34.6 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑν πάρουμε μεταχειρισμένες LCS, τι μπορούμε να προσθέσουμε επάνω τους;

Αν πάρουμε μεταχειρισμένες LCS, τι μπορούμε να προσθέσουμε επάνω τους;

- Advertisement -

Τους τελευταίους μήνες έχει ανακινηθεί το θέμα της πιθανότητας απόκτησης μεταχειρισμένων πλοίων Littoral Combat Ships, τύπου Freedom, από το Αμερικανικό Ναυτικό, προς κάλυψη των πιεστικών αναγκών που έχει το Πολεμικό μας Ναυτικό για πλοία. To σχετικό αίτημα και η διερεύνηση υπάρχει από το 2021 και αυτή την περίοδο υπάρχουν έντονες ζυμώσεις σε υψηλό διμερές επίπεδο, σχετικά με ποια και πόσα πλοία -και σε τι κατάσταση- μπορεί να  προσφερθούν στο Πολεμικό μας Ναυτικό. Από ελληνικής πλευράς γίνονται εκτιμήσεις τι έκταση αλλαγών και προσθηκών μπορεί να γίνει, με ένα κονδύλι 500-600 περίπου εκατ. ευρώ, για 4 σκάφη.

Καθώς ο τύπος, από την εποχή της “φρεγατιάδας”, έχει λάβει αρνητική δημοσιότητα (ως αρνητικότατη λόγω των πολλών προβλημάτων που παρουσίασε), θα προσπαθήσουμε σήμερα να δούμε όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά τι συστήματα που θα μπορούσε να λάβει το πλοίο για να αυξηθεί η επιχειρησιακή και μαχητική του ισχύ.

Θέλουμε να θυμίσουμε, πως το κύτος των LCS Freedom, των MMSC (η έκδοση φρεγάτας για τη Σαουδική Αραβία) και των HF2 (η έκδοση φρεγάτας που προτάθηκε στην Ελλάδα) ήταν ακριβώς το ίδιο, χωρίς αλλαγές. Στις εκδόσεις φρεγάτας η κατασκευάστρια εταιρία έδινε ταχύτητα άνω των 30 κόμβων, ενώ η LCS έχει μέγιστη 47 κόμβων. Άρα, το “φόρτωμα” όπλων και συστημάτων είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητας. Με λίγα λόγια, το LCS, που είναι κατά 40% άδειο (με πολύ μεγάλους διαθέσιμους χώρους), μπορεί να λάβει πολλά συστήματα και όπλα. Το ποια είναι αυτά, θα τα δούμε παρακάτω, με διευκρίνηση ότι μιλάμε για το τρέχον πλοίο στην σημερινή διαμόρφωση του και όχι την HF2, η οποία είχε σχεδιαστεί με διαφορετικό φόρτο όπλων-εξοπλισμού.

Εκτοξευτές Mk41

Ο κατασκευαστής θεωρεί πως στη θέση που τώρα είναι τοποθετημένο ένα από τα δυο 30αρια πυροβόλα στο μεσόστεγο, μπορεί να μπει ένας οκταπλός εκτοξευτής Mk41. Το ενδιαφέρον είναι, πως ο Mk41 μπορεί να είναι Strike Length, δηλαδή μεγάλου μήκους ώστε “φιλοξενήσει” όπλα όπως το BGM-109 Tomahawk, ενώ προφανώς χωρά αντιαεροπορικούς SM-6 και SM-2. Βέβαια κανείς από τους δυο τελευταίους δεν μπορεί να λάβει ικανοποιητικά δεδομένα από το ραντάρ TRS-3D για πλήρη αξιοποιήση των επιδόσεών τους.

Όμως , η τοποθέτηση ενός εκτοξευτή και μάλιστα έκκεντρα, θεωρούμε πως δεν ενδείκνυται. Το καλύτερο θα ήταν να γίνει κάποια “συμμετρική” προσθήκη, ίσως με ένα εκτοξευτή ExLS σε κάθε θέση από τα 2 πυροβόλα. O συγκεκριμένος είναι ένα συγκρότημα 3 κελιών (ίδιων προδιαγραφών με τους Mk41). Οπότε με 2Χ3=6 κελιά, το πλοίο θα μπορούσε να φέρει είτε 24 πυραύλους ESSM/ΕSSM 2, είτε 24 CAMM/CAMM-ER, δηλαδή 50% περισσότερους αντιαεροπορικούς από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ.

