Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου είχε νωρίτερα σήμερα ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ.
Κατά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός προέβη σε επισκόπηση των άριστων διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ και συζήτησε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια, αλλά και τη Μέση Ανατολή, με επίκεντρο την κατάσταση το Αφγανιστάν. Κοινή υπήρξε η διαπίστωση περί του υψηλότατου επιπέδου των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, όπως επίσης και περί των ακόμα μεγαλύτερων δυνατοτήτων για συνεχή επέκταση και εμβάθυνσή τους.
Στην έναρξη της συνάντησης, ο πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Αμερικανό γερουσιαστή πολύ καλό φίλο της Ελλάδας, εκφράζοντας ανυπομονησία για την ολοκλήρωση του Νόμου περί Άμυνας και Διακοινοβουλευτικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ελλάδας 2021, ο οποίος θα ενισχύσει περαιτέρω την πρόοδο στις διμερείς σχέσεις. Από τη δική του πλευρά, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ χαρακτήρισε την Ελλάδα κύριο παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας τις δράσεις της στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της ενέργειας.
Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ πρωτοστάτησε το 2019 στην πρωτοβουλία για τον East Med Act, η οποία αποτελεί πλέον νόμο του αμερικανικού κράτους. Η πρωτοβουλία αυτή εξέπεμψε ισχυρό μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας των ΗΠΑ με αξιόπιστους εταίρους στην περιοχή, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.
Τον Ιούνιο, ο ίδιος προώθησε πρόταση για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, στην οποία περιλαμβάνεται σειρά εισηγήσεων για τη στενότερη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ, με ευθείες αναφορές για την ανάγκη παράδοσης περισσότερων οπλικών συστημάτων, μέσω της διαδικασίας του πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τέλος, έχει πρωτοστατήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο για την ανάδειξη της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και στη συζήτηση για την κατοχή των ρωσικών S-400 από την Τουρκία με την ενεργοποίηση των κυρώσεων σε βάρος της, στη βάση του νόμου CAATSA.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς o Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Αθανάσιος Ντόκος, και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.