Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλει το Ισραήλ ώστε, όπως δηλώνεται, έως το τέλος του 2025 να έχει καταφέρει να κηρυχθεί επιχειρησιακό και να έχει ξεκινήσει και η μαζική παραγωγή του συστήματος αναχαίτισης με laser, Iron Beam.
Το συγκεκριμένο χρησιμοποιεί μια δέσμη laser ισχύος 100 kW, και εξελίσσεται εδώ και χρόνια σε συνεργασία της Rafael με την Εlbit. Δοκιμές έχουν ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας υπέγραψε νέο πακέτο χρηματοδότησης ύψους 536 εκατ. δολαρίων, για να προωθηθεί η τελευταία φάση ανάπτυξης και έναρξης μαζικής παραγωγής.
Το Iron Beam θα συμπληρώσει το “θόλο αεράμυνας” του Ισραήλ, αναλαμβάνοντας την κατάρρριψη βλημάτων πυροβολικού, ρουκετών, drone και σχετικών στόχων, σε μικρή εμβέλεια δράσης, σε μεγάλο βαθμό υποκαθιστώντας το Iron Dome, το οποίο χρησιμοποιεί για την ίδια αποστολή πυραύλους αναχαίτισης Tamir. Βασικό πλεονέκτημα του laser είναι βέβαια το πολύ χαμηλό κόστος ανά βολή που εκτιμάται σε λίγα ευρώ, ενώ είναι “ανεξάντλητο” το απόθεμα βολών, καθώς απαιτείται μόνο παροχή ρεύματος.
Παρόλο το πλεονέκτημα του όμως το Iron Beam δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλο το φάσμα των απαιτήσεων καθώς η απόδοση του εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, όπου π.χ. σε κακοκαιρία υποβαθμίζεται σοβαρά. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα “ανακουφίσει” τον φόρτο των Iron Dome, τα οποία ξοδεύουν με φοβερό ρυθμό τα βλήματα τους, από το συνεχές μπαράζ ρουκετών της Χεζμπολάχ και της Χαμάς.