24.4 C
Athens
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
ΝΕΑΑΜΥΝΑΈκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην...

Έκτακτο: Έως 7 (!) ελικόπτερα MH-60R εγκρίνουν οι ΗΠΑ για πώληση στην Ελλάδα

- Advertisement -

Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών αποφάσισε να εγκρίνει ενδεχόμενη πώληση μέσω κεφαλαίων FMS στην Ελλάδα για έως επτά ναυτικά ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών MH-60R με υποστήριξη και συναφή οπλισμό κι εξοπλισμό για μέγιστο εκτιμώμενο κόστος 600 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Άμυνα κι Ασφάλεια (DSCA) παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση και την κοινοποίησε στο Κογκρέσο για αυτή την πιθανή πώληση μόλις σήμερα.
Στην ανάρτηση της Υπηρεσίας αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αγοράσει:
1) επτά ελικόπτερα πολλαπλών αποστολών MH-60R εξοπλισμένα με ραντάρ APS-l 53 (V) (10 συνολικά, 7 εγκατεστημένα, 3 ως ανταλλακτικά).
2) δεκαοκτώ κινητήρες T700 GE-401 C (14 εγκατεστημένους, 4 ως ανταλλακτικά)
3) επτά αερομεταφερόμενα συστήματα ποντιζόμενου σόναρ χαμηλής συχνότητας (ALFS) (7 εγκατεστημένα)
4) δέκα συστήματα AN / AAS-44C (V) πολυφασματικής στοχοποίησης (7 εγκατεστημένα, 3 ως ανταλλακτικά)
5) δεκαοκτώ Ενσωματωμένα Παγκόσμια Συστήματα Παγκόσμιου Εντοπισμού Θέσης / Συστήματα Αδρανειακής Πλοήγησης με λειτουργίες Επιλεκτικής Διαθεσιμότητας / Anti-Spoofing (SAASM) (14 εγκατεστημένα, 4 ως ανταλλακτικά)
6) Χίλιους ηχοσημαντήρες AN / SSQ-36/53/62
7) δύο εκπαιδευτικούς (CATM ) πύραυλους AGM-114 M36-E9
8) τέσσερεις εκπαιδευτικούς πυραύλους Hellfire AGM-114Q.
9) εκατό κατευθυνόμενες ρουκέτες Advanced Precision Kill Weapons System (APKWS)
10) τριάντα τορπίλες MK 54
11) δώδεκα πολυβόλα M240 (7,62 mm)
12) και δώδεκα GAU-21 (Μ3Μ 12,7 mm)
13) δεκαοκτώ ασύρματοι AN / ARC-210 APX-1990A με ασφαλή λειτουργία COMSEC (14 εγκατεστημένοι και 4 ως ανταλλακτικά)
14) είκοσι τέσσερις συσκευές νυχτερινής όρασης AN / AVS-9
15) δέκα αναμεταδότες (IFF) προσδιορισμού φίλου ή εχθρού AN / APX-123 (8 εγκατεστημένοι, 2 ως ανταλλακτικά)
Το πακέτο περιλαμβάνει και άλλα συναφή υλικά υλικοτεχνικής υποστήριξης και υπηρεσίες εκπαίδευσης και διοικητικής μέριμνας. Η εκτιμώμενη συνολική αξία της υπόθεσης είναι 600 εκατομμύρια δολάρια.
Πρέπει να επισημανθεί ότι τα παραπάνω υλικά, κατά την πάγια τακτική της DSCA είναι η μέγιστες ποσότητες που έχουν ζητηθεί από τον πελάτη και εγκριθεί προς πώληση. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι και αυτές που θα θα παραγγελθούν τελικά και θα παραδοθούν.
Από εδώ και στο εξής θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δυο συμβαλλόμενα μέρη ήτοι το Πολεμικό Ναυτικό και την Sikorsky, ώστε να καταλήξουν σε ένα προτεινόμενο πακέτο.
Κατά τα άλλα είναι αξιοσημείωτο ότι ανεξάρτητα του αν τελικά θα προχωρήσουν όλες οι προτεινόμενες εγκριθείσες πωλήσεις, το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται ότι ζητάει τα ελικόπτερα με φουλ εξοπλισμό αλλά και οπλισμό, ακόμα και κατευθυνόμενες ρουκέτες που δεν έχουμε ξαναδεί στο ελληνικό οπλοστάσιο και που σίγουρα συνιστούν μείζονα επιχειρησιακή αναβάθμιση για τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν.
Αναφορικά με τους ηχοσημαντήρες, ας σημειωθεί ότι αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι τα ΠΝ θα επέλεγε την αφαίρεση του συστήματος που φέρουν τα Romeo, επιλέγοντας μόνο ποντιζόμενο σόναρ, όπως είναι η διαμόρφωση όλων των παλαιότερων AegeanHawk. Οι πληροφορίες μας όμως των τελευταίων εβδομάδων, μετά τον Μάιο, οπότε και οριστικοποιήθηκε η LoR έλεγαν ότι τα μελλοντικά ελληνικά MH-60R θα έχουν ακριβώς την ίδια διαμόρφωση με τα αμερικανικά. Οι λόγοι είναι πολλοί. Ένας για παράδειγμα θα ήταν το επιπλέον κόστος της αφαίρεσης του συστήματος και της αναπιστοποίησης των διαφόρων υποσυστημάτων του ελικοπτέρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις η επιλογή είναι η μη εγκατάσταση του συστήματος αλλά η διατήρηση της υποδομής (τα δανέζικα ομοιότυπα για παράδειγμα δεν έχουν αυτή τη στιγμή κανένα εξοπλισμό ASW και κανένα οπλισμό αφού δεν είναι ανάγκη και προτεραιότητα για το συγκεκριμένο ναυτικό). Αυτό όμως που επιβεβαιώνει το αίτημα για την απόκτηση ηχοσημαντήρων είναι ότι η αντίστοιχη υποδομή θα είναι τελικά εγκατεστημένη στα ελληνικά Romeo. Ας σημειωθεί ότι οι ηχοσημαντήρες σε συνδυασμό με το ποντιζόμενο σόναρ είναι για πολλούς αναλυτές η μοναδική μέθοδος αποκάλυψης των σύγχρονων υποβρυχίων συμβατικής πρόωσης, που είναι πλέον πολύ πιο αθόρυβα από τους προκατόχους τους.
Οι συγκεκριμένες ρουκέτες εκτός των άλλων είναι πιστοποιημένες για χρήση και σε άλλες πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων μαχητικά αεροσκάφη F-16 και επιθετικά ελικόπτερα AH-64 Apache αλλά ίσως και σε… OH-58D Kiowa Warrior.
Αναμφίβολα ο αριθμός των εκατό ρουκετών είναι υπερβολικά μικρός για όλα αυτά, ωστόσο θα είναι μία καλή ευκαιρία να γίνει μία αρχική γνωριμία κι εξοικείωση με το όπλο αυτό και από το ΠΝ και από τους άλλους κλάδους.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Εθνική Άμυνα, αστοχίες και κριτική – του Αντιστρατήγου ε.α. Ιπποκράτη Δασκαλάκη

