18.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕMED5: Υπουργική διάσκεψη μεσογειακών κρατών της ΕΕ. Αναφορά και στη μεσανατολική κρίση

MED5: Υπουργική διάσκεψη μεσογειακών κρατών της ΕΕ. Αναφορά και στη μεσανατολική κρίση

- Advertisement -

Να εντείνουν τις κοινές προσπάθειες σε σχέση με την εξωτερική διάσταση διαχείρισης της μετανάστευσης ως αναπόσπαστο μέρος μιας ολιστικής προσέγγισης, συμφώνησαν οι υπουργοί Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Μάλτας, που συναντήθηκαν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου της ομάδας των MED.

Στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου αναφέρεται ότι η απώλεια ζωών στη θάλασσα και η κακομεταχείριση των μεταναστών από διακινητές μπορούν να αποφευχθούν μέσω της αποτροπής των παράτυπων αναχωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται η Επιτροπή να διαπραγματευτεί νέες στρατηγικές συνεργασίας και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες με βασικές τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης και μιας συνολικής προσέγγισης διαδρομής.

Οι υπουργοί που μετείχαν στη σημερινή Σύνοδο καλούν, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή των υφιστάμενων εταιρικών σχέσεων και συμφωνιών με τρίτες χώρες, με σκοπό τον περιορισμό των παράτυπων αναχωρήσεων, την εξάρθρωση των δικτύων παράνομης διακίνησης, την αποφασιστική καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και την αύξηση του ποσοστού επιστροφών. Σε περίπτωση, δε, που οι εν λόγω εταιρικές σχέσεις χρειάζονται αναζωογόνηση ή εάν συναφθούν νέες τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων πως θα πρέπει «να δράσουμε άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επιβεβαιώνεται επίσης, η κοινή δέσμευση της ομάδας των MED5 για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συμφωνία με το ισχύον διεθνές δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Επιπλέον, διατυπώνεται η δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ώστε να μην γίνεται κατάχρηση από διακινητές ανθρώπων. Γίνεται, επίσης, αναφορά στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης με την επισήμανση ότι θα πρέπει να διεξάγονται για την παροχή βοήθειας σε οποιοδήποτε σκάφος ή άτομο που βρίσκεται σε κίνδυνο στη θάλασσα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, και δεν θα πρέπει να γίνεται κατάχρηση κατά τρόπο που να προκαλεί παράτυπη μετανάστευση ή παράνομη διακίνηση μεταναστών οδηγώντας έτσι στην κατάχρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

Επιβεβαιώνεται ακόμη ο ρόλος της FRONTEX σε ό,τι αφορά την παροχή βοήθειας προς τα κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό, καλείται -μεταξύ άλλων- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει επαρκείς πόρους στη FRONTEX και να προβεί στην ολοκλήρωση των συμφωνιών με τις τρίτες χώρες προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της, ενώ υπογραμμίζεται ο ρόλος της Europol κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και η ανάγκη για δύο επιχειρησιακές ομάδες δράσεις στην κεντρική και την ανατολική Μεσόγειο.

Οι υπουργοί της ομάδας των MED5 καταδικάζουν επίσης κάθε προσπάθεια τακτικών εργαλειοποίησης και υβριδικών απειλών από τρίτες χώρες ή μη κρατικούς παράγοντες υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια συλλογική αντιμετώπισή τους. Τονίζουν, παράλληλα, την ανάγκη να καταστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανθεκτικά, συμπεριλαμβανομένης της Πράσινης Γραμμής στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να τύχει της δέουσας αντιμετώπισης παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί σύνορο.

Στα συμπεράσματα της συνόδου οι υπουργοί των MED5 επαναλαμβάνουν τη σταθερή τους θέση ότι οι ευθύνες που επωμίζονται οι χώρες της ομάδας πρέπει να αντισταθμιστούν με επαρκή, απτά και αποτελεσματικά μέτρα αλληλεγγύης καθώς η ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης εντός της Ένωσης.

