24.2 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑIAF: To παρασκήνιο της επιχείρησης "House of Cards" στη Συρία

IAF: To παρασκήνιο της επιχείρησης “House of Cards” στη Συρία

- Advertisement -

Η επιχείρηση House of Cards” αποτέλεσε την μεγαλύτερη επίθεση της Ισραηλινής Αεροπορίας (IAF) στη Συρία από το 1974. Μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες, ισραηλινά μαχητικά επιτέθηκαν σε περισσότερούς από 70 στόχους υπό την απειλή SAM. Αρκετές – άκρως ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες – αποδέσμευσε πρόσφατα η ίδια η IAF, οι οποίες φανερώνουν άγνωστες μέχρι σήμερα πτυχές αυτής της επιχείρησης αλλά και των πρακτικών που εφαρμόζουν οι Ισραηλινοί αεροπόροι στην προετοιμασία και εκτέλεση πολεμικών αποστολών.
Σε σχετικό δημοσίευμα στην επίσημη ιστοσελίδα της IAF, που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, παρουσιάζονται μαρτυρίες από χειριστές μαχητικών, πληρώματα αντιαεροπορικών συστημάτων και αξιωματικούς πληροφοριών για εκείνη τη δραματική νύχτα της 9ης Μαίου 2018.
Χειριστές μαχητικών περίμεναν μέσα στα μαχητικά αεροσκάφη μαζί με τους υπολόγους στη πίστα για την τελική εντολή απογείωσης. Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν και όλες οι συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων της Διοίκησης Αεράμυνας, οι οποίες είχαν την ευθύνη προστασίας του εναέριου χώρου κατά μήκος των συνόρων του Ισραήλ με τη Συρία, για τυχόν επερχόμενες απειλές.

Εισερχόμενα πυρά ενώ τα μαχητικά τροχοδρομούσαν
Δεν επρόκειτο για μια κοινή επιχείρηση αλλά για την μεγαλύτερη σε μέγεθος εξόρμηση της IAF στη Συρία από το 1974. Αυτή τη φορά εναντίον των ιρανικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί σε συριακό έδαφος. Στον «βόρειο Τομέα» τα επίγεια συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης που τροφοδοτούν με δεδομένα τις αντιαεροπορικές/αντιβαλλιστικές συστοιχίες Iron Dome είχαν «ανάψει» καθώς προειδοποιούσαν συνεχώς για εκτοξεύσεις ρουκετών προς την πλευρά του Ισραήλ.
«Δεν φανταζεστε τι συνέβαινε.. Ήταν σκοτάδι και πολλαπλοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς το μέρος μας.. Είδα φλόγες να έρχονται προς την κατευθυνση μου και αμέσως μετά εξαφανίζονταν στον ουρανό μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου»: περιγράφει ο Αντισμήναρχος «Μ», Διοικητής της Μοίρας 107th (“Knights of the Orange Tail”), η οποία επιχειρεί με F-16I Sufa.
Ο πρώτος σχηματισμός διθέσιων μαχητικών κρούσης F-15I Raam είχε μόλις απογειωθεί λίγα λεπτά νωρίτερα. Τα ισραηλινά μαχητικά κατάφεραν να αινφνιδιάσουν τις ιρανικές δυνάμεις με αποστολές προσβολής ακρίβειας, βαθειά εντός της συριακής ενδοχώρας. Ο ισραηλινός Αντισμήναρχος συνεχίζει την περιγραφή αναφέροντας τα εξής:
«Οι ιρανοί οι οποίοι είχαν αρχίσει να συνειδητοποιούν τι συμβαίνει, άνοιξαν πύρ εναντίον των ισραηλινων μαχητικών. Μερικοί χειριστές μας εκτέλεσαν ελιγμούς αποφυγής βημάτων ενώ άλλοι επέλεξαν να πετάξουν σε πολύ χαμηλό ύψος, ώστε να αποφύγουν τον εγκλωβισμό από ιρανικά και συριακά αντιαεροπορικά συστήματα. Η ακρίβεια και η συγκέντρωση πυρών ήταν καθοριστικής σημασίας. Ένα μικρό λάθος μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρριψη. Είχαμε δεκάδες χειριστές της Μοίρας στον αέρα και ήταν η πρώτη φορά που βιώσαμε τέτοια εμπειρία. Ήταν μια εξαιρετική βραδιά»!

