Στις 17 Ιουλίου 2014 καταρρίφθηκε από πύραυλο BUK στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, ένα Boeing 777-2H6ER των μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ -Κουάλα Λουμπούρ (Πτήση MH17). Στο αεροπλάνο επέβαιναν 298 άνθρωποι που όλοι έχασαν τη ζωή τους.
Η ρωσική Γενική Εισαγγελία, σε έγγραφη καταγγελία εναντίον του Κιέβου που υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατηγόρησε την Ουκρανία, πως φέρει την πλήρη ευθύνη για τη συντριβή της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, δεδομένου ότι δεν είχε κλείσει τον εναέριο χώρο της και παρουσίασε στοιχεία που δήθεν “αθωώνουν” τη Ρωσία. “Η Ουκρανία είναι πλήρως υπεύθυνη για το θάνατο των επιβατών και των μελών του πληρώματος του αεροσκάφους Boeing 777 της Malaysia Airlines”, αναφέρει το έγγραφο.
Τα στοιχεία εις βάρος της Ρωσίας είναι συντριπτικά
Το τελικό πόρισμα της Ολλανδικής Επιτροπής Ασφάλειας για την πτήση MH17 δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2015. Σύμφωνα με αυτό η πτήση από το Άμστερνταμ προς την Κουάλα Λουμπούρ καταρρίφθηκε από ένα σοβιετικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα. Οι ερευνητές κατέληξαν πως ο πύραυλος BUK, που κατέρριψε το αεροσκάφος, προερχόταν από ρωσική μονάδα που έχει την έδρα της στο Κουρσκ, στη Ρωσία. Το σύστημα μεταφέρθηκε από τη Ρωσία σε ελεγχόμενα από αυτονομιστές εδάφη της Ουκρανίας, ενώ μετά τη κατάρριψη επέστρεψε αμέσως στη βάση του.
Tο Α/Α σύστημα Buk που κατέρριψε τη Πτήση ΜΗ17 σκοτώνοντας 298 ανθρώπους, άνηκε στη 53η Ταξιαρχία Α/Α Πυροβολικού που έχει έδρα το Κούρσκ. Η MH17, καταρρίφθηκε με πύραυλο 9М38, που εκτοξεύτηκε από τη περιοχή του Pervomaiskyi, που την εποχή εκείνη, ελεγχόταν από ρωσόφιλους αντάρτες.
Το πόρισμα τεκμηρίωσε πως το σύστημα Buk που κατέρριψε τη πτήση MH17, εισήλθε στην Ουκρανία από τη Ρωσία φορτωμένο σε φορέα Volvo. Μέσα από δεκάδες βίντεο και φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν εκείνες τις ημέρες μέσω social media, κατέστη δυνατή η καταγραφή όλης της πορείας μέχρι το Pervomaiskyi, απ’ όπου και εκτοξεύτηκε ο πύραυλος.