Τονίζεται ακόμη η ανάγκη να υποστηριχθούν «οι γείτονες μας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν τις παράνομες μεταναστευτικές ροές», μεταξύ άλλων μέσω της παροχής εξοπλισμού, εκπαίδευσης, της ανάπτυξης δεξιοτήτων και άλλων μορφών συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό καλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαθέσει τη χρηματοδότηση που απαιτείται για τη διαχείριση  του μεταναστευτικού.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων επαναλαμβάνεται η δέσμευση των MED5 για αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, με την προώθηση των νόμιμων οδών και μείωση των παράτυπων, την ενίσχυση της ασφαλούς μετανάστευσης κ.ά., ενώ ζητούνται καινοτόμες και αποτελεσματικές λύσεις για τον περιορισμό των πρωτογενών μετακινήσεων και την άρση των κινήτρων που ωθούν τους ανθρώπους να έρχονται παράτυπα στην Ένωση.

Τονίζεται -μεταξύ άλλων- η σημασία των επιστροφών ως βασικού πυλώνα της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εκούσιων υποβοηθούμενων επιστροφών και καλείται η Επιτροπή να αναλάβει ενισχυμένη δράση ώστε να διασφαλίσει ότι οι τρίτες χώρες συμμορφώνονται με τις νόμιμες ή συμφωνημένες δεσμεύσεις επανεισδοχής και επιστροφής.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση, ζητείται η άμεση ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την επισήμανση ότι το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ένα αποδοτικό και στιβαρό σύστημα που να λειτουργεί στην πράξη και να είναι σε θέση να αντέχει σε δύσκολες καταστάσεις.

Το κείμενο των συμπερασμάτων υπογράφουν:

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προήδρευσε των εργασιών της Συνόδου,

– Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο,

– Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι

– Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και

Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.

Σοφία Παπαδοπούλου

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ισραήλ δεν έμειναν εκτός της συζήτησης της 6ης Συνόδου των Υπουργών Μετανάστευσης (και Εσωτερικών) της ομάδας του MED 5 (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας), που διεξήχθη σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της συνόδου, η κατάσταση στο Ισραήλ όντως απασχόλησε τη συζήτηση ωστόσο καθώς τα γεγονότα εκτυλίσσονταν παράλληλα με τις εργασίες θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

«Έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε ως πυροσβέστες. Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοια σκηνικά κρίσης. Σας θυμίζω τον Έβρο τον Μάιο του 2020, μετά την κρίση στη Λευκορωσία, τη Θέουτα» ανέφερε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, αλλά αν για οποιοδήποτε λόγο η κρίση στο Ισραήλ έχει αντίκτυπο και μεταναστευτικό, είμαστε απολύτως έτοιμοι και στις Βρυξέλλες και στις χώρες – μέλη που ενδεχομένως να τις αφορά αυτή η εξέλιξη να δράσουμε συντονισμένα για να βρούμε σωστές απαντήσεις. Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σ’ αυτό το σημείο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση «μας ανησυχεί πολύ», εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα πρυτανεύσει η λογική» και υπογράμμισε πως ζούμε σε μια εποχή αυξημένης αναταραχής μεταπανδημικά κι απαιτείται επαγρύπνηση σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Σημείωσε, δε, πως «κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος αριθμός παράνομων αφίξεων αφορά σήμερα Παλαιστίνιους από τη Γάζα διότι μέσω Αιγύπτου πηγαίνουν στην Τουρκία και στη συνέχεια προωθούνται είτε από τον Έβρο είτε από τη θάλασσα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για το 20% των αφίξεων. Και κάποια από τα νησιά μας, όπως η Κως, έχουν πολύ μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα στο κέντρο υποδοχής. Κατά συνέπεια το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια νέα αποσταθεροποιητική κρίση στην περιοχή».

Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

Δ. Καιρίδης: «Ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες, στενότερη συνεργασία και περισσότερη Ευρώπη»

Νωρίτερα, ο κ.Καιρίδης, που προήδρευσε της 6ης Συνόδου των Υπουργών Μετανάστευσης (και Εσωτερικών) της ομάδας του MED 5 (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας), τόνισε πως είναι «ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες, στενότερη συνεργασία και περισσότερη Ευρώπη» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο  οποίος προήδρευσε σήμερα της .

Οι πέντε αυτές χώρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης και του προβλήματος της παράνομης διακίνησης κι αυτό απαιτεί την όσο το δυνατόν στενότερη συνεργασία τους.

Καλωσορίζοντας τους ομολόγους του, ο κ. Καιρίδης χαιρέτισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Mετανάστευση και συνεχάρη ιδιαιτέρως τον Ισπανό ομόλογό τουκ. Fernando Grande-Marlaska Gomez για τον εποικοδομητικό ρόλο της Ισπανικής Προεδρίας και τον Ιταλό ομόλογό του Matteo Piantedosi για την αποφασιστική συμβολή της Ιταλίας στην επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας, έστω και χωρίς ομοφωνία αλλά με αυξημένη πλειοψηφία,  στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Γρανάδα.

Η σύνοδος της Θεσσαλονίκης λαμβάνει χώρα στη σκιά της σημαντικής έξαρσης των παράνομων μεταναστευτικών ροών, κυρίως στον κεντρικό Μεσογειακό διάδρομο, αλλά και τον ανατολικό Μεσογειακό και τον βαλκανικό διάδρομο. Η Ιταλία έχει βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της έξαρσης, με χιλιάδες αφίξεις αιτούντων άσυλο από τη δυτική Αφρική και το Σαχέλ, μέσω Τυνησίας, ενώ η Κύπρος έχει το υψηλότερο αριθμό αιτούντων άσυλο, ως ποσοστό του γηγενούς πληθυσμού στην Ευρώπη.

Ο κ. Καιρίδης ανέφερε ότι στην Ελλάδα η αύξηση ξεκίνησε από το 2022 όταν οι παράνομες αφίξεις διπλασιάστηκαν σε σχέση με το 2021 και συνεχίζεται ακόμα πιο έντονα το 2023. Παρόλα αυτά, χάρη στο εθνικό σύστημα υποδοχής και ασύλου, η διαχείριση του αυξημένου αριθμού αιτούντων άσυλο έχει γίνει με αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο και με ασφάλεια τόσο γι’ αυτούς όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Τόνισε, δε, ότι το βασικό ζητούμενο είναι να διαχειριστούμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμο τρόπο, σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις και τις ανθρωπιστικές αξίες της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι πολίτες απαιτούν και δικαιούνται λύσεις αντί για κραυγές και αφέλειες, σε ένα πρόβλημα που είναι περίπλοκο και που εύκολα καθίσταται αντικείμενο λαϊκιστικής εκμετάλλευσης και διχασμού.

Οι πολιτικές δυνάμεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας και του ορθού λόγου, όπως κατεξοχήν εκπροσωπούνται από τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο υπουργούς, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν ότι η μάχη για μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική είναι ταυτόχρονα και μάχη για τη διάσωση της ευρωπαϊκής ιδέας και ενότητας.

Επιγραμματικά, ο κ. Καιρίδης περιέγραψε τις συνιστώσες μιας τέτοιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής που περιλαμβάνει:

Αυστηρή και αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης,

Γρήγορη και αξιόπιστη διαδικασία ασύλου, με ταυτόχρονες επιστροφές, χωρίς καθυστερήσεις, όσων οι αιτήσεις ασύλου απορρίπτονται,

Ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης των χωρών πρώτης υποδοχής,

Συνεργασία με τις χώρες προέλευσης αλλά και τις όμορες χώρες διέλευσης, όπως, για παράδειγμα, είναι η Τουρκία, για την από κοινού καλύτερη αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης,

