15.8 C
Athens
Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΘα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να "χτυπήσουν" τους Αμερικάνους και τις...

Θα έρθουν οι Γάλλοι με LaFayette/Belh@rra/ΜΕΚΟ200/ASTER να “χτυπήσουν” τους Αμερικάνους και τις Adelaide/LCS/SM2;

- Advertisement -

Το περιοδικό και η ιστοσελίδα μας έχει γράψει ουκ ολίγα άρθρα για τo ενδεχόμενο αγοράς μεταχειρισμένων αυστραλιανών φρεγατών κλάσης Adelaide από το ΠΝ. Η αγορά τους, θα ήταν μια πραγματικά εξαιρετική κίνηση άμεσης ενίσχυσης με πλοία που βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, και θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά στην ικανότητα του ΠΝ να μάχεται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Φυσικά και γράψαμε για τις κορυφαίες δυνατότητες που προσφέρουν οι Standard SM2 BlockIIIA στην αεράμυνα περιοχής, κάνοντας έτσι τις -μελλοντικές- Adelaide τα μόνα πλοία που θα μπορούσαν να έχουν δυνατότητες επιβίωσης στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Κρήτη και την Κύπρο. Χωρίς βέβαια να πούμε και το πόσο σημαντικές θα είναι για την προστασία του νησιωτικού συμπλέγματος της Μεγίστης.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ποιες είναι οι πραγματικές A/A δυνατότητες των Adelaide με SM2/ESSM;


Κάπου εκεί όμως, γράψαμε και ένα λίγο πιο “πλήρες” άρθρο, που εξηγήσαμε ότι η προσφορά των Adelaide ίσως να ήταν αποτέλεσμα ελληνο-αυστραλιανής συνεννόησης, αλλά να υπάρχει και λίγο αμερικανικός δάκτυλος. Τι εννοούμε; Αν αγοράσουμε τις Adelaide, το ΠΝ μπαίνει πλέον στην εποχή του Standard SM2, με ότι σημαίνει αυτό. Συνεχίζει να επενδύει στους ESSM, ενώ ουσιαστικά παραμένει στην λογική του “αμερικανινού” οπλισμού για τα πλοία του, από όπου κι αν τα έχει αγοράσει αυτά.
Αν μάλιστα, η Lockheed Martin “κερδίσει” και την κούρσα του διαγωνισμού για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, τότε τα πλέον σύγχρονα πλοία του ΠΝ, οι εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ και οι Adelaide θα είναι Armed in the USA. Αργά ή γρήγορα λοιπόν, και με την ανάγκη για νέο “εθνικό” πλοίο να γιγαντώνεται μέρα με την μέρα, οι LCS σε μια μακροπρόθεσμη βάση, ίσως να ήταν καλύτερη επιλογή για το ΠΝ, ειδικά αν κατασκευαστούν όλες στην Ελλάδα. Το σενάριο αυτό μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω.

Ποια είναι η σχέση των αυστραλιανών φρεγατών Adelaide με τη προσφορά για κατασκευή των LCS στην Ελλάδα;


Το θέμα όμως είναι τι θα κάνουν οι Γάλλοι. Η αλήθεια είναι πως για πρώτη φορά, με την υπόθεση των FREMM στην αρχή και των Belh@rra στην συνέχεια, έχουν φτάσει πολύ κοντά στην πόρτα του ΠΝ. Και η αλήθεια είναι πως δεν μπαίνεις εύκολα στο Ελληνικό ΠΝ, χρειάζεται κόπος και επιμονή, προκειμένου να πειστούν οι Έλληνες αξιωματικοί. Οι επιτελείς του ΠΝ δεν επιθυμούν πειράματα, πρέπει να πολεμήσουν στη θάλασσα, κι εκεί όλα πρέπει να είναι τέλεια και λειτουργικά.
Όπως εξηγήσαμε, οι Αμερικανοί μάλλον προσπαθούν να τους πάρουν “την μπουκιά από το στόμα”. Αν δεν πειστούν οι Αυστραλοί να δώσουν μαζί με τις Adelaide τους υπάρχοντες SM2 BlockIIIA, τότε το ΠΝ πρέπει να επενδύσει χρήματα στους πυραύλους αυτούς. Τα χρήματα αυτά δεν θα είναι λίγα, και δεν μπορούν να “πεταχτούν” σε φρεγάτες που έχουν δυνητικά άλλα 15 χρόνια ωφέλιμης επιχειρησιακής ζωής. Πως θα αντιδράσουν οι Γάλλοι;
Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να απαντήσουμε εμείς γι’αυτούς, και μακρυά από φιλοσοφίες του στυλ “είμαστε αδελφές χώρες, ας μας χαρίσουν κάτι και εμάς”. Όλα καταλήγουν στο χρήμα, και ξεκινούν από το marketing, που οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι αξεπέραστοι. Τι θα πρέπει να κάνουν οι Γάλλοι προκειμένου να “πείσουν” τους Έλληνες να αλλάξουν το ΠΝ σε κάτι πιο “γαλλικό”.

H Lockheed Martin προτείνει στο ΠΝ φρεγάτες LCS, με κατασκευή όλων των πλοίων στην Ελλάδα!


Καταρχάς, αν εξαιρέσουμε τις LCS (και τις Belh@rra), θα πρέπει να δούμε τι έχει το ΠΝ να ξοδέψει σίγουρα. Καταρχάς έχει 140-160 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Επίσης, προφανώς από κάπου έχει εξασφαλίσει άλλα 180 εκ. ευρώ για την αγορά των Adelaide. Τέλος, κάπου γραμμένα πρέπει να είναι και 100 εκ. ευρώ για την αγορά τορπιλών για τα υποβρύχια. Άρα έχουμε 340 εκ. ευρώ, συν 100 εκ. για τορπίλες. Σωστά; Μεταξύ μας, δεν τα λες και λίγα.
Τώρα, αν αγοράσουμε τις Adelaide, θα χρειαστούμε χρήματα που δεν υπάρχουν, δηλαδή περί των 250 εκ ευρώ για την αγορά των όπλων τους. Άρα, στα παραπάνω προστίθενται και άλλα 250 εκ. ευρώ που όμως δεν υπάρχουν, αλλά θα πρέπει να τα βρούμε. Συνεχίζουμε να εξαιρούμε τα χρήματα για την αγορά νέων πλοίων, αυτά σίγουρα δεν υπάρχουν, και αν δεν γραφτούν στο τέλος του 2019 στον Π/Υ του 2020, δεν μπορούμε καν να το συζητάμε. Απλά οι Belh@rra έχουν το πλεονέκτημα της χρηματοδότησης μέσω επιστροφής των ομολόγων.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Όλα τα σενάρια εκσυγχρονισμού των φρεγατών MEKO200HN και ότι ξέρουμε για τα κόστη


Ας υποθέσουμε λοιπόν πως οι Γάλλοι έρχονται με μια πολυεπίπεδη πρόταση. Μας προσφέρουν τις δυο μη εκσυγχρονισμένες LaFayette άμεσα, χωρίς κάποια σημαντική αλλαγή, as is-where is. To ΠΝ λοιπόν λύνει άμεσα την ανάγκη του για περισσότερα πλοία, όχι όμως της αεράμυνας περιοχής. Θεωρούμε πως τα πλοία μπορούν να παραχωρηθούν δωρεάν ή με πολύ χαμηλό κόστος, ας υποθέσουμε 20 εκ ευρώ έκαστο.
Μετά, έρχονται και προσφέρουν μια τιμή για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Από όσο ξέρουμε, το γαλλικό CMS δεν μπορεί να συνδεθεί με τα όπλα των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Εδώ οι Γάλλοι έχουν δυο επιλογές. Ή προσφέρουν το TACTICOS, που το προσφέρουν σε πλοία τους, όπως οι Gowind, και ενσωματώνουν όλα τα όπλα του πλοίου (πυροβόλα, Mk48/ESSM, STIR, αισθητήρες), ή επιμένουν στο γαλλικό CMS SETIS. Αν επιλέξουν την δεύτερη λύση, τότε οι ΜΕΚΟ200ΗΝ θα πρέπει να λάβουν γαλλικά όπλα, με πιθανότερη επιλογή τους MICA VL ή τους ASTER  15.
Σε περίπτωση που επιλεγή η πρώτη λύση, και με δεδομένο το γεγονός ότι το TACTICOS είναι ακριβότερο του CMS330 (Lockheed Martin Canada), οι Γάλλοι θα καταφέρουν να πάρουν τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚ200ΗΝ δίνοντας δυο LaFayette, που ξέρουν πως θα αργά ή γρήγορα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Απλά θα έχουν λύσει ένα πρόβλημα του ΠΝ, με πλοία που έχουν ελάχιστες βέβαια δυνατότητες περισσότερες από τις Super Vita, αλλά θα λύσει τα χέρια του ΠΝ, που τώρα αναγκάζεται να στέλνει της SV σε αποστολές που χρειάζεται μεγαλύτερο πλοίο.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Οι φρεγάτες LaFayette μπορούν ενταχθούν άμεσα στο ΠΝ χωρίς κόστος;


