23.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΡωσική στρατιωτική ισχύς: Στο υψηλότερο σημείο της από το τέλος του Ψυχρού...

Ρωσική στρατιωτική ισχύς: Στο υψηλότερο σημείο της από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

- Advertisement -

Πιο ισχυρές παρά ποτέ είναι σήμερα οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, χάρη σε μια εργώδη προσπάθεια εκσυγχρονισμού τους με στόχο την δημιουργία μιας μικρότερης σε μέγεθος αλλά πιο ικανής και αποτελεσματικής πολεμικής μηχανής, αναφέρει μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS). Σύμφωνα με το βρετανικό think tank, η Ρωσία έχει επενδύσει στον εξορθολογισμό των δυνάμεών της και στις νέες τεχνολογίες ενώ η αναβάθμιση ειδικά της Αεροπορίας και του πυρηνικού της οπλοστασίου την καθιστά πάντα υπολογίσιμο αντίπαλο.

Για πρώτη φορά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 η ρωσική στρατιωτική ισχύς βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο ικανότητας και ετοιμότητας. Αν και συγκριτικά μειωμένες απ’ ότι στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, οι ρωσικές δυνάμεις είναι καλύτερα εξοπλισμένες και στελεχωμένες, με τους επαγγελματίες στρατιωτικούς να υπερτερούν ελαφρώς των στρατευσίμων.

Η πορεία μετά το χάος στο οποίο βρέθηκε η χώρα με την διάλυση της ΕΣΣΔ μέχρι σήμερα δεν ήταν εύκολη, ούτε χωρίς θυσίες. Οι ειδήσεις για καθηλωμένα αεροπλάνα, πληρώματα του Ναυτικού που ζούσαν με τις οικογένειές τους σε πολεμικά πλοία επειδή αντιμετώπιζαν στεγαστικό πρόβλημα ή τον Διοικητή μονάδας στην ρωσική Άπω Ανατολή ο οποίος συνελήφθη να «σπρώχνει» στην μαύρη αγορά ολόκληρο… ελικόπτερο (συν δύο κινητήρες δώρο) ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Προβλήματα υπάρχουν ακόμη και η οικονομική κρίση αντανακλά στις διαθέσιμες πιστώσεις για τα προγράμματα που τρέχουν, όμως στρατιωτικών η Ρωσία δεν έχει καμμία σχέση με τις εποχές που οι πιλότοι πετούσαν λιγότερο απ’ ότι προβλεπόταν λόγω ελλείψεως καυσίμων και ανταλλακτικών. Οι δύο αιματηροί πόλεμοι της Τσετσενίας την δεκαετία του ’90 και οι πενθήμερες επιχειρήσεις εναντίον της Γεωργίας το 2008 –όπου οι Ρώσοι δυσκολεύτηκαν να νικήσουν τις υποδεέστερες γεωργιανές δυνάμεις– κατέδειξαν τις αδυναμίες και τις αγκυλώσεις που κληροδότησε η σοβιετική εποχή. Στην Κριμαία και στην Συρία θα ήταν διαφορετικά.

Τα μαθήματα εμπεδώθηκαν, νέες τακτικές δοκιμάστηκαν και η εμπειρία των επιχειρήσεων πέρασε τόσο στην εκπαίδευση όσο και στο υλικό, υπάρχον και υπό κατασκευή, με την μορφή πλείστων βελτιώσεων και αναβαθμίσεων. Η προηγούμενη δεκαετία δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως υπήρξε περίοδος αναγέννησης των ρωσικών δυνάμεων, ιδίως των πυρηνικών.

Το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο εκσυγχρονίζεται συστηματικά τα τελευταία δέκα χρόνια, με την Μόσχα να στρέφεται τώρα σε πολυηχητικά όπλα και πυρηνικές τορπίλλες-drones με πρωτόγνωρες δυνατότητες. Στόχος, να διατηρηθεί η αποτρεπτική της δυνατότητα αξιόμαχη.

