Σημαντική αλλαγή τακτικών φαίνεται να προετοιμάζει η Ιαπωνία, καθώς -όπως καταγράφει το DefenceNews, σχεδιάζει στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της, να αποσύρει τα 47 παλαιά επιθετικά ελικόπτερα AH-1S Cobra, τα 12 AH-64D Apache που διαθέτει, όπως και μεγάλο μέρος του στόλου των ελικοπτέρων αναγνώρισης που διαθέτει (33 Kawasaki OH-1), ώστε σταδιακά να τα αντικαταστήσει με μη επανδρωμένα, διαφόρων τύπων. Από περιφερόμενα πυρομαχικά για επίθεση, έως μεσαίου υψομέτρου-μεγάλης παραμονής στον αέρα UAV (δεν έχει γίνει γνωστό με ποιά ακριβώς συστήματα).
Η κίνηση αυτή δεν γίνεται τόσο για λόγους οικονομίας -καθώς η χώρα αυξάνει τον αμυντικό της προϋπολογισμό- αλλά περισσότερο ως εξορθολογισμός δαπανών με στόχευση την καλύτερη απόδοση. Σαφώς η αντικατάσταση τόσων μέσων θα έχει και οφέλη, π.χ. εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1.000 άτομα το προσωπικό που εξυπηρετούσε το στόλο ελικοπτέρων.
Η ιαπωνική κίνηση όμως δεν είναι άσχετη με τα διαδραματιζόμενα στην Ουκρανία, καθώς ιαπωνικά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα Yomiuri Shimbun, αναφέρουν ότι στις εκεί συγκρούσεις φάνηκε η αξία με κρούση μη επανδρωμένων, όπως και η ευκολία κατάρριψης ελικοπτέρων με πυραύλους εδάφους αέρος. Έτσι κατά την εκτίμηση μας, η χρήση των πιο «παραδοσιακών» οπλικών συστημάτων, όπως των ελικοπτέρων, στο πεδίο δείχνει ήδη τα όρια της: με πανάκριβα συστήματα και προσωπικό που έχει περάσει από εξαντλητική εκπαίδευση να κινδυνεύουν από μικρού κόστους όπλα αλλά και να μπορεί να υποκατασταθούν από μη επανδρωμένα, που μηδενίζουν την απώλεια χειριστών.
Ιαπωνία: Στόχος οι αμυντικές δαπάνες της να υπερδιπλασιαστούν στο 2% του ΑΕΠ ως το 2027
Να σημειώσουμε εδώ πως η Ιαπωνία ετοιμάζει την αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων της και τον επανεξοπλισμό της έχοντας απέναντι της την Κίνα, δηλαδή ένα θηριώδη αντίπαλο που εδώ και μια δεκαετία βιώνει εξοπλιστικό παροξυσμό, επενδύοντας σε όπλα και συστήματα ολοένα και μεγαλύτερου βεληνεκούς και εμβελείας. Έτσι, το ιαπωνικό παράδειγμα σίγουρα πρέπει να μας προβληματίσει, γιατί ανατρέπει τακτικές και δόγματα πολλών δεκαετιών, που είχαν στοχεύσει στην μαζική χρήση υψηλής τεχνολογίας και επιδόσεων ελικοπτέρων στο πεδίο της μάχης, μια φόρμουλα που και η Ελλάδα έχει υιοθετήσει.