Η συγκεκριμένη ημερομηνία, 16 Ιουνίου 1986, δεν είναι βέβαια η αρχή της σύγχρονης (μεταπολεμικά τουλάχιστον) ανάμιξης της Δύσης στο Αφγανιστάν. Είναι όμως συμβολική γιατί τότε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρήγκαν συναντήθηκε δημόσια στον Λευκό Οίκο με πολεμάρχους των Αφγανών Μουτζαχεντίν, οι οποίοι τότε πολεμούσαν τους Σοβιετικούς που είχαν εισβάλει στη χώρα τους. Ο Ρήγκαν τους διαβεβαίωσε για την αμερικανική υποστήριξη αλλά απέφυγε να υποσχεθεί αναγνώριση σε μια δική τους “εξόριστη κυβέρνηση”.
Η ιστορία πάντως θα καταγράψει πως η αμερικανική στήριξη στους Μουτζαχεντίν θα επιτρέψει την χωρίς έλεγχο χρηματοδότηση τους από πληθώρα χωρών και συμφερόντων, με πρωταγωνιστές τη Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν. Μέσα από τους Μουτζαχεντίν θα ξεπηδήσουν ακόμη πιο ριζοσπαστικές ομάδες και αντιλήψεις, που βλέπουν τη Δύση όχι πλέον ως “περιστασιακό σύμμαχο” αλλά αντίθετα ως “τη μεγάλη απειλή”. Οι Μουτζαχεντίν θα εκφυλιστούν στο μεταξύ τους εμφύλιο, μέχρι που μέσα από τον γηγενή πληθυσμό θα αναδειχθεί το κίνημα των Ταλιμπάν, με έντονες επιρροές από τη σαουδαραβική φονταμενταλιστική ισλαμική διδασκαλία. Από εκεί και πέρα ξεκινά μια ιστορία σύγχρονου ισλαμικού φονταμενταλισμού με δεκάδες εκφάνσεις και παραλλαγές, πότε σχετιζόμενες και αλληλουποστηριζόμενες μεταξύ τους, πότε σε βαθιά εχθρότητα και μεγάλες συγκρούσεις. Αλ Κάιντα, ISIS, Τζαμάτ Αλ Μουτζαχεντίν, Ιρακινή Αλ Κάιντα, Μπόκο Χαράμ, είναι μόνο μερικές από τις οργανώσεις που ακούμε εδώ και δεκαετίες, με απίστευτης βιαιότητας δράση σε όλη την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και σε πολλές ακόμη περιοχές και χώρες.
Η ανάλυση του φαινομένου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δεν επιτρέπει απλοποιήσεις και γενικεύσεις. Άλλωστε τα μεγαλύτερα θύματα του ισλαμικού φονταμενταλισμού είναι οι ίδιοι οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί που βρίσκονται διωκόμενοι με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα. Αν κάτι μπορεί όμως να καταγραφεί ιστορικά είναι η αδυναμία της Δύσης να αναλύσει αλλά κυρίως να οργανώσει πολιτικές δράσεις έναντι αυτών των αιματηρών αντιλήψεων. Τα γεγονότα στο Αφγανιστάν, τα σημερινά με την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπουλ, αλλά και η αποτίμηση της 20ετους δυτικής (κυρίως Αμερικανικής) εισβολής στη χώρα, όπως και στο γειτονικό Ιράκ, ή πιο σωστά της συνολικής μεταπολεμικής παρέμβασης της Δύσης στον μουσουλμανικό κόσμο, δείχνουν ότι ακόμη δεν κατανοούμε τι συμβαίνει εκεί.
«Οι γίγαντες γιαχνί μόλις τελειώσανε», η τελευταία μας ελπίδα.
Λες να βάλει ο Θεός το χέρι του?
Βλέπω να παίρνουμε τον πατσά κατά Αμερική μεριά και να “ναι και ψιλοκομμένος. Άντε και καλή χώνεψη! Αλίμονο μας!