Νέοι κινητοί βαλλιστικοί πύραυλοι αντικαθιστούν τους τακτικά ευάλωτους διηπειρωτικούς πυραύλους που εκτοξεύονται από σιλό ενώ ισχυρότεροι και φονικότεροι τύποι ICBM παίρνουν σταδιακά την θέση παλαιοτέρων τύπων. Εκτιμάται ότι οι Ρωσικές Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις έχουν στην διάθεσή τους 302 διηπειρωτικούς πυραύλους, οπλισμένους με περίπου 1.136 πυρηνικές κεφαλές.

Τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων και τα στρατηγικά βομβαρδιστικά θεωρούνται λόγω ηλικίας ο πιο αδύναμος κρίκος της ρωσικής «Πυρηνικής Τριάδας» αλλά μην σας ξεγελά αυτό. Μόνο τα παλιά υποβρύχια κλάσης Delta αρκούν για να φέρουν με τους πυραύλους τους έναν μακρύ πυρηνικό χειμώνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία διαθέτει συνολικά 6.375 πυρηνικές κεφαλές, έναντι 5,800 των ΗΠΑ και 215 βρετανικών. Σε αντιδιαστολή, στο απόγειο της ισχύος της η Σοβιετική Ένωση είχε περίπου 40.000 κεφαλές. Για την ρωσική ηγεσία οι πυρηνικές δυνάμεις έχουν τον αδιαφιλονίκητο ρόλο του «απόλυτου εγγυητή ασφάλειας» οπότε αυτές ωφελήθηκαν περισσότερο, συγκριτικά με τις συμβατικές δυνάμεις, με πιστώσεις για τον εκσυγχρονισμό τους. Όχι πως η Αεροπορία έμεινε πίσω.

Οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού της πάλαι ποτέ σοβιετικής Αεροπορίας είναι συνεχείς καθώς υλικό και τακτικές εν πολλοίς είχαν μείνει στην ψυχροπολεμική εποχή. Η ένταξη σε υπηρεσία νέων τύπων και η ανάπτυξη αεροσκαφών stealth σαν το Su-57 (κωδ. ΝΑΤΟ: ‘Felon’) ως απάντηση στα αμερικανικά μαχητικά 5ης γενιάς F-22A Raptor και F-35 JSF δείχνει ότι, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται, οι Ρωσικές Αεροδιαστημικές Δυνάμεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να κοιτούν μόνο μπροστά.

Άλλωστε ο εκσυγχρονισμός τους παρέχει στην Μόσχα ένα αξιόπιστο εργαλείο προώθησης των στρατηγικών της στόχων, σημειώνει η έκθεση του IISS. H εμπλοκή στον εμφύλιο της Συρίας έδειξε πως η ρωσική Αεροπορία δεν αλλάζει απλώς. Μαθαίνει και μάλιστα γρήγορα.

Η ακρίβεια των διαθέσιμων στοιχείων για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις είναι πάντα ένα θέμα, ωστόσο η Ρωσία εμφανίζεται σήμερα να διαθέτει έναν τεράστιο αεροπορικό στόλο –4.163 αεροσκάφη όλων των Κλάδων, συμπεριλαμβανομένων μεταφορικών α/φων και μαχητικών ελικοπτέρων. Μέχρι το 2028 προβλέπεται η συγκρότηση τριών Αεροπορικών Συνταγμάτων με Su-57 τα οποία θα προστεθούν στα 1.500 και πλέον μαχητικά διαφόρων τύπων που υπηρετούν.

Αξιοσημείωτη βελτίωση παρουσιάζει και ο τομέας του έμψυχου δυναμικού, επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Χειριστές και πληρώματα αέρος είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι απ’ ότι στο παρελθόν ενώ οι συχνές ασκήσεις φροντίζουν να παραμένουν ικανοί.