Τονίζουμε πως οι Crotale των LaFayette μπορούν να ενεργοποιηθούν άμεσα με τα αποθέματα πυραύλων που έχει το ΠΝ. Η λύση αυτή, θα απελευθερώσει τα 180 εκ. ευρώ που θα πήγαιναν στις Adelaide, για κάπου αλλού. Φυσικά, το ΠΝ σαν κίνηση καλής θέλησης, θα αγόραζε και τις F21 μαζί με το MIGAL για τα υποβρύχια 214ΗΝ, κάνοντας τα τελευταία ακόμη πιο θανατηφόρα (ο συνδυασμός MIGAL/F21 θεωρείται κορυφαίος, και σε ένα υποβρύχιο όπως το 214HN θα ήταν φονικός για τον εχθρό). Συνεπώς, με περίπου 300 εκ. ευρώ, θα παίρναμε εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ, δυο φρεγάτες LaFayette και τορπίλες F21 για τα 214ΗΝ. Φυσικά δεν θα παίρναμε αεράμυνα περιοχής, αλλά αυτή θα ερχόταν το 2023(;) με τις Belh@rra, ενώ πρέπει να πούμε πως δεν την έχουμε ούτως ή άλλως…
Αν οι Γάλλοι επιλέξουν μια πιο επιθετική προσέγγιση, όπως την τοποθέτηση του SETIS στις ΜΕΚΟ200ΗΝ, τότε τα πράγματα αλλάζουν άρδην. Τότε υποχρεωτικά πάμε σε “ξήλωμα” του Mk48/ESSM, και τοποθέτηση πυραύλων ASTER15 ή έστω MICA VL. Δυο 8πλοί Α43 με 16 πυραύλους ASTER 15 για κάθε πλοίο θα κόστιζαν περίπου 100 εκ. ευρώ επιπλέον στον εκσυγχρονισμό των πλοίων, ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν στο ΠΝ πρωτόγνωρες δυνατότητες, ίσως και μια περιορισμένη δυνατότητα αεράμυνας περιοχής. Οι ASTER 15 έχουν επιδόσεις αντίστοιχες των ESSM BlockII, ή και ανώτερες.

ΑΠΟΨΗ: Φρεγάτες LCS vs Belh@rra ή σωστότερα ASTER 15/30 vs ESSM/SM-2


Το SETIS δεν είναι διαφορετικό από αυτό των Belh@rra, και έτσι θα υπήρχε μια σχετική ομοιοτυπία. Οι δυο LaFayette, θα μπορούσαν να υπηρετήσουν προσωρινά ως έχουν, ίσως με κάποια τοποθέτηση ενός Phalanx. Το Phalanx θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο των Sadral (που λαμβάνουν με τον εκσυγχρονισμό τους οι LaFayette). Στο μέλλον, θα μπορούσαν να εκσυγχρονιστούν στα πρότυπα του εκσυγχρονισμού των γαλλικών, με SETIS, κάποιο ραντάρ 3D και ASTER 15. Αντιλαμβανόμαστε πως τα πλοία έχουν κατασκευαστεί και οπλιστεί σαν ΠΑΘ, αλλά έχουν και τον χώρο, και την δυνατότητα για τοποθέτηση περισσότερων όπλων. Άλλωστε οι κλάσεις Al Riyadh και Formidable δεν είναι παρά οι LaFayette με ικανότερο ραντάρ και Sylver/ASTER 15.
Στο δεύτερο σενάριο λοιπόν, με κόστος περίπου 400 εκ. ευρώ, θα είχαμε εκσυγχρονισμό των MEKO200HN με SETIS/3D radar/ASTER 15 και περιορισμένη αεράμυνα περιοχής, δυο φρεγάτες LaFayette, τορπίλες F21 (plus MIGAL), και ένα απόλυτα “γαλλοποιημένο” ΠΝ (ας μας επιτραπεί η έκφραση), που θα περίμενε τις Belh@rra (2+2) και τις τελευταίες LaFayette. Έτσι, σε 10 χρόνια, θα είχαμε τις 4 “γαλλικές” ΜΕΚΟ200ΗΝ, 5 LaFayette (εκσυγχρονισμένες με ASTER 15), και 2+2 Belh@rra. Οι τελευταίες εκσυγχρονισμένες S θα περίμεναν προκειμένου να δούμε αν θα παραγγέλναμε περισσότερες Belh@rra ή κάποιο άλλο πλοίο.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα


