Η πόλη Κραγκούγεβατς στην κεντρική Σερβία αποτελεί σήμερα το επίκεντρο των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Φοιτητές από το Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ, τη Νις, το Νόβι Πάζαρ και άλλες πόλεις όπου υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές φτάνουν στο Κραγκούγεβατς. Χθεςς βράδυ έφτασαν στην πόλη φοιτητές από όλα τα δημόσια πανεπιστήμια οι οποίοι συμμετείχαν σε πεζοπορία που διήρκησε τέσσερεις ημέρες.
Στο Κραγκούγεβατς τους υποδέχθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα χιλιάδες πολίτες. Σήμερα στις 9:00 η ώρα το πρωί ξεκίνησε ο αποκλεισμός της πόλης που θα διαρκέσει 15 ώρες, μία ώρα για κάθε ένα από τα θύματα της τραγωδίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ.
Οι φοιτητές στη Σερβία διαδηλώνουν εδώ και τρεις μήνες ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες για την κατάρρευση του τσιμεντένιου γείσου στον σιδηροδρομικό σταθμό, την 1η Νοεμβρίου του 2024, που προκάλεσε τον θάνατο 15 ανθρώπων. Βασικό τους αίτημα είναι να δημοσιοποιηθούν όλα τα έγραφα που αφορούν την ανακαίνιση του σταθμού που είχε ολοκληρωθεί τρεις μήνες πριν από την τραγωδία. Η εξέγερση των φοιτητών όμως έχει πλέον κοινωνικό χαρακτήρα αφού διεκδικούν τον σεβασμό του Συντάγματος και του κράτους δικαίου όπου θα υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και σαφής διαχωρισμός των εξουσιών.
Η πόλη Κραγκούγεβατς δεν επελέγη τυχαία. Σήμερα η Σερβία γιορτάζει την επέτειο της πρώτης εξέγερσης κατά του οθωμανικού ζυγού το 1804 αλλά και την ψήφιση, το 1835, από τη λαϊκή εθνοσυνέλευση που συνεδρίασε στο Κραγκούγεβατς, του πρώτου Συντάγματος. Το Σύνταγμα εκείνο καθόριζε τη λειτουργία του αυτόνομου, υπό οθωμανική κυριαρχία, Πριγκιπάτου της Σερβίας. Ήταν πολύ προοδευτικό για την εποχή αφού γινόταν διαχωρισμός των εξουσιών κάτι που διεκδικούν και σήμερα οι φοιτητές στη Σερβία.
Σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο του Κραγκούγεβατς μεγάλη συγκέντρωση φοιτητών και πολιτών που φτάνουν από όλες τις περιοχές της χώρας.
Με αφορμή την εθνική εορτή το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα διοργανώνει συγκέντρωση στην πόλη Σρέμσκα Μιτροβίτσα στη Βοϊβοντίνα. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση. Ο Βούτσιτς σε βίντεο που ανήρτησε στο instagram και όπου φαίνεται να ετοιμάζει σάντουιτς για τους πολίτες, αναφέρει ότι «αυτά πληρώνονται από τον ίδιο και το κόμμα του και όχι από την USAID και την NED». Σαφής υπαινιγμός του Βούτσιτς ο οποίος υποστηρίζει ότι οι φοιτητικές κινητοποιήσεις χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
Πισώπλατη μαχαιριά ναι. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση και σε όσες έχουμε την τύχη (ατυχία) να γνωρίζουμε και εμείς από τη ζωή μας έχω να πω ότι αυτά με τον καιρό τα πληρώνεις. Και κυρίως χαμένος θα βγει ο Βρετανός πρωθυπουργός τον οποίο η Γαλλική πλευρά φαίνεται να ήξερε ότι είναι τέτοιος χαρακτήρας (δηλώσεις Λε Ντριαν) επίσης η συμπεριφορά αυτή βαραίνει αυτούς που την σκέφτηκαν κ την έπραξαν. Ο Ίδιος ο Μακρόν και η Γαλλία συνολικά δεν είναι παιδάκια. Ούτε ποσότητες που τις κάνεις εύκολα πέρα. Στον ίδιο κόσμο ζούμε η Αμερική συρρικνώνεται η Αγγλία απομονώνεται και αύριο θα βρεθούν στην ανάγκη του. Καλό είναι όμως κ οι ίδιοι οι Γάλλοι να κάνουν την αυτοκριτική τους. Οι οπορτουνιστες πάτησαν σε χρόνιες αδυναμίες των Γάλλων όπως εμπορική ανελαστικότητα, έλλειμμα πληροφοριών στην άλλη πλευρά. Κάτι λέει ο Σοφος λαός για αυτούς που χαίρονται τον πρώτο χρόνο…
ετσι γίνονται οι σωστές δουλειες.
οχι σαν το Κληρίδη που διαφημιζε τα S300 προν τα παραλάβη.
ή τον δικό μας τον Αρσένη που διαφημιζε αμυντικό χωρο και οι Α/ΓΕ δεν ηξεραν τίποτα και το εμαθαν απ την εφημερίδα.
Never trust the English.
Θα έπρεπε πρώτα οι Αυστραλία να ακυρώσει την σύμβαση και μετά να πάει σε συμφωνία.
Με 12 συμβατικά υποβρύχια που θα κατασκευαζόταν στην Αυστραλία σε βάθος εικοσαετίας, το Γαλλικό μέρος της πίτας θα ήταν λίγες εκατοντάδες εκατομύρια τον χρόνο στην καλύτερη περίπτωση. Σημαντικό ποσό, αλλά δεν καταστρέφεις τις σχέσεις σου με ΗΠΑ και Βρετανία για κάτι τέτοιο.
Αυτό που εξόργισε τους Γάλλους ήταν ο τρόπος που ανακοινώθηκε, εμφανίζοντας τους ως αυτό που λέει ο λαός “και κερατάδες και δαρμένους”. Και δεν υπήρχε λόγος να γίνει αυτό. Μια χρονική αποσύνδεση κατά λίγους μήνες της ακύρωσης του Γαλλικού συμβολαίου (που ούτως ή άλλως παρέπαιε) με την ανακοίνωση του AUKUS, που ούτως ή άλλως θα χρειαστεί τουλάχιστον 18 μήνες να διαπραγματευτεί το νέο συμβόλαιο, και κανείς δεν θα είχε πάρει χαμπάρι.
Οπότε μια σκέψη (ελαφρώς στα όρια της θεωρίας συνομωσίας) είναι αν υπήρξε ένας κυνικός υπολογισμός από πλευράς ΗΠΑ και Βρετανίας να μεγιστοποιήσουν τον αντίκτυπο της ανακοίνωσης εις βάρος του κύρους της Γαλλίας. Η Κίνα πάντως απλώς έβγαλε μια ανακοίνωση, το πρεστίζ της δεν βλάφθηκε και φαίνεται οτι έκρινε οτι δεν την συμφέρει στην συγκεκριμένη στιγμή να κάνει θόρυβο.
Σαν εξώφυλλο δίσκου των Pink Floyd. Kαι το περιεχόμενο δηλαδή ….
Οι Αυστραλοί έβαλαν το κεφάλι τους στον ντορβά, εναντίον της Κίνας, για χάρη των Αγγλοαμερικάνων.