SEWIP/Σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου

Το ναυπηγείο έχει μελετήσει την τοποθέτηση στα LCS Freedom της 2ης έκδοσης του αμερικανικού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου SEWIP, σε έκδοση Lite. Εδώ θα πρέπει να πούμε όμως, πως το ΠΝ, στην περίοδο που έλεγχε τις προτάσεις των υποψηφίων φρεγατών, το είχε χαρακτηρίσει ως μη ικανοποιητικό. Έτσι, οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Ισραήλ, προκειμένου να εξασφαλίσουν το σύστημα Scorpius-N της ΙΑΙ για την πρότασή τους.

AOEW
To SEWIP 2 Lite πάνω στο USS Freedom, πρώτο πλοίο της κλάσης LCS Freedom. Το σκάφος έχει αποσυρθεί

 

Έτσι θεωρούμε, πως αν το ΠΝ αποφασίσει να βάλει κάποιο προηγμένο σύστημα πάνω στις μεταχειρισμένες LCS, τότε αυτό δεν θα μπορεί να είναι άλλο από το Scorpius-N για το οποίο υπάρχει έτοιμη η μελέτη και είναι ιδιαίτερα αποδοτικό.

Σύστημα παραπλάνησης εισερχόμενων πυραύλων Nulka

To Nulka έχει δημιουργηθεί ως κοινή αμερικανο-αυστραλιανή προσπάθεια για να δημιουργεί ένα ψευδές σήμα σε εισερχόμενους πυραύλους. Τοποθετήθηκε αρχικά στις αυστραλιανές φρεγάτες κλάσης Adelaide και στα καταδρομικά Ticonderoga, και μετά η χρήση του επεκτάθηκε σε πολλά πλοία του Aμερικανικού και Aυστραλιανού ναυτικού.

 

 

H λειτουργία του NULKA εξηγείται στο παρακάτω βίντεο:

Οι δυνατότητες του συστήματος θεωρούνται κορυφαίες, και είναι μια από τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού από αντιπλοϊκούς πυραύλους. Ουσιαστικά δημιουργεί με εκτόξευση δολώματος ένα ψεύτικο ίχνος πλοίου μακρυά από το πραγματικό, και αυτό προσελκύει τους εχθρικούς πυραύλους.

AOEW (Advanced Offboard Electronic Warfare)

To πρόγραμμα Advanced Off-Board Electronic Warfare (AOEW) είναι μια ακόμη λύση που δοκιμάζει το αμερικανικό Ναυτικό για την αντιμετώπιση επιθέσεων κορεσμού από αντιπλοϊκούς. Η Lockheed Martin’s στα πλαίσια του AOEW, έχει αναπτύξει το σύστημα Active Mission Payload (AMP) AN/ALQ-248, που είναι ένα μεγάλων διαστάσεων ατρακτίδιο ηλεκτρονικού πολέμου, που μεταφέρεται από ένα από τα οργανικά ελικόπτερα MH-60R ή MH-60S Seahawk του πλοίου.

Το AOEW AMP AN/ALQ-248 μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα (και προφανώς ενδιαφέρει και το ΠΝ για ευρύτερη χρήση), αλλά το σημαντικότερο, είναι ενσωματωμένο στο σύστημα διαχείρισης μάχης του πλοίου, και μπορεί να λειτουργήσει σε συνδυασμό με το ήδη εγκατεστημένο στο πλοίο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αντιπλοϊκοί πύραυλοι NSM (ή άλλοι)

Ο NSM είναι ο πύραυλος που αντικαθιστά τον RGM-84 Harpoon σε αμερικανική υπηρεσία. Το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ήδη αποφασίσει να τοποθετήσει το όπλο στις LCS Independence που επιχειρούν στον Ειρηνικό, ως απάντηση στην απειλή του Κινεζικού Ναυτικού. Άλλωστε, εκεί οι Hellfire δεν έχουν και ιδιαίτερη σημασία, όταν απέναντι δεν είναι ταχύπλοα των Ιρανών φρουρών της Επανάστασης, αλλά πανίσχυρες κινεζικές φρεγάτες.

