Από τις περιπετειώδεις έχει αποδειχθεί η κλάση πλοίων LCS του Αμερικανικού Ναυτικού, καθώς πέρα από τα επιχειρησιακά και τεχνικά προβλήματα που έχουν αναδειχθεί, η διατήρηση τους έχει γίνει και ένα ενδιαφέρον (για τον εξωτερικό παρατηρητή τουλάχιστον) πολιτικό ζήτημα για τις ΗΠΑ.
Ποια είναι λοιπόν τα νέα; Πριν τα αναφέρουμε να θυμίσουμε τα εξής, καθώς είναι πολύπλοκη η ιστορία: Αρχικά λοιπόν τα πλοία LCS είναι δύο τύπων, 16 σκάφη τύπου Freedom και 19 τύπου Independence. Για να ξεχωρίζουν, τα Freedom έχουν μονή αρίθμηση (ως LCS 1, 3, 5 κ.ο.κ. έως 31) και τα Independence ζυγή (ως LCS 2, 4, 6 κ.ο.κ. έως 38). Όλα τα καράβια έχουν πάρει ονόματα πόλεων των ΗΠΑ. Από αυτά τα 35 λοιπόν το πλάνο του Αμερικανικού Ναυτικού είναι να κρατήσει 6 Freedom σε ρόλο μάχης επιφανείας και 11 Independence ως ναρκοθηρευτικά και τα υπόλοιπα (και των δύο τύπων) να τα αποσύρει.
Εδώ λοιπόν εμφανίζεται το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο είναι απρόθυμο να δεχθεί τέτοια «μαζική» απόσυρση, τόσο γιατί τα παραπάνω σκάφη είναι πολύ νέα σε κατασκευή, αλλά και γιατί έτσι δεν τηρείται η εκδηλωμένη πρόθεση της χώρας για ένα «μεγάλο» Ναυτικό, τουλάχιστον 390 σκαφών και ακόμη περισσότερων στο μέλλον.
Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα; Πέρυσι στον τότε υπό συζήτηση αμυντικό προϋπολογισμό του 2023, το Ναυτικό είχε ζητήσει την απόσυρση εντός του έτους 9 LCS Freedom, δηλαδή όλων εκτός από τα 6 που ήθελε να κρατήσει. Τελικά ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε επέτρεψε την απόσυρση «έως 4 σκαφών».
Εδώ λοιπόν έχουμε το πρώτο νέο καθώς χθες, 14 Αυγούστου, αποσύρθηκε το LCS 11, USS Sioux City σε μια λιτή τελετή. Η απόσυρση του όμως είναι καθυστερημένη καθώς είμαστε ήδη στον Αύγουστο, οπότε αν το Ναυτικό θέλει να τηρήσει τον προγραμματισμό του, πρέπει να ολοκληρώσει τις 3 υπόλοιπες αποσύρσεις στους επόμενους μήνες. Ενώ τυπικά o προϋπολογισμός στο Αμερικανικό κράτος λήγει κάθε 30η Σεπτεμβρίου και ξεκινά ο επόμενος (δεν τηρείται ημερολογιακό έτος, αλλά 12μηνο εκτέλεσης από 1η Οκτωβρίου κάθε έτους έως 30 Σεπτεμβρίου του επόμενου). Μπορεί εδώ δηλαδή να υπάρχει και ζήτημα εξεύρεσης κονδυλίων για τις αποσύρσεις (γιατί και αυτές κοστίζουν).

Πέρα από το παραπάνω, ένα άλλο νέο έρχεται να προβληματίσει για τις διαθέσεις του Ναυτικού. Καθώς το LCS 13, το USS Wichita, τύπου Freedom, ένα από τα σκάφη που περιλαμβάνονταν στον αρχικό αριθμό των 9 προς απόσυρση, θα κάνει αλλαγή κινητήρα ντίζελ, με το σχετικό κονδύλι που εγκρίθηκε να φθάνει τα 8,9 εκατ. δολάρια. Το σκάφος είχε πάθει μια αβαρία τον Νοέμβριο του 2022, και τώρα αυτή διορθώνεται. Άρα από την μια το Ναυτικό λέει «θέλω να τα αποσύρω», από την άλλη ξοδεύει χρήμα για να τα συντηρήσει.
Επίσης στο γνωστό θέμα του προβληματικού κιβωτίου μετάδοσης που έχει ταλαιπωρήσει τα Freedom, πλέον έχει βρεθεί λύση, έχει εφαρμοστεί στο LCS 19 και στα επόμενα, αλλά ήδη έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται ως επιδιόρθωση και σε προηγούμενα που επίσης είναι «μαρκαρισμένα» για έξοδο! Και εδώ δηλαδή έχουμε ένα κύκλο αναβάθμισης-επισκευής, σε σκάφη που υποτίθεται πιέζεται το Κογκρέσο να δεχθεί την απόσυρση τους. Πιθανά όμως τα παραπάνω να αιτιολογούνται από την πάγια τακτική των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων να συντηρούν τα «υλικά» τους, μέχρι να αποφασισθεί οριστικά η απομείωση τους.