Συνεπώς, συνοψίζουμε τις επιλογές.
α. 300 εκ. ευρώ (που τα έχουμε ούτως ή άλλως), περιορισμένο εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ (όπως είναι σχεδιασμένος ούτως ή άλλως), δυο φρεγάτες LaFayette (τοποθέτηση ίσως κάποιου Phalanx, μελλοντικός εκσυγχρονισμός) και τορπίλες F21/MIGAL για τα 214ΗΝ
β. 420 εκ. ευρώ (που επίσης τα έχουμε, απλά θα βρεθούν πιο δύσκολα), ισχυρό εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ (με SETIS, τοποθέτηση 2 Χ Sylver A43 και 16 ASTER 15) που θα προσφέρουν αεράμυνα περιοχής, δυο φρεγάτες LaFayette (τοποθέτηση ίσως κάποιου Phalanx, μελλοντικός εκσυγχρονισμός) και τορπίλες F21/MIGAL για τα 214ΗΝ. Οι ESSM από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ θα πήγαιναν, με τροποποίηση του Mk29 στις εκσυγχρονισμένες S, αφήνοντας πλέον τους NSSM να γεράσουν όπως πρέπει, και αυξάνοντας τα αποθέματά του ΠΝ, αλλά και τις δυνατότητες των τελευταίων Kortenaer.
Πιστεύουμε πως τα παραπάνω είναι εφικτά. Αν γίνουν, τότε οι ΗΠΑ μένουν εκτός ΠΝ, και χάνουν έναν πελάτη, και ο τελευταίος αγοράζει πλέον “γαλλικά”. Το μόνο που μένει είναι να κινητοποιηθούν οι Γάλλοι. Εδώ λοιπόν η απορία, είναι τόσο ικανοί και ευέλικτοι όσοι οι ΗΠΑ;

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

168 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
168 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γερμανικό Ναυτικό: “Μεγάλη ντροπή στην Ερυθρά Θάλασσα” ή έπεσε στα “ληγμένα”;

Ήταν ημέρα «μεγάλης ντροπής» για το Γερμανικό Ναυτικό; Να εκτοξεύσει η φρεγάτα του, Hessen, δύο πυραύλους SM-2 κατά αμερικανικού μη επανδρωμένου, ΜQ-9 Reaper, και...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Τα ΕΑΣ πήραν μπροστά και παράγουν βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών

111
Σήμερα έχουμε ένα καλό νέο, με σημαντικές επεκτάσεις για την αμυντική μας ικανότητα: Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) έχουν ξεκινήσει να παράγουν και πάλι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 29 Φεβρουαρίου 1972: Η Νότια Κορέα αποσύρεται από...

0
Η Νότια Κορέα αποσύρει τους πρώτους 11.000 από τους 48.000 άνδρες που έχει αναπτύξει στο Βιετνάμ. Η συμμετοχή της Νοτίου Κορέας στην εκστρατεία στο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Γερουσία στις ΗΠΑ:  Υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία αλλά με έντονη κριτική της Άγκυρας

Όπως αναμενόταν η Γερουσία των ΗΠΑ απέρριψε και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία το ψήφισμα που είχε καταθέσει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ με το...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: “Δεν υπάρχουν ενδείξεις” ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κάποια ένδειξη ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν προσεκτικά την κατάσταση, δήλωσε...

Greek, German ministers decide to set up Working Group on shipping collaboration

Minister of Maritime Affairs and Insular Policy Christos Stylianides and German Minister of Digital Governance and Transport Volker Wissing decided to strengthen the partnership...