17
Του Ιπποκράτη Δασκαλάκη, Αντιστρατήγου ε.α. διδάκτορος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντή μελετών του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών ΜελετώνΜια σειρά περιστατικών το τελευταίο τρίμηνο, έχει σημαδέψει τη χώρα...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 11/24 Σεπτεμβρίου 1922: Κίνημα Πλαστήρα, η Νέμεσις της...

0
Ξεσπά στη Λέσβο και στη Χίο κίνημα από τμήματα του στρατού που είχαν καταφύγει εκεί μετά την Μικρασιατική καταστροφή. Οι επικεφαλής, συνταγματάρχες Νικόλαος Πλαστήρας,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Ερντογάν: θα συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί σήμερα με τον σύμμαχό του, πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ, καθώς χιλιάδες Αρμένιοι εγκαταλείπουν το Ναγκόρνο...

Greece to begin offering new, electronic ID cards on Monday

A new platform where Greek citizens can book an appointment for the issue of a new, higher-security, contactless police ID card is to open...

Πολεμικό Ναυτικό: Στρατηγική ανάγκη για μεγάλα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το Πολεμικό Ναυτικό πριν 2 χρόνια αποφάσισε να αγοράσει 3 φρεγάτες τύπου FDI HN. Το πρόβλημα όμως παραμένει πως πρέπει να αντικαταστήσει 9 φρεγάτες...