Γιατί καλέ μου μπαμπά δεν μας έδωσαν οι Αμερικάνοι δυο αντιτορπιλικά ΑΒ;
Γιατί μας αγαπάνε που να γεμίζαμε τόσα κελιά με πυραύλους;
Γιατί καλέ μου μπαμπά δεν πήραμε της Γαλλικές φρεγάτες το 2020;
Γιατί μας είπαν πως θα μας έδιναν δυο καταδρομικά οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι!
Γιατί καλέ μου μπαμπά δεν πήραμε τα δυο καταδρομικά που έλεγες πως θα μας έδιναν οι Αμερικάνοι, στην Πτήση το διάβασα έτσι νομίζω;
Γιατί μας είπαν πως θα μας έδιναν αβέρτα LCS τσάμπα και βερεσέ με δανικά και αγύριστα.
Γιατί καλέ μου μπαμπά δεν πήραμε της LCS γιατί δεν μας της έδωσε ο θείος Σαμ;
Γιατί του χαλάσαμε καλό μου παιδί, τι ήθελες να μας δώσει χαλασμένα πλοία;
Είδες πόσο μας αγαπάνε από την απέναντι μεριά του Ατλαντικού;
Τελικά τι θα πάρουμε η καλή μας Πτήση δεν μας λέει;
Α για να σου πω να μην αμφιβάλεις ποτέ για την Πτήση, φροντίζει πριν από εμάς για εμάς!
Ναι αλλά τι θα πάρουμε;
Γκαρσόν φέρε μια γίγαντες γιαχνί να της μοιραστούμε με τον μικρό.
Οικονομία γιε μου οικονομία πως θα πάρουμε της φρεγάτες;
Μα μπαμπά οικονομία έκανα για τα Μιράαζ, μετά για τα φου-16, μετά για κάτι κακομούτσουνα σαράβαλα Π-3 λάστιχα πριν από λίγο για κάτι που φύσαγε και έριχνε ριπές! Κάτι μου έλεγες για τορπίλα, για οβίδες των λεο όχι Τεο το θυμήθηκα!
Για τα Μου 113 που θα τα κάναμε Μου 117!
Πάψε κόψε την γκρίνια και τρώγε οικονομία γιε μου οικονομία.
Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι.
Μα το δικό μας πάντα άδειο είναι γιατί καλέ μου μπαμά;
Πάψε και μην μιλάς όταν τρώνε δεν μιλάνε και μην σφίγγεσαι!
Μα ξέρεις γιατί σφίγγομαι από τα ασφυξιογόνα αέρια, το στομάχι μου τούμπανο έγινε.
Αυτά να τα ρίξεις στους Τούρκους εδώ είναι Ελλάδα, έχουμε καλούς τρόπους και στο απαγορεύω. Σφίξου γιε μου!
Και για την αντιγραφή Γεώργιος Δικαίος.
gibbs and cox α/α φρεγάτες με 4 κορβέτες.
κάτι πιο εκλεκτό
f 110 με 4 μκ 41.
πιο εκλεκτό…..
Μάλλον για…πατάτες γιαχνί μας βλέπω, παρ’ όλο που η…γαλλική κουζίνα είναι όπως και να το κάνουμε σαφώς πολύ καλύτερη!
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες η αγαπημένη σας Lockheed Martin συμπράττεται με την Gibs and Cox και προσφέρει 8 arleigh burke σε τιμή των 4. Για περάστε για περάστε και θαυμάστε
Εκείνο το μαγαζί ήταν Πλατεία Κουμουντουρου.
Το τωρινό λειτουργεί αλλού υπό νέα διεύθυνση.
Μόνο να μη φάμε τη μακαρονάδα αλ αμερικαίν στα μούτρα…
Μαλλον για πατατες νεροβραστες χωρις λαδι παει το πραγμα….
Τους γίγαντες γιαχνί τους έχουμε 40 χρόνια και κάνουμε την δουλειά μας σαν άνθρωποι. Η επιλογή θα είναι τώρα λα μπουγιαμπές και δη η αυθεντική της Μασσαλίας – που έλεγε και μια φιγούρα της αθλητικής δημοσιογραφίας ή θα φάμε χάμπουργκερ. Το μενού έχει ποικιλία αλλά εμείς έχουμε επιλέξει από πριν τα 2 πιάτα. Σε καλές εποχές θα αγοράζαμε κι από τα 2.