Πάταξη των εγκληματικών δικτύων των διακινητών και όσων τους διευκολύνουν,

Δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την υποβολή, εξέταση και απονομή ασύλου πριν και χωρίς την εμπλοκή των κυκλωμάτων των διακινητών,

Δημιουργία ή διεύρυνση των νόμιμων οδών εργασιακής κινητικότητας και μετανάστευσης για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κατέληξε ότι η σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να διαιωνιστεί καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ψηφοφόρων δεν δέχονται να καθορίζουν οι διακινητές ποιος μπαίνει και ποιος δεν μπαίνει στην Ευρώπη. Είναι η ώρα για τολμηρές πρωτοβουλίες, στενότερη συνεργασία και περισσότερη Ευρώπη. Όπως λέει, χαρακτηριστικά, και ο λογότυπος της φετινής Συνόδου στη Θεσσαλονίκη, τώρα χρειάζονται «ευρωπαϊκές λύσεις για την κοινή μεταναστευτική πρόκληση».

Μ.Σχοινάς: Καθοριστικής σημασία για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού η συνεργασία των MED5

Στην καθοριστικής σημασίας συνεργασία των MED5 για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού αλλά και στην «ιστορική συμφωνία» της περασμένης Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, προς την τελική ευθεία για το Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς ανοίγοντας τις εργασίες της υπουργικής διάσκεψης των MED5, που βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί, στη Θεσσαλονίκη.
Η συνεργασία της ομάδας των MED5 δυναμώνει αποδεικνύοντας ότι η δουλειά που γίνεται σε αυτό το επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για το μεσογειακό μέτωπο της Ένωσής μας αλλά για το σύνολο αυτής, ανέφερε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Ύστερα από πολλά χρόνια, ο μεσογειακός νότος της Ευρώπης δεν ακολουθεί τα γεγονότα αλλά ηγείται αυτών […] Και έχει αποδείξει πως είναι ένας εταίρος, στον οποίον η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να βασίζεται».
Για τη συμφωνία της περασμένης Τετάρτης στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς είπε πως ήταν μια ιστορική στιγμή καθώς για πρώτη φορά έχουμε μια σταθερή συμφωνία των μελών για όλα τα στοιχεία του Συμφώνου για το ‘Ασυλο και τη Μετανάστευση. «Είναι μια στιγμή τώρα ή ποτέ» για το Σύμφωνο, τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία του λέγοντας χαρακτηριστικά πως χρειαζόμαστε αυτό το σύστημα, σταθερά εδραιωμένο στο δίκαιο της ΕΕ, υποστηριζόμενο δεόντως με οικονομικά και επιχειρησιακά μέσα και εφαρμοστέο από την Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η ομάδα των MED5 λέει εδώ και καιρό στην ΕΕ ότι η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκή ευθύνη και όχι εθνική και έχει απόλυτο δίκαιο, είπε ο κ. Σχοινάς εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα υπάρξει επικύρωση του Συμφώνου μέσα στους πρώτους μήνες του 2024.
Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ακόμη τη σημασία της εξωτερικής διάστασης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το ‘Ασυλο, τις σχέσεις δηλαδή με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης (π.χ. Τυνησία, Τουρκία κ.ά), ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στους πόρους που θα χρειαστούν για την εφαρμογή των όσων προβλέπονται.
«Επειδή ακριβώς στο νέο Σύμφωνο φτιάχνουμε μια νέα πραγματικότητα-  θα κινηθούμε σε διαδικασία συνολικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων, γρήγορες διαδικασίες στα σύνορα κλπ- αυτό θα χρειαστεί χρήματα. Θα χρειαστεί, δηλαδή, ένας επιπλέον φάκελος απ’ αυτόν που έχουμε ήδη προϋπολογίσει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Κάναμε μια πρόταση για επιπρόσθετη χρηματοδότηση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μετανάστευση» εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο EU Talent Pool (σ.σ. τις Συνεργασίες Ταλέντων), το μεγάλο πακέτο για τη νόμιμη μετανάστευση που θα ανακοινωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.
Ίλβα Γιόχανσον προς νησιώτες: Δεν είστε μόνοι, η ΕΕ είναι μαζί σας
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ίλβα Γιόχανσον, η οποία απουσίαζε για ιατρικούς λόγους από τη σημερινή διάσκεψη στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται αρκετά νησιά στις χώρες των MED5.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η κ. Γιόχανσον σημείωσε ότι «περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στα ελληνικά νησιά αυτή τη χρονιά, ιδιαίτερα στη Λέσβο και τη Σάμο» γεγονός που, όπως είπε, θέτει τις τοπικές κοινωνίες, την Ελλάδα, υπό πίεση. «Θα πρέπει να πω ότι χειρίζεστε την κατάσταση πολύ καλά» πρόσθεσε.
Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στην κατάσταση στη Λαμπεντούζα, όπου έχουν φτάσει αυτή τη χρονιά περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι (ποσοστό άνω του 70% των συνολικών αφίξεων στην Ιταλία) αλλά και στην Κύπρο, η οποία είναι αντιμέτωπη με αυξημένες αφίξεις διά θαλάσσης, κυρίως από τον Λίβανο.
Απευθυνόμενη, δε, προς τους κατοίκους των νησιών στις χώρες της ομάδας των MED5, η κ. Γιόχανσον τους διαβεβαίωσε πως «δεν είστε μόνοι, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μαζί σας», ενώ  επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015 και υπογράμμισε την κρίσιμη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή υπουργική διάσκεψη της ομάδας των MED5, στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν:
– Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος και προεδρεύει της Συνόδου,
– Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Φερνάντο Γκράντε Μαρλάσκα Γκόμεθ, η χώρα του οποίου βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο,
– Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι
– Ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και
– Ο υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλιέρι.

