Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, στο πλαίσιο της εν πλω φάσης της κοινής αεροναυτικής άσκησης Ελλάδας–Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017», πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών (DV Day), στη θαλάσσια περιοχή δυτικά Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, επί της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και του ελικοπτεροφόρου ENS ANWAR EL SADAT.
Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων περιέλαβε γυμνάσια πυρών, νηοψίας και αεροπορικής προσβολής ναυτικής δύναμης, καθώς και επίδειξη αμφίβιας ενέργειας.
Τις δραστηριότητες της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών παρακολούθησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Lieutenant General Mahmoud Hegazy, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ και ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, Vice Admiral Ahmed Khaled Hassan Saeed.
Η «ΜΕΔΟΥΣΑ 1/2017» ολοκληρώνεται αύριο και πραγματοποιήθηκε σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Αιγύπτου εντός του FIR Καϊρου, στη Ναυτική Βάση Αλεξάνδρειας και στην Αεροπορική Βάση Jinklees.
Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμετείχαν με 2 φρεγάτες, 1 υποβρύχιο, 4 F-16, 1 C-130, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 Chinook και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 ελικοπτεροφόρο, 1 φρεγάτα, 1 υποβρύχιο, 1 πυραυλάκατο, 6 F-16, 1 C-130, 1 AEW&C Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων .
Σκοπός της άσκησης, που εντάσσεται στο πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών, ήταν η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλαδας-Αιγύπτου με την βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, στην αντιμετώπιση κρίσεων που άπτονται της θαλάσσιας ασφαλείας και στις επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας/συνεκπαίδευσης περιέλαβαν:
- Την βελτίωση της διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων στο τακτικό επίπεδο.
- Την εξάσκηση ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου, καθώς και πολέμου επιφανείας.
- Την εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφανείας.
- Την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών.
- Την εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης (SAR), νηοψίας και ΜΙΟ (Maritime Interdiction Operations).
- Την εκτέλεση ασκήσεως πυρών