Η «μεγάλη νύχτα» της IAF
Η Διοίκηση Αεράμυνας γνώριζε πολύ καλά οτι μια νέα απειλή είχε κάνει την εμφάνιση της στο «βόρειο Τομέα». Η πρώτη συστοιχία «Iron Dome» που τοποθετήθηκε στη συγκεκριμένη ζώνη ευθύνης, είχε φτάσει μόλις πρίν από ένα 6μηνο Όμως τέθηκε αμέσως σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αναλαμβάνοντας  πλήρως να συμμετέχει στην προστασία του ισραηλινού εναέριου χώρου.
Σε όλη αυτή τη χρονική περίοδο η συστοιχία ενισχύθηκε με νέους εκτοξευτές καθώς η ατμόσφαιρα γινόταν πιο τεταμένη. «Συνεχίσαμε να μελετάμε τον αντίπαλο μας σε συνδυασμό με την εκμάθιση των ικανοτήτων που διαθέτουν τα συστήματα μας»: αναφέρει ο Αντισμήναρχος Amos Jerbi, Διοικητής Πυροβολαρχίας του συστήματος «Iron Dome».
H γνωστή έκφραση “Tonight’s the night” ήταν συνηθισμένη ανάμεσα στους χειριστές αντιαεροπορικών συστημάτων εκείνο το μήνα. « Ξεκινήσαμε τις βάρδιες μας κάθε νύχτα προετοιμασμένοι για πόλεμο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντισμήναρχος Jerbi.

« Το προσωπικό ήταν σε πλήρη ετοιμότητα. Ένα βράδυ το σύστημα εντόπισε εισερχόμενο στόχο. Σε μερικά δευτερόλεπτα μονάχα είδαμε ένα μαζικό μπαράζ ρουκετών να κατευθύνεται στο όρος Χερμόν. Εκείνη ήταν η στιγμή που είπα μέσα μου  ‘’ήρθε η ώρα’’. Είχε φτάσει η στιγμή να εφαρμόσουμε στη πράξη, όλα όσα είχαμε εκπαιδευτεί τον προηγούμενο μήνα».
«Εκείνη τη δραματική στιγμή ήταν η έναρξη της μεγαλύτερης πολεμικής επιχείρησης που πραγματοποιούσε η IAF τα τελευταία 44 χρόνια. Ανταποκριθήκαμε και μας χτύπησαν. Αντιμετωπίσαμε πολλούς εισερχόμενους στόχους μεταξύ των οποίων και SAM που αναχαιτίστηκαν από το σύστημα ‘Iron Dome”» δήλωσε ολοκληρώνοντας την περιγραφή του ο Ισραηλινός αξιωματικός.
Ο Διοικητής της Μοίρας 107th (“Knights of the Orange Tail”) με μαχητικά F-16I Sufa θυμάται και περιγράφει εκείνες τις στιγμές ως εξής: « Όταν έφτασα συνειδητοποίησα οτι οι πύραυλοι είχαν ήδη εκτοξευτεί προς ισραηλινό έδαφος. Εκείνη τη στιγμή δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη ήδη τροχοδρομούσαν για απογείωση. Σταδιακά απογειώθηκαν μαχητικά από αρκετούς σχηματισμούς με αποστολή να επιτεθούν απευθείας σε στόχους μέσα στο έδαφος της Συρίας».

Επιλέγοντας τους στόχους
«Δεν ήταν μια ακόμη επιχείρηση. Ήταν η ώρα για μάχη! Υπήρχαν εκατοντάδες στελέχη της κοινότητας πληροφοριών σε υπηρεσία. Μόλις έφτασαν οι αξιωματικοί πληροφοριών ξεκίνησε ο σχεδιασμός με καθορισμό στόχων για την επικείμενη επιχείρηση»: αναφέρει ο Σμηναγός «D» επικεφαλής του τμήματος αποκρυπτογράφησης και υποδιοικητής της μονάδας οπτικών πληροφοριών (Visual Intelligence Unit) που ανήκουν στη Διεύθυνση Πληροφοριών (Intelligence Directorate) της IAF.
Έτσι ξεκίνησε η επιχείρηση που είχε σκοπό να προσβάλει συστοιχίες SAM και άλλους στόχους βαθιά μεσα στο έδαφος της Συρίας. Τα προηγμένα συστήματα SA-17  και SA-22 είχαν φτάσει στην περιοχή εδώ και πολύ καιρό και γι αυτό αποτελούσαν (λόγω και των επιχειρησιακών ικανοτήτων τους) μια αυξανόμενη απειλή για την IAF.