Με το πέρας των εργασιών της συνόδου, αναμένεται η έκδοση κοινής δήλωσης των πέντε υπουργών.

Σοφία Παπαδοπούλου

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Leopard 1A5 “φρεσκαρισμένο”, η επιστροφή των ελαφριών/μεσαίων αρμάτων και στην Ελλάδα;

Πολύ πρόσφατα παρουσιάστηκε στο ΓΕΣ η πρόταση της εταιρείας EODH -που έχει μεγάλη εμπειρία στην παραγωγή θωρακίσεων για τα άρματα οικογένειας Leopard- για ένα...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι λόγοι που το ΠΝ κοιτά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το LCS-17,...

87
Το άρθρο του Βασίλη Νέδου στην "Καθημερινή", της 7ης Απριλίου 2024, ήταν διαφωτιστικό σε σχέση με όσα σχεδιάζονται στο Πολεμικό μας Ναυτικό. To οποίο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Απριλίου 1975: Operation “Frequent Wind”, η δραματική...

7
Λαμβάνει χώρα η τελική φάση εκκένωσης της Σαϊγκόν από αμερικανικό προσωπικό και Νοτιεβιετναμέζους πολίτες που κινδύνευαν από αντίποινα των Βορειοβιετναμέζων που έχουν εισβάλλει στην...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Γίνετε μέλος της οικογένειας των μαχητικών Rafale!

Με την ειδική συλλεκτική, περιορισμένη έκδοση της Aviator, αφιερωμένη στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος Rafale F3R, το ρολόι που φορούν...

Κίνα: Καλεί τις Φιλιππίνες να σταματήσουν τις προκλήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Κίνα κάλεσε τις Φιλιππίνες να σταματήσουν τις προκλήσεις και να μην αμφισβητούν την αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία της, δήλωσε σήμερα...

Πως η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την ασφάλεια κατά την οδήγηση

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει πλήθος αλλαγών στις ζωές μας. Είναι ένας τομέας που αναμένεται να αλλάξει ριζικά την αυτοκίνηση. Ήδη τα τελευταία χρόνια έχει...