Σύμφωνα με ανάρτηση του Πολεμικού Ναυτικού, η “Κίμων”. η πρώτη από τις τρεις FDI–HN ξεκίνησε δοκιμές αποδοχής στη θάλασσα SAT (Sea Acceptance Trials). Αυτές αποτελούν κρίσιμο στάδιο στην παράδοση ενός πολεμικού ή εμπορικού πλοίου από το ναυπηγείο στον τελικό χρήστη. Οι δοκιμές αυτές επιβεβαιώνουν ότι όλα τα κύρια και βοηθητικά συστήματα λειτουργούν σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις.
Σκοπός των SAT είναι να επιβεβαιωθεί η αξιοπιστία του πλοίου σε ρεαλιστικές συνθήκες λειτουργίας στη θάλασσα και να διαπιστωθεί η επάρκεια των οπλικών, ναυτιλιακών, επικοινωνιακών και μηχανολογικών συστημάτων και υποδομών. Επιπλέον επιδιώκουν να παρατηρηθεί η αλληλεπίδραση των υποσυστημάτων υπό συνθήκες που να προσομοιάζουν τις επιχειρησιακές, και σε αντίξοες καταστάσεις καιρού. Επιτρέπουν επίσης στον πελάτη (ΠΝ) να αξιολογήσει το πλοίο πριν την τελική παραλαβή.
Στα τυπικά αντικείμενα δοκιμών περιλαμβάνονται
- Κινητήρια συστήματα: για αξιολόγηση επιτάχυνσης, μέγιστης ταχύτητας, λειτουργίας σε χαμηλό/μέγιστο φορτίο.
- Συστήματα πλοήγησης και ραντάρ: για την ακρίβεια και τη σταθερότητα λειτουργίας.
- Οπλικά συστήματα: ελέγχους κατεύθυνσης και επίδοσης, επιτυχία βολής συμπεριφοράς και αντιμετώπισης εικονικής εμπλοκής.
- Συστήματα επικοινωνιών και C4ISR: διαλειτουργικότητα και συνδεσιμότητα.
- Ελιγμοί: δοκιμές στροφής, ανάποδης πρόωσης, σταθερότητας και διαδικασίας αγκυροβόλησης.
- Αντιμετώπιση βλαβών: ενεργοποίηση εφεδρικών συστημάτων, πυρασφάλεια, ενεργοποίηση υδατοστεγών διαμερισμάτων.
Η ομάδα SAT περιλαμβάνει εκπροσώπους του κατασκευαστή, της αρμόδιας αρχής αποδοχής, τεχνικούς και άλλους επιθεωρητές και προσωπικό. Η διάρκειά δοκιμών εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του πλοίου.
Φωτογραφία αρχείου