Μια καινοτομική πρόταση έχει εμφανίσει η ισραηλινή ΙWI (Israel Weapons Systems), η οποία εφαρμόζεται σε τυφέκια πεζικού και σε ελαφρά πολυβόλα, η οποία υπόσχεται μεγάλη αύξηση της ευστοχίας στη βολή με ριπές. Το σύστημα ονομάζεται Arbel και έχει ήδη δοκιμαστεί στο ελαφρύ πολυβόλο Negev της εταιρείας, τόσο στο διαμέτρημα 5,56 όσο και στο 7,62, όπως και στο τυφέκιο Arad, το οποίο είναι σχέδιο που ακολουθεί το γνωστό αμερικανικό AR-15 (άρα μπορεί να μπει σε όλα τα παρεμφερή).
Αυτό που αλλάζει με το Arbel είναι η πιστολοειδής λαβή στο τυφέκιο και στο πολυβόλο, με εκείνη στο τελευταίο να ξεχωρίζει, καθώς έχει και μια μπαταρία λιθίου στο κάτω μέρος, επαναφορτιζόμενη.
Πως λειτουργεί τώρα; Τo Arbel παρακολουθεί συνεχώς τη θέση του τυφεκίου οπότε όταν ξεκινήσει μια ριπή, δέχεται την πρώτη βολή ως την πιο “σωστή”. Δηλαδή θεωρεί πως η πρώτη σφαίρα είναι που έχει γίνει καλή στόχευση. Μετά όπως είναι γνωστό κατά τη ριπή, η ανάκρουση του όπλου, οι κραδασμοί, η κόπωση του χειριστή, ο θόρυβος των βολών επηρεάζουν την στόχευση οπότε οι βολές που έπονται έχουν αυξημένη αστοχία. Και σε αυτό τον φαύλο κύκλο, ο χειριστής προσπαθεί να κρατήσει το όπλο σταθερό προς το στόχο.
Το Arbel εδώ λοιπόν, ελέγχοντας την σκανδάλη ηλεκτρομηχανικά, κάνει το εξής: Έχοντας βάση την πρώτη “καλή” βολή, συνεχίζει μεν να βάλλει, αλλά επιλέγοντας πότε το τυφέκιο θα βρεθεί κοντά στην αρχική “σωστή” θέση! Δηλαδή οι επόμενες βολές της ριπής δεν γίνονται αυτόματα με το τυπικό ρυθμό του κάθε όπλου (π.χ. 600 βολές το λεπτό) αλλά με ελάχιστη ενδιάμεση καθυστέρηση, όπου μετριέται η κίνηση του όπλου και η σταθεροποίηση του.
Πρακτικά; Ναι μεν η ριπή μειώνεται σε αριθμό βολών, αλλά αυξάνεται πολύ η ευστοχία. Έτσι σύμφωνα με αναφορές, η μείωση των ριπών έφθασε περίπου το 10% των συνολικών βολών, αλλά αυξήθηκε το ποσοστό “εντός στόχου” από το 23% στο 73%. Οι δοκιμές έγιναν σε διάφορες αποστάσεις και η βελτίωση εμφανίστηκε σε όλες με παρεμφερή αποτελέσματα.
Να εξηγήσουμε εδώ πως το Arbel δεν έχει καμμία σχέση με διόπτρες ή όποιου τύπου σκοπευτικά. Δεν “κοιτά” δηλαδή το στόχο, αλλά μετρά εσωτερικά τις μικρομετακινήσεις του όπλου στα χέρια του χειριστή και αυτορυθμίζεται σε κάθε ριπή, με την πρώτη βολή ως “πρότυπο”. Είναι δηλαδή ανεξάρτητο από το τι πραγματικά στοχεύεται και σε τι συνθήκες (μέρα ή νύχτα, καιρό κ.ο.κ.).
Η νέα λαβή έχει εξτρά επιλογή την “Arbel”, πέρα από τις κλασσικές “Ασφάλεια” “Ημιαυτόματη” και “Αυτόματη”. Η μπαταρία επαρκεί για περίπου 60 ώρες χρήσης, οπότε έχει μεγάλη διάρκεια στο πεδίο, ενώ ενεργοποιείται μόνο όταν ο σκοπευτής διαλέξει τη διαμόρφωση “Arbel”, άρα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας.
Το αντίτιμο στα παραπάνω είναι το αυξημένο βάρος του όπλου, όπου στην περίπτωση του πολυβόλου μεταφράζεται σε 900 γραμμάρια που ζυγίζει η νέα λαβή μαζί με την μπαταρία. Η εταιρεία όμως εξηγεί πως αυτό το αυξημένο βάρος αντισταθμίζεται από την ευστοχία, καθώς “ξοδεύονται” λιγότερα πυρομαχικά για το ίδιο αποτέλεσμα. Οπότε από το να κουβαλά ο στρατιώτης μεγάλο φόρτο πυρομαχικών σε γεμιστήρες γιατί μεγάλο μέρος καταλήγει άστοχο, είναι καλύτερο να έχει αυξημένη ευστοχία και λιγότερη ανάγκη πυρομαχικών.