Χωρίς σοβαρό αντίκτυπο ήταν τα πλήγματα των βαλλιστικών πυραύλων που δέχτηκε στο έδαφός του το Ισραήλ. Έτσι Αμερικάνος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στο ABC News, είπε πως τουλάχιστον εννέα πύραυλοι κατάφεραν να παραβιάσουν την αεράμυνα του Ισραήλ, πλήττοντας δύο αεροπορικές βάσεις με μικρά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα πέντε έπληξαν την βάση Nevatim στο κέντρο της χώρας, προκαλώντας ζημιές σε ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, σε ένα από τους διαδρόμους απογείωσης καθώς και σε άδειες αποθήκες. Επιπλέον τέσσερις πύραυλοι έπληξαν αεροπορική βάση στην έρημο Negev χωρίς να υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές. Δεν διευκρινίζεται όπμως σε ποια συγκεκριμένα, με τις Ramon και Hatzerim να βρίσκονται στην περιοχή, που φιλοξενούν F-16I Sufa και F-15I Ra’am αντίστοιχα.
Από την πλευρά του Ιράν, ο Αρχηγός του Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Υποστράτηγος Mohammad Baqeri, κι αυτός μίλησε για ζημιές στη Nevatim, τονίζοντας ότι “από εκεί απογειώθηκαν F-35 που έπληξαν την ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό”.
Satellite image:
The only real impact to a military structure on last night’s attack:
Minor damage to nevatim airbase.pic.twitter.com/yF7PeQSasl
— Yam Peleg (@Yampeleg) April 14, 2024
Οι ζημιές στη Nevatim, που αποτελεί την ”φωλιά” των F-35I Adir, αποτέλεσαν και ευκαιρία για την επίδειξη των δυνατοτήτων της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην επισκευή διαδρόμων έπειτα από προσβολή, μέσω ενός βίντεο που κυκλοφόρησαν.
#BREAKING: #IDF released a footage showing damage in one of the runways of #Nevatim Air Base of the #IsraeliAirForce caused by an #Iranian ballistic missile launched by the #IRGC. The runway was quickly repaired as you can see here. pic.twitter.com/lRlcfaLtCX
— Babak Taghvaee – The Crisis Watch (@BabakTaghvaee1) April 14, 2024
Τα φτωχά αποτελέσματα των ιρανικών πληγμάτων, όπως αναφέρουν αμερικανικές πηγές έρχονται να προστεθούν στις γενικότερα κακές επιδόσεις στην απόδοση των όπλων που χρησιμοποιήθηκαν. Καθώς από τους περίπου 120 ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους, οι μισοί εμφάνισαν αστοχίες, είτε στην εκτόξευση, είτε στην διάρκεια της πτήσης όπου κατέπεσαν, είτε τέλος στην ακρίβεια προσβολής.
Εξαιρετικό άρθρο. Εν αναμονή για το δεύτερο μέρος!
Εκπληκτικό άρθρο!
Θερμή παράκληση να καθιερωθεί αυτό το είδος αρθρογραφίας!
Από τα άρθρα που ανεβάζουν το επίπεδο πληροφόρησης που προσφέρει η ιστοσελίδα!
-Πολυ ωραιοαρθρο…..
Κ. Ευσταθιου ευχαριστουμε πολυ για το αρθρο σας μου με ευκολα κατανοητο τροπο παραθετει τα τεχνικα ζητηματα που πραγματευεται
Καποιες παρατηρησεις στο κειμενο
>>Τα πλέον σύγχρονα AESA χρησιμοποιούν τεχνολογία Gallium Nitride (GaN) η οποία επιτρέπει τουλάχιστον 30πλάσια ισχύ εξόδου από το κάθε στοιχείο
Ο ισχυρισμος για 30πλασια ισχυς των GaN ειναι υπερβολικος. Σε επιπεδο ημιαγωγου η αυξηση ισχυος ξεκινα απο 2-3 φορες για GaN on SiC σε σχεση με Si LDMOS στην L band και κλιμακωνεται στις 8-10 φορες σε σχεση με GaAs στην Χ band. Ακομη κι αυτη η αυξηση ειναι θεωρητικη γιατι υπεισερχονται σχεδιαστικοι περιορισμοι οπως το προβλημα της ψυξης και παροχης ισχυος ιδικα σε airborne RADAR ή το προβλημα της περιορισμενης αποστασης των στοιχειων στις C και ιδικα X Bands που μειωνουν σημαντικα την επιτυγχανομενη αυξηση ισχυος
>>Όμως τα πλέον σύγχρονα AESA (όπως π.χ. το SPY-6), αν και έχουν χαμηλώτερη συνολική ισχύ εξόδου, λόγω του ότι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία (~15db) από τα PESA
Η ευαισθησια του RADAR για σταθερο Antenna Aperture και dwell time εξαρταται απ την εικονα θορυβου του δεκτη και την επεξεργασια σηματος. Η εικονα θορυβου των AESA ειναι χαμηλοτερη κατα 2-5 dB σε σχεση με των PESA λογω της αμεσοτερης συνδεσης του LNA σε καθε στοιχειο αλλα και αυτο το κερδος ειναι θεωρητκο σε περιβαλλον ECM. Η αναφερομενη καλυτερη ευαισθησια μπορει να οφειλεται κατα κυριο λογο στην ψηφιακη επεξεργασια σηματος των πιο συγχρονων RADAR και λιγοτερο στην τεχνολογια beamforming (AESA/PESA)
>>Εντούτοις έχει και την δυνατότητα εκπομπής πολλών δεσμών σε διαφορετικές συχνότητες αλλά με καταμερισμό της ισχύος εξόδου (τεχνική Butler).
Ο ρολος του Butler Matrix ή BFN ειναι να δημιουργει με οικονομικο τροπο (αντιστοιχο του FFT) πολλαπλες δεσμες σε προκαθορισμενες γωνιες. Για να γινει αυτο απαιτουνται οσοι ενισχυτες ισχυος (PAs) οσος ο αριθμος των ταυτοχρονων δεσμων. Για σταθερο μοντελο PA η ισχυς της καθε δεσμης δεν επιρρεαζεται απ τον αριθμο των ταυτοχρονων δεσμων (αν δεν υφιστανται περιορισμοι ψυξης και παροχης ισχυος)
Επισης θα ηταν καλο καθ ολο το κειμενο να χρησιμοποιειται μια σταθερη ορολογια σχετικα με τις συχνοτικες μπαντες (frequency bands) ειτε βαση του IEEE (L, S, C, X, Ku,…) ειτε βαση του NATO (D, E, F, G, H, I, J,…)
Επί τέλους, ας αναστηθεί ο θεσμός του ένθετου στην έντυπη έκδοση με περιεχόμενο σαν το εν λόγω διαμάντι!
Και κάποιοι επιμένουν να απαξιώνουν το seafire.
Πόσο μικροί είμαστε μέσα στην άγνοιά μας.
Ευχαριστούμε για το άρθρο την Πτήση και το συντάκτη.