Και μην βιαστείτε να πείτε ότι αυτό οφείλει να κάνει κάθε Αεροπορία. Υπήρξαν εποχές που οι Ρώσοι αεροπόροι δυσκολεύονταν να κάνουν ακόμη και τα αυτονόητα, όπως π.χ να συμπληρώσουν τις ελάχιστες προβλεπόμενες ώρες πτήσης.

Όσον αφορά το Ναυτικό, καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την ανανέωσή του με ναυπηγήσεις νέων σκαφών και υποβρυχίων (πυρηνικών και συμβατικών) και εκσυγχρονισμό παλαιοτέρων κλάσεων. Η απόφαση του Προέδρου Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συνθήκη INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) που απαγόρευε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων με βεληνεκές από 500 έως 5.500 χλμ, άνοιξε τον δρόμο στην Ρωσία να αναπτύξει την χερσαία έκδοση του βλήματος πλεύσης ‘Kalibr’ τροποποιώντας την ναυτική έκδοση του όπλου η οποία εξοπλίζει μονάδες επιφανείας και υποβρύχια.

Η απρόσκοπτη διάθεση πόρων για τον εκσυγχρονισμό του ρωσικού Ναυτικού παραμένει πρόβλημα, με αποτέλεσμα οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή να είναι λίγο-πολύ αποσπασματικές όμως συνεχίζονται. Η απουσία του μοναδικού αεροπλανοφόρου του Στόλου από επιχειρήσεις ίσως παραταθεί και το Ναυτικό εξακολουθεί να βασίζεται σε παλαιές και δοκιμασμένες σχεδιάσεις την ώρα που νέα πλοία εντάσσονται, όσο πιο γρήγορα επιτρέπουν οι οικονομικές συνθήκες, σε υπηρεσία.

Στα 91 σύγχρονα αντιτορπιλλικά του αμερικανικού Ναυτικού, τα 16 σοβιετικής σχεδίασης σκάφη θυμίζουν… στολίσκο. Γι’ αυτό και οι Ρώσοι επιτελείς ποντάρουν σε όπλα που θα κάνουν την διαφορά, κυρίως σε πυραύλους cruise όπως το βλήμα ‘Club-K’ το οποίο αποτελεί τροποποίηση του ‘Kalibr’ για κάθετη εκτόξευση από ειδικά κοντέινερ που μοιάζουν με στάνταρντ εμπορευματοκιβώτια.

Αριθμώντας 400.000 στρατιώτες και σχεδόν 40.000 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, ο ρωσικός Στρατός έχει εγκαταλείψει την πρακτική της μαζικής κινητοποίησης δυνάμεων στο μέγιστο της πολεμικής τους συνθέσεως διά της ταχείας επιστράτευσης εφέδρων. Μπορεί σήμερα να μην διαθέτει τους τεράστιους σχηματισμούς της σοβιετικής περιόδου αλλά επανεξοπλίζεται, είναι πιο επαγγελματικός και χαρακτηρίζεται από υψηλότερο βαθμό ετοιμότητας καθώς δεν βασίζεται τόσο στους κληρωτούς οι οποίοι ούτως ή άλλως τώρα υπηρετούν μόλις 12 μήνες. Και το σπουδαιότερο, ορισμένα στοιχεία του έχουν πρόσφατη πολεμική πείρα.

Η μετατροπή του, σύμφωνα με τον Πρόεδρο Πούτιν, σε έναν «σύγχρονο υψηλής τεχνολογίας στρατό» στηρίζεται μεταξύ άλλων στην αναβάθμιση του Πυροβολικού με νέα όπλα. Βελτιωμένα πυραυλικά συστήματα και αυτοκινούμενα πυροβόλα εντάσσονται σε υπηρεσία ενώ οι δυνατότητες του βαλλιστικού πυραύλου Iskander-Μ (κωδ. ονομασία NATO, SS-26 Stone) υπόσχονται να αλλάξουν τα δεδομένα.

