Αντιπροσωπείες της κολομβιανής κυβέρνησης και της οργάνωσης ανταρτών ELN θα έχουν «εκτάκτως» συνάντηση την Τετάρτη 18η Ιανουαρίου στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγουν, για να συζητήσουν κυρίως για τη σύγχυση που επικρατεί όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε την πρωτοχρονιά, έκαναν γνωστό τα μέρη χθες Σάββατο.
«Η αντιπροσωπεία της κολομβιανής κυβέρνησης χαιρετίζει τη φιλοξενία της Βενεζουέλας, που θα φιλοξενήσει έκτακτη συνάντηση με αντιπροσωπεία του ELN την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε στον Τύπο ο κυβερνητικός διαπραγματευτής Ότι Πατίνιο, επιβεβαιώνοντας πως στην καρδιά των συνομιλιών θα βρίσκεται η αναστολή των εχθροπραξιών.
Τα μέρη θα συνεχίσουν κατόπιν τις διαπραγματεύσεις τους «στα μέσα του Φεβρουαρίου» στο Μεξικό, πρόσθεσε ο Πατίνιο.
Μέσω Twitter, ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης επιβεβαίωσε την ημερομηνία της συνάντησης και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονταν στον αέρα μετά τη διάψευση από τους αντάρτες πως κλείστηκε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός για έξι μήνες, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο ανήμερα την Πρωτοχρονιά.
Ο διάλογος έχει σκοπό να βρεθεί λύση στην «κρίση» που προκάλεσε η γκάφα του κ. Πέτρο και να συζητηθεί η «αρμονική συνέχεια του δεύτερου κύκλου» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ανέφερε η οργάνωση ανταρτών.
Η εκεχειρία που ανακοίνωσε ο αρχηγός του κράτους αφορούσε, πέραν του ELN, τις δύο κυριότερες παρατάξεις διαφωνούντων των FARC (Segunda Marquetalia, Κεντρικό Γενικό Επιτελείο), τις AGC (σ.σ. Autodefensas Gaitanistas de Colombia, οργάνωση διακινητών ναρκωτικών επίσης γνωστή Clan del Golfo)και την Autodefensas de la Sierra Nevada.
Μόνο ο ELN απέρριψε δημόσια την κατάπαυση του πυρός, αρνούμενος πως συναίνεσε σε αυτήν.
Ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο πρώτος που ανήκει στις τάξεις της αριστεράς στην ιστορία της Κολομβίας -ανέλαβε την εξουσία τον Αύγουστο του 2022-, εφαρμόζει φιλόδοξη πολιτική με σκοπό να υπάρξει όπως λέει «πλήρης» ειρήνη σε μια χώρα όπου ο ατελείωτος εμφύλιος των τελευταίων έξι δεκαετών στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις και με άλλες ένοπλες οργανώσεις, ιδίως τους διαφωνούντες των FARC, που απορρίπτουν τη συμφωνία ειρήνης του 2016, και συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά, στις οποίες μεταμορφώθηκαν άλλοτε ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες.