Η Τουρκία συνεχίζει να ενδιαφέρεται για την απόκτηση αντιαεροπορικών συστημάτων SAMP/T (ουσιαστικά την επίγεια έκδοση συστήματος εκτόξευσης των πυραύλων ASTER 30) από τη Γαλλία και την Ιταλία, όπως φανερώνει η σχετική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της πρόσφατης Συνόδου των G20 στη Ρώμη.
Σύμφωνα με το «TRT Haber», αυτό ισχύει για δύο κύριους λόγους: Την ενίσχυση του Τουρκικού Ναυτικού με έναν πύραυλο μεγάλης εμβέλειας με αντιβαλλιστικές ικανότητες και τη μεταφορά τεχνολογίας στις τουρκικές εταιρείες. Όσον αφορά το πρώτο, η Τουρκία κρίνει ιδανικό τον ASTER 30 για τα μελλοντικά αντιτορπιλικά TF-2000, τα οποία θα επωμιστούν μεταξύ άλλων την αντιαεροπορική προστασία του στόλου και ειδικά του ελικοπτεροφόρου «TCG Anadolu» στις ανοικτές θάλασσες.
Σχετικά με το δεύτερο, η κοινοπραξία EUROSAM που εξελίσσει το SAMP/T θεωρείται από την Άγκυρα ως η μόνη που μπορεί να προσφέρει στον τομέα μεταφορά τεχνολογίας στην τουρκική βιομηχανία, κάτι που δεν κατέστη εφικτό με το ρωσικό S-400 ενώ οι ΗΠΑ αρνούνται να πράξουν σε περίπτωσης αγοράς Patriot. Σε κάθε όμως περίπτωση, η ανακοίνωση Ερντογάν υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα Α/Α συστημάτων για την Τουρκία έχει επίσης μετατραπεί σε μοχλό άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αφού το ένα επεισόδιο διαδέχεται άμεσα το άλλο: αρχικά επιλογή κινεζικού συστήματος, μετά ακύρωση της προμήθειας, παζάρι για Patriot, επιλογή S-400, παραλαβή S-400, αναστολή παράδοσης F-35, έξωση από το πρόγραμμα παραγωγής F-35, παζάρι για F-35, δηλώσεις αγοράς νέας παρτίδας S-400 κλπ.
Το SAMP/T κατασκευάζεται από τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία EUROSAM και απασχολεί ως πιθανή προμήθεια την Τουρκία από το 2008. Κάθε εκτοξευτής του συστήματος είναι εφοδιασμένος με 8 πυραύλους ASTER 30, οι οποίοι μπορούν να προσβάλουν στόχους στον αέρα σε απόσταση μεγαλύτερη από 100 χιλιόμετρα. Ο ASTER 30 προγραμματίζεται να αγοραστεί από την Ελλάδα για τις φρεγάτες FDI HN.