Η Ουκρανία βρίσκεται ουσιαστικά σε -ανεπίσημη- εμπόλεμη κατάσταση με τη Ρωσία από το 2014. Το Κίεβο φοβάται πως το Κρεμλίνο είναι σε θέση να επιστρατεύσει τους τεράστιους αριθμούς τεθωρακισμένων που διαθέτει ανά πάσα στιγμή, για να πραγματοποιήσει εισβολή. Η λύση σε αυτή την απειλή, βρέθηκε με την αγορά των αμερικανικών Α/Τ βλημάτων FGM-148 Javelin.
Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και το NATO γνώριζαν πως η Σοβιετική Ένωση διέθετε την απόλυτη υπεροπλία στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, όσον αφορά τον αρματικό δυναμικό. Η ΕΣΣΔ θα μπορούσε να εξαπολύσει δεκάδες χιλιάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα κατά της δυτικής Ευρώπης, την ίδια στιγμή που οι δυνάμεις του NATO δεν ήταν σε θέση να αντιπαρατάξουν αντίστοιχους αριθμούς.
Η “λύση” βρέθηκε στο Α/Τ βλήμα M-47 Dragon, που μπήκε σε υπηρεσία το 1975, σχεδιασμένο ειδικά για να μπορεί να καταστρέψει τα σοβιετικά άρματα της εποχής, όπως το T-55, T-62 και T-72.
Ο χρήστης του Dragon θα έπρεπε να εγκλωβίσει οπτικά το στόχο, και να τον κρατήσει στο σταυρόνημα μέχρι το καθοδηγούμενο με σύρμα αντιαρματικό βλήμα βρεί το στόχο του. Η έμβελειά του δεν ξεπερνούσε τα 1.000 μέτρα.
Στη πορεία, τα σοβιετικής σχεδίασης άρματα απέκτησαν εκρηκτική θωράκιση και άλλες αναβαθμίσεις, γεγονός που σήμαινε πως το Dragon ίσως δεν ήταν πλέον αποτελεσματικό.
Για αυτό το λόγο, το αμερικανικό Πεντάγωνο ζήτησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 την ανάπτυξη ενός νέου Α/Τ βλήματος, με την Texas Instruments και την Martin Marietta (πλέον Lockheed Martin), na κερδίζουν το συμβόλαιο το 1991. Το Javelin θα εισέλθει σε υπηρεσία το 1994.
Το Javelin χρησιμοποιεί ένα σύστημα απεικόνισης υπέρυθρων για να ανιχνεύσει και να κλειδώσει το στόχο σε αποστάσεις μέχρι 4.750 μέτρα. Σε αντίθεση με το Dragon, το Javelin έχει δύο τρόπους επίθεσης. Ο πρώτος τρόπος είναι άμεση επίθεση, όπου ο πύραυλος κατευθύνεται σε ευθεία γραμμή προς τον εχθρικό στόχο. Το βλήμα διαθέτει δύο κεφαλές, με την πρώτη να εξουδετερώνει την εκρηκτική ενεργή θωράκιση, και τη δεύτερη να διεισδύει στην κύρια θωράκιση. Ο δεύτερος τρόπος εμπλοκής στόχων είναι με την εκτόξευση του βλήματος σε παραβολική τροχιά, προκειμένου το εχθρικό άρμα μάχη να πληγεί στην οροφή, όπου η θωράκιση είναι πιο αδύναμη.
Το επόμενο σημαντικό πλεονέκτημα του Javelin είναι πως είναι ένα βλήμα “fire and forget”, που σημαίνει πως ο χειριστής δεν χρειάζεται να κρατά το στόχο στο σταυρόνημα, καθότι ο πύραυλος καθοδηγείται μόνος του προς το στόχο.
Τον Μάιο του 2018 η Ουκρανία αγόρασε 210 πυραύλους Javelin και 37 εκτοξευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες, έναντι $47 εκατομμυρίων. Αν και σίγουρα αυτός ο αριθμός δεν είναι αρκετός για να αναχαιτίσει την πλημμυρίδα των ρωσικών τεθωρακισμένων, το Javelin μπορεί να υπερνικήσει τη θωράκιση όλων των αρμάτων μάχης που υπάρχουν σήμερα στο ρωσικό οπλοστάσιο, και τυχόν απευθείας αντιπαράθεση, θα έκρυβε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για το Κρεμλίνο.
Γιατί η Ουκρανία θέλει “απελπισμένα” τους αμερικανικούς Α/Τ πυραύλους Javelin
- Advertisement -

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.
- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Login
Please login to comment
0 Comments
Ακούστε μας
- Advertisement -
- Advertisement -
Κύριο Άρθρο
Αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Βρετανίας, το πραγματικό «Μάρμαρο» αλλά όχι Παρθενώνα
Αν χθες και σήμερα το κύριο θέμα επικαιρότητας είναι η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ στο Λονδίνο, μια σαφώς κακότροπη και αναπάντεχη βρετανική κίνηση, ας...
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023
Αγορά 3.99€- Advertisement -
Σαν σήμερα
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 30 Νοεμβρίου 1940: Η ΧΙΙΙ Μεραρχία Πεζικού μπαίνει...
Στο μέτωπο της Αλβανίας το 1940, μετά την κατάληψη της Κορυτσάς και τις επιτυχημένες επιχειρήσεις στα υψώματα Ιβάν και Μοράβας (14-22 Νοεμβρίου), ο ελληνικός...
- Advertisement -

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023
Αγορά 7.99€- Advertisement -