Αντίστοιχη τοποθέτηση έχει προβλεφθεί και για τις LCS Freedom, στο πρόστεγο, πίσω από το κύριο πυροβόλο, σε 2 τετράδες με γωνία βολής προς τα πίσω (το συγκεκριμένο δεν έχει κάποιο ειδικό πλεονέκτημα ή μειονέκτημα). Οπότε και εδώ υπάρχει μελετημένη λύση για εγκατάσταση όπλου που είναι από τα πιο σύγχρονα στην κατηγορία του. Εναλλακτικά στην ίδια θέση μπορεί να μπουν και εκτοξευτές Harpoon, από το απόθεμα του Πολεμικού Ναυτικού, ως μια πολύ πιο οικονομική λύση (ουσιαστικά με ελάχιστο κόστος, αυτό της καλωδίωσης και τοποθέτησης των ικριωμάτων στήριξης, όπως και της κονσόλας χειρισμού στο κέντρο μάχης). Προφανώς οι Harpoon είναι υποδεέστερων δυνατοτήτων των NSM.

Συρόμενο σόναρ

Στην έκδοση ΗF2 που είχε προταθεί στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό υπήρχε πρόβλεψη για συρόμενο σόναρ, είτε Captas-2 της Thales είτε LFATS της L3Harris. Επίσης προβλέποταν και το συρόμενο σύστημα παραπλάνησης τορπιλών, AN/SLQ-25 Nixie. Εκτίμηση μας λοιπόν είναι πως μπορούν αυτά να τοποθετηθούν στην LCS, καθώς υπάρχει (προφανώς) ο χώρος στην πρύμνη και η μεγάλη θύρα.

Στο μέλλον; Όπλα laser

Το παραπάνω είναι το πιο “εξωτικό” σύστημα, που θα μπορούσε να μπει στο σκάφος, σε μια μελλοντική του εξέλιξη. Το αναφέρουμε όμως μιας και οι LCS ως σχεδιασμός έχουν συμπεριλάβει την πρόβλεψη για τοποθέτηση τέτοιων όπλων κατευθυνόμενης ενέργειας (laser). Συγκεκριμένα στο τρίτο σημείο τοποθέτησης οπλισμού στο μεσόστεγο, εκεί που σήμερα μπαίνει εκτοξευτής πυραύλων Hellfire κατά σκαφών επιφανείας, ενώ και το σύστημα μάχης έχει σχετικές ρουτίνες.

Η συνέχεια στο Naval Defence

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

192 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
192 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πρώτη γαλλική Belh@arra: καθυστερημένη επισήμως ένα χρόνο, πως επηρεάζονται οι ελληνικές;

Για το εάν ήταν καθυστερημένη στο πρόγραμμα παράδοσης της στο Γαλλικό Ναυτικό, η  φρεγάτα Amiral Ronarc‘h, η πρώτη Belh@rra ή FDI (Frégate de Défense et...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4/16 Ιουλίου 1822: Μάχη του Πέτα, η μεγάλη...

1
Ελληνικές δυνάμεις 3.000 ανδρών υπό την ηγεσία του Μαυροκορδάτου ηττώνται και υποχωρούν διαλυμένες και με μεγάλες απώλειες, ύστερα από μάχη κοντά στο χωριό Πέτα.Η...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΓΕΕΘΑ: Διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσίευμα για «Αποστολή ομάδας της Ζ΄ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα»

Διαψεύδει κατηγορηματικά το ΓΕΕΘΑ τους ισχυρισμούς δημοσιεύματος για «Αποστολή ομάδας της Ζ΄ΜΑΚ στα ουκρανικά σύνορα», αλλά και άλλα που ανέφεραν φαντασιοπληξίες για εκπαίδευση της...

Η Ελλάδα προσχώρησε στη Διεθνή Συμμαχία για την Επιστροφή των Παιδιών στην Ουκρανία

Η Ελλάδα προσχώρησε ως πλήρες μέλος στη Διεθνή Συμμαχία για την Επιστροφή των Παιδιών στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.Μέσω αυτής της συμμετοχής,...

Σπουδές στην Αεροδιαστημική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο: To επάγγελμα του σήμερα και του αύριο!

Το νέο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης & Τεχνολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (www.aerospace.uoa.gr) συμπληρώνει 5 χρόνια λειτουργίας και πλέον έχει βγάλει την πρώτη...