“Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις” λέει ο θυμόσοφος λαός. Και αυτό ισχύει για τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας της απόφασης αγοράς των ρωσικών S-400, των παλινωδιών του Ερντογαν και την κατοπινή αποβολή από το πρόγραμμα του F-35 και του (ανεπίσημου) εμπάργκο σε άλλα οπλικά συστήματα.
Τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ όμως, προβάλουν τις ικανότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, ως τη λύση σε όλα τα προβλήματα. Μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί πως η αποπομπή από το F-35, ήταν ουσιαστική “ευλογία”, διότι ώθησε την εγχώρια βιομηχανία σε άλματα αναφορικά με την ανάπτυξη τοπικής κατασκευής οπλικών συστημάτων.
Την ευκαιρία να δουν από κοντά τα τελευταία επιτεύγματα της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας είχαν την περασμένη εβδομάδα περίπου 76.000 επισκέπτες στην έκθεση «IDEF 21», ξεφεύγοντας για λίγο από το δράμα των αμερικανικών μαχητικών F-35.
Στην έκθεση παρουσιάστηκαν διάφορα τεθωρακισμένα οχήματα, μη επανδρωμένα συστήματα και κατευθυνόμενα βλήματα, καθώς επίσης προπλάσματα πολεμικών πλοίων, όλα κατασκευασμένα από την εγχώρια βιομηχανία. Ισχυρή παρουσία είχαν επίσης μη νατοϊκές χώρες, όπως η Ουκρανία και η Ρωσία, ενώ ήταν μειωμένη η συμμετοχή εταιρειών από την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ αποφάσισαν την απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, αφότου η τουρκική κυβέρνηση παρέλαβε το ρωσικό Α/Α σύστημα S-400. Η Τουρκία είχε επενδύσει πολλά στο αμερικανικό αεροσκάφος και τώρα αναζητά εναλλακτικές.
Μερίδα του φιλοκυβερνητικού τουρκικού Τύπου χαρακτηρίζει την αποπομπή από το F-35 ως όχι σημαντικό γεγονός, αλλά σαν μια νέα ώθηση που θα βοηθήσει για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτάρκεια στους εξοπλισμούς. Η τουρκική πολεμική βιομηχανία έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια σημαντικά κατορθώματα, αλλά είναι άγνωστο αν μπορεί να φέρει σε πέρας και αυτό το επίτευγμα.