Παραμένοντας στο σήμερα και μελετώντας τον υπό συζήτηση αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, το 2024 -ο οποίος ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, αλλά υπάρχουν δυο εκδοχές του, μιας της Γερουσίας των ΗΠΑ και μια της Βουλής των Αντιπροσώπων- διαπιστώνει κανείς το εξής: Πως και οι δύο εκδοχές προβλέπουν αρκετά ποσά για τα LCS (χωρίς να διαχωρίζονται οι τύποι) ως συνεχόμενη επένδυση. Έτσι στο κείμενο της Γερουσίας προβλέπονται 18 εκατ. δολάρια για εν πλω υλικό υποστήριξης, 49 εκατ. για υλικό των modules αποστολών, 94 εκατ. για τα modules ναρκοθηρίας, και 171 εκατ. για εκσυγχρονισμό των σκαφών, όπως και 32 εκατ. για έρευνα και ανάπτυξη. Μπορεί βέβαια να πει κανείς πως αυτά τα ποσά προορίζονται για τα σκάφη που θα διατηρηθούν σε υπηρεσία, αλλά όπως είδαμε, συντηρούνται σε βάθος και άλλα.
Ποιο είναι το πρόγραμμα του Ναυτικού για το 2024; Έχει ζητήσει την απόσυρση ακόμη 2 σκαφών LCS, αλλά του τύπου Independence, τα LCS 6 (USS Jackson) και LCS 8 (USS Montgomery).

Συνολικά: Από τα αρχικά 35 καράβια έχουν πλέον αποσυρθεί δύο τύπου Freedom, το LCS 1 (USS Freedom, το πρώτο του συγκεκριμένου σχεδίου) και τώρα το LCS 11 (USS Sioux City) και δυο τύπου Independence, τα LCS2 (USS Independence, το πρώτο αυτού του σχεδίου) και το LCS 4 (USS Coronado). Τα υπόλοιπα, δηλαδή 31 στο σύνολο είναι σε υπηρεσία, ή ετοιμάζονται να ενταχθούν, καθώς τα πιο καινούργια είναι τώρα σε φάση παράδοσης από τα ναυπηγεία!
Όλα μαζί τα παραπάνω κατατείνουν σε ένα συμπέρασμα:
Η συνέχεια στο Naval Defence
Μολις παρουν αυτα που θελουν απο ΗΠΑ και ΕΕ, ελατε να μας τα ξαναπειτε αυτα…
Ακούγονται κάτι φήμες ότι σε περίπτωση συνεργασίας πολλών κομμάτων στις εκλογές μας, θα υπάρξουν αρκετοί συμβιβασμοί με την Τουρκία, κάτι σαν “Πρέσπες του Αιγαίου” ένα πράγμα.
Με σκοπό βέβαια να μαζέψουν την Τουρκία στο δυτικό μαντρί και ρίξουν το τυράκι στην καινούργια κυβέρνηση πού θα προκύψει στην γείτονα χώρα.
Εννοείται ότι εμείς σαν pillar of stability θα πάρουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ένα… χτύπημα στην πλάτη για την καλή μας συνεργασία.
Τώρα άμα μείνουν φήμες θα το μάθουμε το καλοκαίρι με τα μπάνια τού λαού.
Δεν καταλαβαίνω πως σφίγγει το χέρι του ανθρώπου που στο πρόσφατο παρελθόν μας λοιδορούσε χυδαία.
Υπουργέ,
θα ήμουν πολύ προσεκτικός με τους γείτονες.
Τα casus belli και το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης ακόμα υπάρχουν, το ίδιο και οι διεκδικήσεις κατά των νησιών μας, η κατοχή της Κύπρου, ο υβριδικός πόλεμος με μετανάστες,… και η Αγιά Σοφιά που έγινε ξανά τσαμί.
Δεν είναι όλα μέλι γάλα. Το άκρως αντίθετο ισχύει.
Ο λύκος μπορεί να είναι ακόμα λαβωμένος… αλλά παραμένει λύκος.
Συνεχίστε την θωράκιση της χώρας μας με αμείωτο ρυθμό… πρέπει να γίνουμε αστακός.
Θα επανέλθουν σύντομα οι Τούρκοι… και την επόμενη μαζί με πυρηνικούς αντιδραστήρες σε πλήρη λειτουργία, με ότι αυτό συνεπάγεται…
Μπορεί η Δύση αυτή την στιγμή να υποστηρίζει λυσσαλέα την Ουκρανία, αλλά σίγουρα δεν θα πράξει το ίδιο και για την Ελλάδα (ή την Κύπρο).
