Κατά το παρελθόν έχουμε προβεί σε λεπτομερή παρουσιάση του «Schwerer Gustav» του μεγαλυτέρου πυροβόλου που έχει δει ποτέ η ανθρωπότητα. Ένα άλλο, περίπου του ιδίου είδους, ήταν ο επωνομαζόμενος «Little David» που κατασκευάστηκε για τον αμερικανικό στρατό και προοριζόταν για χρήση εναντίον των Ιαπώνων στα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό υπήρξε το μεγαλύτερο ολμοβόλο της ιστορίας, δεχόμενο βλήματα των 914 χλστ. Όμως δε χρησιμοποιήθηκε ποτέ σε μάχη, διότι οι Ιάπωνες παραδόθηκαν προτού καταστούν μάρτυρες των ικανοτήτων του.
Το «Schwerer Gustav» γεννήθηκε, όπως είπαμε, ως ιδέα πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το επιτελείο του Χίτλερ προετοίμαζε τα σχέδια της εισβολής στη Γαλλία. Το όπλο θα συνέδραμε τον γερμανικό στρατό να διεισδύσει στη Γραμμή Μαζινό, αλλά τα πράγματα ήρθαν βολικότερα, αφού ο σκοπός επετεύχθη ευκόλως με τις μηχανοκίνητες μεραρχίες να ανοίγουν δρόμο μέσα από τα πυκνά βελγικά δάση, αιφνιδιάζοντας ολοσχερώς την άμυνα των συμμαχικών δυνάμεων. Παρ’ολα αυτά, έλαβε μέρος σε ορισμένες μάχες, όπως στην πολιορκία της Σεβαστουπόλεως στο Ανατολικό Μέτωπο.
Στο σημερινό άρθρο, θα επιχειρήσουμε μία σύντομη και περιεκτική αναδρομή στους προγόνους του γερμανικού υπερπυροβόλου, αφού τα τεράστια πολιορκητικά όπλα δεν είναι κάτι καινούργιο στο σύγχρονο πόλεμο. Τέτοια ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται, με διαφορετικές μορφές ασφαλώς, από τον ύστερο μεσαίωνα.
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα ήταν το εντυπωσιακό κανόνι Tsar των 890 χλστ. που έφτιαξαν οι Ρώσοι γύρω στο 1586. Ζύγιζε 39 τόνους και μπορούσε να εκτοξεύσει μπάλες των 771 κιλών εκάστη. Το κύριο υλικό κατασκευής του ήταν ο μπρούτζος και αποτελούσε στην πραγματικότητα ένα έργο τέχνης με λεπτεπίλεπτες ανάγλυφες διακοσμήσεις στη βάση, το σωλήνα πυροδοτήσεως, ακόμη και τους τροχούς. Το φοβερό μέγεθός του το καθιστούσε κάπως άχρηστο σε συνθήκες πραγματικής μάχης, όπως ακριβώς συνέβη και με το «Schwerer Gustav». Ήταν περισσότερο όπλο κύρους παρά χρηστό πολεμικό εξάρτημα. Σήμερα εκτίθεται έξω από το Κρεμλίνο μαζί με μερικές διακοσμητικές μπάλες εκτοξεύσεως.
Ωστόσο, το πυροβόλο του Τσάρου δεν υπήρξε το μεγαλύτερο σε διάμετρο πριν από τον 20ο αιώνα. Οι Βρετανοί είχαν κατασκευάσει κατά την έκτη δεκαετία του 19ου αιώνος ένα τεράστιο πυροβόλο 42 τόνων που μπορούσε να ρίξει εκρηκτικά βλήματα των 914 χλστ. σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων. Αυτό το τρομακτικό όπλο ονομαζόταν «Mallet’s Mortar» και κάθε οβίδα του ζύγιζε περίπου 1,25 τόνους. Μόνο δύο φτιάχτηκαν, τα οποία προορίζονταν για χρήση στον πόλεμο της Κριμαίας, αλλά ποτέ δε γνώρισαν αληθινή δράση.
Η συνέχεια στο: military-history.gr/largest-guns-in-history/