Οι στόχοι που επιλέχθηκαν για προσβολή προέρχονταν από λίστα προκαθορισμένων στόχων από τους οποίους γινεται διαλογή. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον προσδιορισμό τους στο χώρο και την επιχειρησιακή αξία που έχουν για τον αντίπαλο.
Το δεύτερο στάδιο αφορά την διαλογή μεταξύ στόχων που έχουν τεθεί ως ΑΝΣΚ για την επιχείρηση και στόχους που αποτελούν απειλή για τα φίλια μαχητικά και πρέπει να εξουδετερωθούν (όπως εκτοξευτές SAM). Είναι μια διαδικασία όπου σταθμίζονται όλοι οι παράγοντες και γίνονται παραχωρήσεις ώστε να τηρηθούν όλες οι παράμετροι της εκάστοτε αποστολής. Όπως τόνισε και ο Σμηναγός «D»: « Υπηρετώ στην IAF 18 χρόνια και δεν μπορώ να θυμηθώ ανάλογη επιχείρηση όπως αυτή»!
Οι αξιωματικοί πληροφοριών της IAF βασίζονται στις γνώσεις τους όταν προσδιορίζουν στόχους για μια επερχόμενη αεροπορική προσβολή. Όταν μια νέα μονάδα ή σύστημα εμφανίζεται σε τομέα επιχειρησιακού ενδιαφέροντος, απαιτείται να μάθουν τα πάντα για την δομή και τη λειτουγία τους. Από το αρχικό στάδιο συγκρότησης μέχρι και την τελική επιχειρησιακή ετοιμότητα του αντιπάλου.

«Εξοικειωνόμαστε με τα νέα δεδομένα ενώ διατηρούμε τη συνήθη επιχειρησιακή μας δραστηριότητα σε καθημερινή βάση. Η δουλειά αυτή είναι δύσκολη αλλά όταν συμβεί μια τέτοια κατάσταση τότε όλα ξεκινάνε από το μηδέν»: αποκαλύπτει ο Σμηναγός “D”.
Επιστροφή στη βάση
Ο Διοικητής της Μοίρας 107th (“Knights of the Orange Tail”) περιγράφει τα συναισθήματα που βίωσε αμέσως μόλις επέστρεψε στη βάση του, από την αποστολή κρούσης που του είχε ανατεθει μέσα στη Συρία : « Προσγειωθήκαμε, τροχοδρομήσαμε μέχρι το χώρο στάθμευσης και προτού σβήσουμε τους κινητήρες, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τι είχε μόλις συμβεί. Θυμάμαι οτι ρώτησα το χειριστή οπλικών συστημάτων (WSO) τι συνέβη μόλις τώρα; Η ένταση στον άερα με κράτησε συγκεντρωμένο στην αποστολή μέχρι που επιστρέψαμε πίσω. Ήταν αναμφίβολα ένα εξαιρετικό γεγονός»!

Σημειώνεται οτι σχεδόν όλες οι Μοίρες μαχητικών της IAF συμμετείχαν στην επιχείρηση ‘House of Cards». Μια ονομασία που μάλλον είναι εμπνευσμένη από την γνωστή τηλεοπτική σειρά. Μαχητικά, ελικόπτερα, αεροσκάφη επιτήρησης και αναγνώρισης καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέταξαν μέσα στη Συρία, ενώ πολλά από αυτά στοχοποιήθηκαν με δεκάδες συριακούς και ιρανικούς πυραύλους SAM. Η αποστολή όμως εξετελέσθη!
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Constellation για το Αμερικανικό Ναυτικό: Προβλήματα καθώς ξεκίνησε ναυπήγηση με ημιτελή σχεδίαση!

Νέα μελέτη του αμερικανικού GAO (υπηρεσία του Κογκρέσου η οποία ασκεί έλεγχο σε κυβερνητικές πρακτικές), κυκλοφορήσε πριν λίγες μέρες, εξετάζοντας την πορεία του προγράμματος...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

92
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17/30 Μαΐου 1913: Συνθήκη του Λονδίνου, το τέλος...

0
Με τη Συνθήκη του Λονδίνου του 1913 τερματίζονται οι εχθροπραξίες του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. O συγκεκριμένος πόλεμος των 234 ημερών αποτελούσε ένα μοναδικό επίτευγμα,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Γάζα: Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία σταματά τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας

Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι σταματά τις ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας στην εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, ολοκληρώνοντας ύστερα από δυόμισι μήνες τη συμμετοχή της...

Μοσάντ: Το Ιράν στηρίζει την τρομοκρατία στην Ευρώπη ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών (Μοσάντ) προειδοποιεί πως το Ιράν υποστηρίζει την τρομοκρατία εναντίον εβραϊκών και ισραηλινών θεσμών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, σύμφωνα...

Ισραήλ: Ξεκινά τη χρήση του εκπαιδευτικού ελικόπτερου AW119Kx

Η Ισραηλινή Αεροπορία ανακοίνωσε στις 26 Μαΐου την πρώτη πτήση εκπαιδευτικού ελικοπτέρου AW119Kx αφότου ο τύπος εντάχθηκε σε ισραηλινή υπηρεσία.Το ελαφρύ AW119Kx παράγεται από...