Οι περισσότεροι μας, ελπίζω να μην έχουμε τέτοια ψευδαίσθηση.
Τελικα αυτοι που ελεγαν οτι η Τουρκια (κι οχι μονο) καταλαβαινει μονο τη γλωσσα της ισχυος ειχαν δικιο.
Η δικια μας ισχυροποιηση σε συνδιασμο με τα δικα τους προβληματα και το καζο του σεισμου εφεραν τις αβροτητες κλπ κλπ κλπ.
Τωρα αγοραζουν χρονο μεχρι να ξανανοιωσουν ισχυροι και να αρχισουνε παλι τα ιδια και χειροτερα. Στο χερι μας ειναι να μην αφηνουμε την ψαλιδα να ανοιγει αν θελουμε να εχουμε ηρεμη συνεχεια.
Γιατι δεν ειναι μονο τα οπλα αυτα καθεαυτα που κανουν τον αλλο να σκεφτει πολυ πριν κανει κατι εναντιον σου. Ειναι και η αποφαση για την αποκτηση τους μια δηλωση θελησης και πηγμης που περναει ενα μηνυμα προς καθε ενδιαφερομενο … Μπορει στα ματια πολλων αυτα να φαινονται ιδια, αλλα δεν ειναι.
Το πρωτο δηλωνει δυναμη. Το δευτερο δηλωνει θεληση.
Και ο συνδιασμος αυτων φερνει το σεβασμο του αλλου. Και ο σεβασμος φερνει την διαθεση για διαπραγματευση σε ρεαλιστικη βαση μακρυα απο μαξιμαλισμους, αναθεωρητισμους και ανεδαφικες βλεψεις.
Μα έχουμε προεκλογική περίοδο και πρέπει να βοηθήσουμε την Τουρκία να αποκτήσει νέα F16.
Ενταξει, κραταει “χαμηλους” τονους την στιγμη που ο επανεξοπλισμος ΚΑΙ των δικών μας ΕΔ (στο μετρου του δυνατου λογω εκλογων και εν συνεχεια, βλεπουμε) συνεχιζεται. Καποιοι βεβαια νομιζουν οτι επρεπε να παει εκει βγαζοντας πιστολι… οτι να ναι…
Ο υπουργός ψηφίζει ερντογαν στης εκλογές κάνει και προεκλογική εκστρατεία “διαπίστωσα όμως και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της περιοχής” έτσι πάλι καλά που δεν είπε και μπράβο για τα drone και την εξέλιξη της τουρκικής Βιομηχανίας…γουστάρω όσο τίποτα άλλο της σωστές κινήσεις ουσίας στα εξοπλιστικά άσχετα αν ήθελα περισσότερα μου χαλάει την εικόνα αυτή η εμμονή να μείνει η Τουρκία στην Δύση ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΉΠΟΤΕ ΤΡΌΠΟ – ΚΟΣΤΟΣ γιατί αυτό σίγουρα είναι εναντίον μας, όχι δεν είμαι πολεμοχαρής γιατί πολύ απλά δεν θα τολμούσε να πάει σε πόλεμο η σε θερμό επεισόδιο η ακόμα τα γνωστά τσαλιμάκια έχοντας απέναντι το ΝΑΤΟ αντίθετος όμως από το 2000 μέχρι το 2018 ήταν η Τουρκία και τα μάτια μας… Σε συνδυασμό με κανένα τραμπ και κανένα θα το ρισκάρουμε έχουμε αρκετούς που τους αρέσουν τα ρίσκα από το 2010 και μετά όλοι ρίσκα πήρανε άσχετα πως η χειρότερη το δήλωναν κιόλας, βλέπω μετά την Ρόδο την Τουρκία να κάνει γεωτρήσεις και έρευνα και διάσωση και η Κύπρος να μην έχει σύνορα με την ελληνική επικράτεια…. Οποία κυβέρνηση κάνει 12νμ στο Αιγαίο όχι αντρίκια όμως με τσαμπουκά να το κάνει σαν φίδι όπως κάνουν και αυτοί τύπου μόλις αρχίσουν να δηλώνουν δυτική η λίγο πριν την ένταξη τους στην ένωση να πονέσει θα κάνω προεκλογικό αγώνα υπέρ της μέχρι να παω στον άλλον κόσμο, στο αντίθετο σενάριο βέβαια που χάσουμε έστω και ένα μέτρο δεν το γράφω γιατί θα κοπεί το σχόλιο..
Ανισόρροπη ανταλλαγή προεκλογικών δώρων…