Οι αναβαθμισμένες ικανότητες της κλάσης Gorshkov για τις οποίες έχουμε ήδη αναφερθεί, πιθανόν να αποτελέσουν την ταφόπλακα της νέας κλάσης αντιτορπιλικών Lider του ρωσικού Ναυτικού.
Ανάπτυξη νέου παράγωγου φρεγατών κλάσης Gorskov – πριν καν μπουν σε υπηρεσία
Σύμφωνα με δηλώσεις διευθύνοντα συμβούλου της Severnaya Verf (Βόρειο Ναυπηγείο) Ιγκόρ Πονομάριοφ σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, οι αναβαθμισμένες φρεγάτες του σχεδίου 22350 (σχέδιο 22350Μ) θα μεταφέρουν πιο ισχυρά όπλα και θα είναι σε θέση να εκτελούν αποστολές που κανονικά θα χρειάζονταν πλοία μεγέθους αντιτορπιλικών.
Σύμφωνα εξάλλου και με τον διευθυντή της κρατικής ναυπηγικής εταιρείας United Shipbuilding Corporation κ. Αλεξέι Ραχμάνοφ, αυτά τα πλοία φέρνουν περισσότερα όπλα και πιο αποτελεσματικά από το τρέχον Σχέδιο 22350.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει στα ηλεκτρονικά συστήματα να εξελίσσονται αρκετά ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, με μικρότερο βάρος και λιγότερες απαιτήσεις σε ηλεκτρική ενέργεια. Το ίδιο σε κάποιο βαθμό ισχύει και με τα οπλικά συστήματα.
Αυτό είναι ο λόγος που πλοία με μικρότερο εκτόπισμα σήμερα διαθέτουν ικανότητες και ισχύ πυρός εφάμιλλης με πλοία μεγαλύτερου εκτοπίσματος πριν κάποιες δεκαετίες.
Ωστόσο τα παραπάνω ισχύουν μέχρι κάποιο σημείο και δεν αποτελούν πανάκεια. Ένα πλοίο με μικρότερο εκτόπισμα ανεξάρτητα από τα ηλεκτρονικά κι οπλικά συστήματα που μεταφέρει θα είναι πάντα κατώτερο σε μία σειρά άλλους τομείς.
Θα έχει πάντα μικρότερο απόθεμα σε όπλα, επομένως μικρότερη ικανότητα παρατεταμένων επιχειρήσεων. Μικρότερο απόθεμα σε καύσιμα, ναυτικά κι αεροπορικά, επομένως μικρότερη ακτίνα δράσης. Μικρότερη ικανότητα πλεύσης σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Μικρότερο απόθεμα προμηθειών και λιγότερους χώρους ενδιαίτησης.
Στο τέλος όλα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που έχουν να κάνουν με την αποστολή του πλοίου. Είναι σαφές ότι για να ηγηθεί μίας ομάδας κρούσης ή για συνοδεία αεροπλανοφόρου, μία φρεγάτα δεν είναι αρκετή.
Η κλάση Lider είναι το μοναδικό πλοίο μεγάλου εκτοπίσματος (αντιτορπιλικό) που έχει παρουσιαστεί στην Ρωσία στην μετά Ψυχρού Πολέμου εποχή και βρίσκεται σε ανάπτυξη.
Κανονικά σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις το πρώτο πλοίο θα έπρεπε να είχε ήδη παραδοθεί, πλην όμως λόγω δυσκολιών με την χρηματοδότηση, και αυτό το πρόγραμμα έχει μείνει πίσω.
Φαίνεται ότι αυτή η κλάση αποτελεί όλο και μικρότερη προτεραιότητα, αφού αρχικά, μία από τις βασικές τους αποστολές θα ήταν η συνοδεία των 6 νέων αεροπλανοφόρων που προγραμμάτιζε να αποκτήσει το ρωσικό Ναυτικό μία άλλη εποχή, πίσω στο 2007.
Αυτό όμως είναι ένα ακόμα άπιαστο όνειρο για το ρωσικό Ναυτικό που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτει κανένα αεροπλανοφόρο, καθώς ακόμα και το Kuznetsov είναι εκτός υπηρεσίας για δεξαμενισμό.
Τα δε υπόλοιπα από τα υπάρχοντα μεγάλα πλοία (αντιτορπιλικά, καταδρομικά) του ρωσικού Ναυτικού είναι είτε υπερβολικά παλιά (άνω των 30+ ετών) είτε θα μείνουν χωρίς αναβαθμίσεις.
Εφόσον λοιπόν το ρωσικό Ναυτικό διαπιστώσει ότι με τις αναβαθμισμένες φρεγάτες Gorskov μπορεί να κάνει έστω μέχρι κάποιο βαθμό την ίδια δουλειά με τα μεγαλύτερα, ακριβότερα και ανύπαρκτα προς το παρόν αντιτορπιλικά Lider, είναι πιθανό να διαθέσει ακόμα λιγότερα από τα ήδη ελάχιστα κεφάλαιά του στην ανάπτυξη αυτής της κλάσης, με αποτέλεσμα την ντε φάκτο ταφόπλακα στο πρόγραμμα ανάπτυξής του.