Σε συνδυασμό με νέα δίκτυα διοίκησης-ελέγχου και την χρήση drones, οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν πλέον να εντοπίσουν, να στοχοποιήσουν και να πλήξουν τον αντίπαλο από μεγαλύτερες αποστάσεις. Παράλληλα τα συστήματα υπολογιστών των ενόπλων δυνάμεων αναβαθμίζονται και αυτά, αντικαθιστώντας όλο και πιο πολύ την παραδοσιακή διαδικασία έκδοσης διαταγών με «χαρτιά».

Σημειωτέον ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν και μια άλλη διάσταση πέραν της επιχειρησιακής, επισημαίνουν Δυτικοί αναλυτές. Ισχυρές συμβατικές δυνάμεις συνιστούν ένα στρατιωτικό εργαλείο το οποίο η Μόσχα δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ή να απειλήσει πως θα το κάνει.

Όσο αυξάνεται η ικανότητα και η αυτοπεποίθησή τους, τόσο αυξάνεται και η δυνατότητα άσκησης επιρροής της Ρωσίας πέραν των συνόρων της, θυμίζουν. Η προσάρτηση της Κριμαίας, η καίρια παρέμβασή της στην Συρία και η έμμεση εμπλοκή στον λιβυκό εμφύλιο καταδεικνύουν αυτό ακριβώς. Παραμένει ασαφές κατά πόσον οι επιθυμητοί ρυθμοί εκσυγχρονισμού θα διατηρηθούν, δεδομένων των πιέσεων που ασκεί η οικονομική κατάσταση στα εξοπλιστικά προγράμματα, όμως οι αναλυτές του IISS υποστηρίζουν ότι η στρατιωτική ισχύς της Μόσχας το 2020 έχει «δυνατότητες που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν».

Αλέξανδρος Θεολόγου

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Γιατί δεν αγοράζουμε ιαπωνικά όπλα σαν τις φρεγάτες Μogami; Μπορούμε ή όχι;

Στην ατέρμονη ελληνική συζήτηση για εξοπλισμούς δεν είναι καθόλου σπάνιο να εμφανιστεί κάποιος και να αναφωνήσει «φρεγάτες Mogami να πάρουμε!», ή «πυροσβεστικά αεροσκάφη ShinMaywa...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Πολεμική Αεροπορία: Αντέχουμε να πουλήσουμε τα Mirage 2000-5 και τα F-16...

Των Φαίδωνα Γ. Καραϊωσηφίδη & Ηλια Παπανικολάου. Επιπλέον στοιχεία Brian Schofield, Aerospace Analyst. Δημοσιεύθηκε στην "ΠΤΗΣΗ", τεύχος 46, Μάρτιος 2024.Το παρακάτω κείμενο γράφηκε πριν...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/29 Μαρτίου 1821: Η σπίθα της Επανάστασης ανάβει...

0
Οι πρόκριτοι της Μάνης υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη υψώνουν το λάβαρο της επανάστασης στην Τσίμοβα (Αρεόπολη) Λακωνίας στις 17 Μαρτίου 1821 (με το παλαίο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

“Έκλεισε” επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου, σύμφωνα με αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας, προετοιμάζοντας το έδαφος...

Δένδιας: Η συμφωνία για την υποστήριξη των CH-47D Chinook εκτελείται κανονικά

Σε απάντηση σχετικής ερώτησης στη Βουλή στις 22 Μαρτίου από τον βουλευτή Κ. Βελόπουλο, με θέμα «Τα ελικόπτερα Chinook CH-47D σε οριακή πτητική κατάσταση»,...

Η Turkish Airlines ξανανοίγει δρομολόγιο για Λιβύη

Τρεις φορές την εβδομάδα, Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή, θα κάνει δρομολόγιο προς το αεροδρόμιο Mitiga στην Τρίπολη της Λιβύης η Turkish Airlines, με Boeing...