Μια ενδιαφέρουσα αποκάλυψη κάνει το site InformNapalm για το πως η Ρωσία υποστηρίζει τον στόλο από τα μαχητικά της Sukhoi-30, μέσω Καζακστάν και Γαλλίας, παρά το διεθνές εμπάργκο. Έτσι όπως καταγράφει, πολλά από τα συγκεριμένα ρωσικά μαχητικά, χρησιμοποιούν γαλλικά εξαρτήματα και σε κρίσιμες εφαρμογές, όπως στις οθόνες του κόκπιτ, σε συσκευές ΤΑCAN, σε HUD, όπως και σε συστήματα αδρανειακής πλοήγησης, κατασκευής των μεγάλων γαλλικών αμυντικών ομίλων Thales και Safran.
Το πρόβλημα βέβαια για τη Ρωσία είναι πως θεωρητικά αυτά τα συστήματα πλέον δεν υποστηρίζονται, καθώς έχει επιβληθεί μεγάλος όγκος κυρώσεων από τις χώρες της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Τη “λύση” όμως εδώ έδωσε μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών από το Καζακστάν, η ARC Group, η οποία όχι μόνο διατηρεί σχέση επίσημου επισκευαστή αυτών των συστημάτων και εκπαιδεύει καζάκους τεχνικούς στη Γαλλία, αλλά παράλληλα έχει υπογράψει και συμβόλαιο συντήρησης των ρωσικών Su-30!
Τυπικά η ARC Group παρέχει τις υπηρεσίες της στην Αεροπορία του Καζακστάν, το οποίο διαθέτει σήμερα 23 μαχητικά Su-30SM, αλλά όπως δείχνει το InformNapalm, οι ρωσικές απαιτήσεις για συντήρηση “συμπίπτουν” με τις παραγγελίες που κάνει η ARC Group στις γαλλικές εταιρείες. Μάλιστα η Ρωσία εμφανίζεται να χρηματοδοτεί την ARC Group για να αγοράσει μηχανήματα και κλίνες δοκιμών των εξαρτημάτων, να μεγαλώσει δηλαδή την δική της υποδομή εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών, προς ρωσικό όφελος. Το site λέει ξεκάθαρα πως η όλη ιστορία της ARC Group δείχνει πως πρόκειται για “ρωσική βιτρίνα”, δηλαδή με την ανοχή του Καζακστάν λειτουργεί για να παρέχει υπηρεσίες στην Ρωσική Αεροπορία, αν και στα συμβόλαια που υπογράφει με τις γαλλικές εταιρείες, περιλαμβάνεται σχετική απαγόρευση εξαγωγής.
Η έρευνα του InformNapalm παραθέτει συμβόλαια μεταξύ της καζακικής εταιρείας και ρωσικών αντιστοίχων, ονόματα και φωτοτυπίες διαβατηρίων των καζάκων τεχνικών που ταξιδεύουν στην Ρωσία, στο Irkutsk όπου βρίσκεται εργοστάσιο συντήρησης των Su-30, ενώ η σχέση των δύο μερών χρονολογείται από το 2021, δηλαδή πριν την εισβολή και συνεχίζεται έως σήμερα. Όπου πιθανολογείται πως ίσως η Ρωσία, “έχτιζε” σχετικές σχέσεις και τριγωνικές συναλλαγές ώστε να είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει περισσότερες δυτικές κυρώσεις.
Να συμπληρώσουμε εδώ πως αντίστοιχες καταστάσεις εμφανίζονται και μέσω Τουρκίας, ώστε και πάλι να εξυπηρετείται έμεσα η Ρωσία, αλλά και σε άλλες χώρες του Καυκάσου, που διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τη Μόσχα. Και κάνουν τον ενδιάμεσο σε πολλές δυτικές και κινεζικές εισαγωγές προιόντων υψηλής τεχνολογίας για υποτίθεται “τοπική χρήση”, τα οποία όμως μετά κρυφά μεταφέρονται στην Ρωσία.