16.2 C
Athens
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑLeopard 2A7 HEL & Lynx: τρεις εταιρίες, μια συμφωνία και η γνωστοποίηση!

Leopard 2A7 HEL & Lynx: τρεις εταιρίες, μια συμφωνία και η γνωστοποίηση!

- Advertisement -

Για όσους παρακολούθησαν τα δρώμενα στην διεθνή έκθεση αμυντικού υλικού Eurosatory 2022 τον προηγούμενο μήνα, την μεγαλύτερη του είδους της φέτος, σημείωσαν ασφαλώς μερικές σημαντικές εξελίξεις από τις κορυφαίες εταιρίες και ομίλους του χώρου.

Ανάμεσά τους οι σημαντικότερες ήταν σίγουρα αυτές των KMW (Krauss Maffei Wegmann), μέλος του ομίλου KNDS (KMW+NEXTER Defense Systems) και Rheinmetall LS (LandSysteme).

H πρώτη όχι μόνο παρουσίασε μια σειρά νέων «φορτίων» (modules) για το σπονδυλωτό όχημα 8×8 Boxer που διευρύνει την οικογένεια των εκδόσεών του, αλλά δημιούργησε εντυπώσεις με την παρουσίαση του «Boxer on tracks», δηλαδή ενός ερπυστριοφόρου με βάση το τροχοφόρο τεθωρακισμένο (που μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει όλα τα module), παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στους χρήστες του.

Η δεύτερη όμως προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση με την αποκάλυψη του νέου άρματος μάχης KF51, το οποίο μάλιστα αναγεννά το ιστορικό όνομα Panther.

Αν και φυσικά οι εξελίξεις αυτές είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες από μόνες τους, για το προσεκτικό παρατηρητή το ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι η εξέλιξη της διαχρονικής κόντρας του δυο γερμανικών εταιριών, που αν και έχουν συνεργαστεί σε πολλά μεγάλα προγράμματα, είναι έτοιμες να «κόψουν η μια το λαρύγγι της άλλης» με κάθε ευκαιρία. Ουσιαστικά το «Tracked Boxer» της KMW είναι άμεσος αντίπαλος του Lynx της Rheinmetall, ενώ το KF51 αντιπαρατίθεται στο πρόγραμμα EMBT, δηλαδή του νέου ευρωπαϊκού άρματος που θα αντικαταστήσει τα Leclerc και Leopard 2 από τα μέσα της δεκαετίας του 2030 και φυσικά θα προσφερθεί και σε όλους τους πελάτες του Leo 2.

EMBT

Οι ίδιοι παρατηρητές σημειώνουν ότι, αν και η αγορά χερσαίων συστημάτων στην Ευρώπη αναμένεται να γιγαντωθεί τα επόμενα χρόνια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορεί να «χωρέσει» δυο TOMA και -ειδικά- δυο άρματα μάχης. Επιπλέον τόσο το «Boxer on tracks» όσο -κυρίως- το KF51 απαιτούν πολλά χρόνια εξέλιξης και πιστοποίησης (και φυσικά με το αντίστοιχα πολύ υψηλό κόστος) ώστε να φτάσουν σε επίπεδο εμπορικής αντιπαράθεσης με τα αντίπαλά αντίστοιχά τους (Lynx & ΕΜΒΤ).

Άρα, όπως υποστηρίζουν αυτοί οι κύκλοι η αντιπαράθεση απλά εξαντλεί τις δυο εταιρίες και ίσως δημιουργεί χώρο για αντιπάλους εκτός Γηραιάς Ηπείρου (διάβαζε Νότια Κορέα και… Τουρκία).

H μακρά παραπάνω εισαγωγή είναι απαραίτητη για να τονιστεί η σημασία των όσων ακολουθούν. Καθώς η σκληρή αντιπαράθεση KMW- Rheinmetall μπορεί να γιγαντώθηκε στην Eurosatory 2022 και ήταν διάχυτη στους υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους, τις αίθουσες και τα σαλέ υποδοχής της έκθεσης αλλά υπήρχε όμως μια εξαίρεση η οποία είχε ελληνική πτυχή.

Σε ένα γραφείο συσκέψεων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας οι ηγεσίες των δυο γερμανικών εταιριών όχι μόνο συναντήθηκαν κάτω από την ίδια στέγη αλλά έδωσαν τα χέρια και προχώρησαν σε μια δεσμευτική συμφωνία συνεργασίας που αφορά στο «πακέτο» του προγράμματος εκσυγχρονισμού των ελληνικών Leopard 2A4 σε Leopard 2A7 HEL και την προμήθεια των TOMA Lynx.

Είχαμε πρόσφατα αναφερθεί πολλές φορές στον αντιπαλότητα των δυο εταιριών εντός και εκτός Γερμανίας, αλλά και τη δυνητική προσέγγισή τους στην περίπτωση του διπλού ελληνικού προγράμματος, για την οποία όμως πολλοί είχαν εκφράσει αμφιβολία, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια ευκαιριακή λυκοφιλία που θα διαλύονταν σύντομα.

Η επίτευξη όμως αρχικής συμφωνίας στην Eurosatory 2022 είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός και έχει συνδετικό κρίκο τη γνωστή ελληνική EODH, εταίρου της KMW για σχεδόν 20 χρόνια και συνεργάτιδας επίσης της Rheinmetall.

Η ελληνική εταιρία στο παραπάνω πλαίσιο γίνεται risk-partner στο προτεινόμενο πρόγραμμα μέσω κεφαλαίων για την δημιουργία υποδομών. Ταυτόχρονα η συμμετοχή της αποτελεί και την καλύτερη εγγύηση για την υλοποίηση της συμφωνίας των δυο γερμανικών εταιριών.

 

Eurosatory 22: Διεύρυνση συνεργασίας EODH και KMW-KNDS

Όπως είχαμε γράψει, στην διάρκεια της Έκθεσης, η EODH και η KMW υπέγραψαν διμερή συμφωνία διεύρυνσης της στρατηγικής τους συνεργασίας, ενώ σημειώνεται ότι η ελληνική εταιρία προχώρησε πρόσφατα και σε επενδύσεις με την αγορά 40 στρεμμάτων για την επέκταση των εγκαταστάσεων της στο Νομό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης και όχι μόνο.

Να θυμίσουμε ότι η συμφωνία  EODHKMW προβλέπει και την από κοινού προώθησης στην διεθνή αγορά του τεθωρακισμένου τροχοφόρου πολλαπλών χρήσεων ΟΠΛΙΤΗΣ της EODH, ενώ το όχημα αναφέρεται ότι προσφέρεται και στο πλαίσιο ανταλλαγμάτων στο ελληνικό «πακέτο» Leopard 2-Lynx που επιδιώκουν οι γερμανικές εταιρίες. Ο ακριβής αριθμός προφανώς θα καθοριστεί κατόπιν διαπραγματεύσεων αλλά οι ελληνικές ανάγκες για ένα τέτοιο όχημα είναι τουλάχιστον 150 μονάδες, που μπορεί όμως να φτάσουν και τις 300.

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες ότι η Rheinmetall φαίνεται να έχει προσθέσει το «πακέτο» των ωφελημάτων και μια σειρά άλλων επιμέρους προγραμμάτων που ικανοποιούν ανάγκες του ΓΕΣ. Το γενικό επιτελείο Στρατού έχει εκφράσει την απαίτηση εκσυγχρονισμού 350 ΛΕΩΝΙΔΑΣ και στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η αναβάθμιση 100 TOΜΠ σε ΤΟΜΑ ΛΕΩΝΙΔΑΣ 300, στο πρότυπο δηλαδή που έχει προτείνει η EODH με πρόσθετη θωράκιση και την εγκατάσταση μη επανδρωμένου πύργου που θα μπορεί να φέρει πυροβόλο 30 mm.

Εν κατακλείδι η συμφωνία KMW-Rheinmetall για το «πακέτο» Leopard 2A7 HEL & Lynx με εταίρο την EODH βρίσκεται στο τραπέζι και έχει ήδη γνωστοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες με επιστολές στην ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όπως και τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Αποτελεί πλέον άρρηκτο μέρος της πρότασης προς την Ελλάδα, με πλήρες επενδυτικό, επιχειρηματικό και χρηματοδοτικό σχέδιο και η οποία ενσωματώνει σημαντικές ευκαιριες  συμμετοχής της ελληνικής βιομηχανίας. Οπότε πλέον η «μπάλα βρίσκεται στο δικό μας τερέν…».

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

43 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
43 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Νέα ιταλική φρεγάτα FREMM EVO: πως το καλό γίνεται καλύτερο και πόσο θα κοστίσει

Το σχέδιο των φρεγατών FREMM, ιταλικών, γαλλικών και στην αμερικανική «μεγάλη» εκδοχή τους ως Constellation, πλέον μπορεί να χαρακτηριστεί κλασικό, καθώς έχει πετύχει και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

110
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Φεβρουαρίου 2014: Η κρίση στην Κριμαία ξεκινά...

18
Στη συνέχεια της μακράς Ουκρανικής κρίσης στα εδάφη κυρίως της κριμαϊκής χερσονήσου, κεκαλυμμένη ρωσική επέμβαση λαμβάνει χώρα με την εμφάνιση των «μικρών πράσινων ανθρώπων».Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

«Πτήση» Nο 45, Φεβρουάριος 2024 κυκλοφορεί!

Το  καινούργιο μας Τεύχος Φεβρουαρίου 2024 κυκλοφορεί από το Σάββατο 03-02-2024 και πανελαδικά από τη Δευτέρα 05-02-2024 με πλούσια, άκρως επίκαιρα και ενδιαφέροντα άρθρα,...

Ερυθρά Θάλασσα: Γερμανική φρεγάτα παραλίγο να καταρρίψει αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος

Φρεγάτα του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, η οποία συμμετέχει στη διεθνή επιχείρηση για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, παραλίγο να καταρρίψει - κατά...

FM Gerapetritis speaks at high-level meeting of the UN Human Rights Council

Greece's candidacies as a non-permanent member of the UN Security Council (2025-26) and as a member of the Human Rights Council (2028-2030) will focus...