Για όσους παρακολούθησαν τα δρώμενα στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory 2022 τον προηγούμενο μήνα, την μεγαλύτερη του είδους της φέτος, σημείωσαν ασφαλώς μερικές σημαντικές εξελίξεις από τις κορυφαίες εταιρίες και ομίλους του χώρου.
Ανάμεσά τους οι σημαντικότερες ήταν σίγουρα αυτές των KMW (Krauss Maffei Wegmann), μέλος του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems) και Rheinmetall LS (LandSysteme).
H πρώτη όχι μόνο παρουσίασε μια σειρά νέων «φορτίων» (modules) για το σπονδυλωτό όχημα 8×8 Boxer που διευρύνει την οικογένεια των εκδόσεών του, αλλά δημιούργησε εντυπώσεις με την παρουσίαση του «Boxer on tracks», δηλαδή ενός ερπυστριοφόρου με βάση το τροχοφόρο τεθωρακισμένο (που μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει όλα τα module), παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στους χρήστες του.
Η δεύτερη όμως προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση με την αποκάλυψη του νέου άρματος μάχης KF51, το οποίο μάλιστα αναγεννά το ιστορικό όνομα Panther.
Αν και φυσικά οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από μόνες τους, για το προσεκτικό παρατηρητή το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι η εξέλιξη της διαχρονικής κόντρας του δυο γερμανικών εταιριών, που αν και έχουν συνεργαστεί σε πολλά μεγάλα προγράμματα, είναι έτοιμες να «κόψουν η μια το λαρύγγι της άλλης» με κάθε ευκαιρία. Ουσιαστικά το «Tracked Boxer» της KMW είναι άμεσος αντίπαλος του Lynx της Rheinmetall, ενώ το KF51 αντιπαρατίθεται στο πρόγραμμα EMBT, δηλαδή του νέου ευρωπαϊκού άρματος που θα αντικαταστήσει τα Leclerc και Leopard 2 από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και φυσικά θα προσφερθεί και σε όλους τους πελάτες του Leo 2.
Οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι, αν και η αγορά χερσαίων συστημάτων στην Ευρώπη αναμένεται να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να «χωρέσει» δυο TOMA και -ειδικά- δυο άρματα μάχης. Επιπλέον τόσο το «Boxer on tracks» όσο -κυρίως- το KF51 απαιτούν πολλά χρόνια εξέλιξης και πιστοποίησης (και φυσικά με το αντίστοιχα πολύ υψηλό κόστος) ώστε να φτάσουν σε επίπεδο εμπορικής αντιπαράθεσης με τα αντίπαλά αντίστοιχά τους (Lynx & ΕΜΒΤ).
Άρα, όπως υποστηρίζουν αυτοί οι κύκλοι η αντιπαράθεση απλά εξαντλεί τις δυο εταιρίες και ίσως δημιουργεί χώρο για αντιπάλους εκτός Γηραιάς Ηπείρου (διάβαζε Νότια Κορέα και… Τουρκία).
H μακρά παραπάνω εισαγωγή είναι απαραίτητη για να τονιστεί η σημασία των όσων ακολουθούν. Καθώς η σκληρή αντιπαράθεση KMW- Rheinmetall μπορεί να γιγαντώθηκε στην Eurosatory 2022 και ήταν διάχυτη στους υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους, τις αίθουσες και τα σαλέ υποδοχής της έκθεσης αλλά υπήρχε όμως μια εξαίρεση η οποία είχε ελληνική πτυχή.
Σε ένα γραφείο συσκέψεων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι ηγεσίες των δυο γερμανικών εταιριών όχι μόνο συναντήθηκαν κάτω από την ίδια στέγη αλλά έδωσαν τα χέρια και προχώρησαν σε μια δεσμευτική συμφωνία συνεργασίας που αφορά στο «πακέτο» του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών Leopard 2A4 σε Leopard 2A7 HEL και την προμήθεια των TOMA Lynx.
Είχαμε πρόσφατα αναφερθεί πολλές φορές στον αντιπαλότητα των δυο εταιριών εντός και εκτός Γερμανίας, αλλά και τη δυνητική προσέγγισή τους στην περίπτωση του διπλού ελληνικού προγράμματος, για την οποία όμως πολλοί είχαν εκφράσει αμφιβολία, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια ευκαιριακή λυκοφιλία που θα διαλύονταν σύντομα.
Η επίτευξη όμως αρχικής συμφωνίας στην Eurosatory 2022 είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και έχει συνδετικό κρίκο τη γνωστή ελληνική EODH, εταίρου της KMW για σχεδόν 20 χρόνια και συνεργάτιδας επίσης της Rheinmetall.
Η ελληνική εταιρία στο παραπάνω πλαίσιο γίνεται risk-partner στο προτεινόμενο πρόγραμμα μέσω κεφαλαίων για την δημιουργία υποδομών. Ταυτόχρονα η συμμετοχή της αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για την υλοποίηση της συμφωνίας των δυο γερμανικών εταιριών.
Όπως είχαμε γράψει, στην διάρκεια της Έκθεσης, η EODH και η KMW υπέγραψαν διμερή συμφωνία διεύρυνσης της στρατηγικής τους συνεργασίας, ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική εταιρία προχώρησε πρόσφατα και σε επενδύσεις με την αγορά 40 στρεμμάτων για την επέκταση των εγκαταστάσεων της στο Νομό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης και όχι μόνο.
Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία EODH–KMW προβλέπει και την από κοινού προώθησης στην διεθνή αγορά του τεθωρακισμένου τροχοφόρου πολλαπλών χρήσεων ΟΠΛΙΤΗΣ της EODH, ενώ το όχημα αναφέρεται ότι προσφέρεται και στο πλαίσιο ανταλλαγμάτων στο ελληνικό «πακέτο» Leopard 2-Lynx που επιδιώκουν οι γερμανικές εταιρίες. Ο ακριβής αριθμός προφανώς θα καθοριστεί κατόπιν διαπραγματεύσεων αλλά οι ελληνικές ανάγκες για ένα τέτοιο όχημα είναι τουλάχιστον 150 μονάδες, που μπορεί όμως να φτάσουν και τις 300.
Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες ότι η Rheinmetall φαίνεται να έχει προσθέσει το «πακέτο» των ωφελημάτων και μια σειρά άλλων επιμέρους προγραμμάτων που ικανοποιούν ανάγκες του ΓΕΣ. Το γενικό επιτελείο Στρατού έχει εκφράσει την απαίτηση εκσυγχρονισμού 350 ΛΕΩΝΙΔΑΣ και στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η αναβάθμιση 100 TOΜΠ σε ΤΟΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300, στο πρότυπο δηλαδή που έχει προτείνει η EODH με πρόσθετη θωράκιση και την εγκατάσταση μη επανδρωμένου πύργου που θα μπορεί να φέρει πυροβόλο 30 mm.
Εν κατακλείδι η συμφωνία KMW-Rheinmetall για το «πακέτο» Leopard 2A7 HEL & Lynx με εταίρο την EODH βρίσκεται στο τραπέζι και έχει ήδη γνωστοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες με επιστολές στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπως και τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.
Αποτελεί πλέον άρρηκτο μέρος της πρότασης προς την Ελλάδα, με πλήρες επενδυτικό, επιχειρηματικό και χρηματοδοτικό σχέδιο και η οποία ενσωματώνει σημαντικές ευκαιριες συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας. Οπότε πλέον η «μπάλα βρίσκεται στο δικό μας τερέν…».