροπής» για «την αντικατάσταση των εισαγωγών στη Βόρεια Αμερική», προκειμένου να «ενισχύσουμε τις εμπορικές και οικονομικές μας σχέσεις».
Η περιφερειακή ενσωμάτωση περιορίζει «την εξάρτησή μας» από «άλλες περιοχές του κόσμου, με τις οποίες δεν μοιραζόμαστε απαραίτητα τις ίδιες αξίες, όπως με τους εταίρους μας εδώ στη Βόρεια Αμερική», είχε επισημάνει ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν πριν τη διεξαγωγή της συνόδου.
Ο Μπάιντεν επιθυμεί επίσης να αναγάγει τη Βόρεια Αμερική σε «κινητήριο δύναμη της παραγωγής καθαρής ενέργειας».
Ο Τριντό και το ελεύθερο εμπόριο
Στο πλευρό του Μεξικανού προέδρου, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον αριθμό ρεκόρ – όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος- μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα από το Μεξικό για να εισέλθουν στις ΗΠΑ, ένα θέμα που προκαλεί ένταση μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Λόπες Ομπραδόρ που «δέχεται στο Μεξικό» τους μετανάστες που δεν μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Άλλο ένα διμερές ζήτημα που προκαλεί τριβές: η φαιντανύλη, το συνθετικό ναρκωτικό που προκαλεί χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ, εναντίον του οποίου ο Μπάιντεν έχει δεσμευθεί να εντείνει τη μάχη του.
Από την πλευρά του ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπερασπίστηκε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν υπογράψει οι τρεις χώρες και ισχύει από το 1994, αφού ανανεώθηκε το 2021.
«Αυτή η συμφωνία βοήθησε τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν, δημιούργησε εκατομμύρια καλές θέσεις εργασίας. Το ελεύθερο εμπόριο προσέλκυσε στην ήπειρό μας επενδυτές από όλο τον κόσμο», τόνισε ο Τριντό μιλώντας αγγλικά και γαλλικά.
Ο Λόπες Ομπραδόρ χαιρέτισε «τη νέα σχέση συνεργασίας» μεταξύ των τριών χωρών «η οποία αφήνει πίσω της τον ηγεμονικό παρεμβατισμό».
Τη Δευτέρα ο Μεξικανός πρόεδρος είχε ζητήσει από την Ουάσινγκτον να πάψει να αντιμετωπίζει «με υπεροψία τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική»: «πρόεδρε Μπάιντεν, έχετε το κλειδί για να ανοίξετε και να βελτιώσετε σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ όλων των χωρών της αμερικανικής ηπείρου», είχε δηλώσει.
Ο Λόπες Ομπραδόρ, προτού απευθυνθεί στον Αμερικανό ομόλογό του, είχε χαρακτηρίσει τον Τριντό «μεγάλο σύμμαχο του Μεξικού» και τον ευχαρίστησε για το σύστημα παροχής προσωρινών αδειών εισόδου που εφάρμοσε, το οποίο επέτρεψε σε «25.000 Μεξικανούς» να πάνε στον Καναδά.
«Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί. Η συντεταγμένη μετανάστευση», υπογράμμισε, σε μια κεκαλυμμένη κριτική προς τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ.
Ωστόσο ο Λόπες Ομπραδός ευχαρίστησε τον Μπάιντεν διότι οι Μεξικανοί που ζουν και εργάζονται στις ΗΠΑ «δεν παρενοχλούνται και δεν είναι πλέον αντιμέτωποι με επιδρομές από την αστυνομία, όπως συνέβαινε παλαιότερα».
«Είστε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ εδώ και καιρό που δεν κατασκεύασε ούτε ένα μέτρο τείχους» στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, υπογράμμισε. «Σας ευχαριστώ, αν και αυτό δεν αρέσει στους συντηρητικούς».
Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τους τρεις ηγέτες να αναγάγουν σε προτεραιότητα τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών στις συνομιλίες τους και να «σταματήσουν να εφαρμόζουν απάνθρωπες, κοινές πολιτικές στο μεταναστευτικό».
ΦΩΤΟ EPA/Jose Mendez