15.6 C
Athens
Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΝ. Δένδιας: Η τρέχουσα συμπεριφορά της Τουρκίας είναι εντελώς απαράδεκτη

Ν. Δένδιας: Η τρέχουσα συμπεριφορά της Τουρκίας είναι εντελώς απαράδεκτη

- Advertisement -

«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στην περιοχή της Μεσογείου θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να πιέσουν για μια ολιστική ευρωπαϊκή προσέγγιση στην περιοχή», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας των Κοινοβουλίων του Νότου της Ε.Ε. με θέμα “Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη”, στην οποία συμμετείχε από το Βουκουρέστι.

«25 χρόνια μετά την έναρξη της διαδικασίας τής Βαρκελώνης, το πνεύμα -λυπάμαι που λέω- φαίνεται να εξασθενεί», ανέφερε. «Πρέπει να αντιστρέψουμε την πορεία και να ξεκινήσουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις της Μεσογείου».

Σήμερα βλέπουμε μια σημαντική μετατόπιση στην ευρύτερη περιοχή μας, επισήμανε ο κ. Δένδιας, καθώς τα παραδοσιακά ρήγματα στη Μεσόγειο, όπως οι Ισραηλινοί έναντι των Αράβων, ο Βορράς έναντι του Νότου γίνονται ασήμαντες και ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας του Αβραάμ.

Η διάκριση μεταξύ των μεσογειακών κρατών, των κρατών της Μέσης Ανατολής και των κρατών του Κόλπου γίνεται έννοια του παρελθόντος, ενώ εμφανίζονται νέοι παράγοντες στην περιοχή, επισήμανε.

«Στο όχι τόσο μακρινό μέλλον, θα γίνουμε μάρτυρες μιας πολύ πιο ορατής κινεζικής παρουσίας στη Μεσόγειο και ενδεχομένως ελπίζω και άλλων κρατών, όπως η Ινδία», ανέφερε και προσέθεσε:

«Ωστόσο, η βασική αλλαγή που βλέπουμε, και η κύρια πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι η εμφάνιση δύο διαφορετικών προσεγγίσεων που είναι σε μεγάλο βαθμό αντιφατικές».

«Από τη μία πλευρά έχουμε δυνάμεις σταθερότητας, συνεργασίας και ευημερίας και από την άλλη, οι δυνάμεις που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή».

Όπως υπογράμμισε, από τη μία, υπάρχουν κράτη που τηρούν τις διεθνείς αξίες και αρχές: σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας, την ειρηνική επίλυση των διαφορών και τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών και στοχεύουν στην ανάπτυξη περιφερειακής κατανόησης και συνεργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως τα πολυμερή πλαίσια που αναπτύσσονται είναι σημαντικά και έχουν στόχο να αναζητήσουν τρόπους αύξησης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής, στην οικονομία, την ενέργεια, τις μεταφορές, την πολιτική προστασία, τον τουρισμό.

«Αυτή είναι η προσέγγιση του 21ου αιώνα για την αντιμετώπιση των ζητημάτων της περιοχής μας και της Μεσογείου στο σύνολό της», τόνισε.

Ωστόσο, προσέθεσε, υπάρχουν, από την άλλη πλευρά, κράτη που παραμένουν κολλημένα στο παρελθόν. «Πιστεύουν και ενεργούν, βάσει ιδεών και πολιτικών που ίσχυαν τον 19ο αιώνα, προσπαθούν να ξανασχεδιάσουν τον χάρτη της Μεσογείου με βάση παράνομα, τεχνητά και εντελώς παράλογα σχέδια. Αγνοούν τη γεωγραφία και αμφισβητούν τα σύνορα».

«Επιθυμούν να αναβιώσουν αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Έχουν τη φιλοδοξία να επαναφέρουν στη ζωή αυτοκρατορίες όπως η Οθωμανική Αυτοκρατορία» είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε δε πώς για να επιτύχουν τους στόχους τους απειλούν και χρησιμοποιούν βία, αναπτύσσουν παράνομα στρατιωτικές δυνάμεις, όπως έκανε η Τουρκία στην Κύπρο, στη Συρία, στη Λιβύη, χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δεν διστάζουν να εργαλειοποιήσουν ανθρώπους που φεύγουν από τις χώρες τους για να εκβιάσουν την ΕΕ.

«Δεν συμμερίζονται τις αρχές μας, αγνοούν το διεθνές δίκαιο, μέσα από τις ενέργειές τους, κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω μια πολύ εύθραυστη περιοχή», επισήμανε και προσέθεσε πως θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και των εταίρων μας, όπως η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, διακινδυνεύουν όμως και την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των ευρωπαϊκών χωρών.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη και να στηρίξουμε τους εταίρους μας που έχουν ανάγκη», σημείωσε ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε στην πρόσφατη δωρεά εμβολίων από την Ελλάδα σε χώρες όπως η Τυνησία και η Λιβύη.

Όμως, εκτός από την έμπρακτη στήριξη, όπως επεσήμανε, η Ελλάδα μετέφερε ένα πολιτικό μήνυμα στις δύο χώρες της Βόρειας Αφρικής, «ότι υποστηρίζουμε τις πολιτικές διαδικασίες που επιδιώκουν να φέρουν λύσεις προς όφελος των κοινωνιών τους»: «Στη Λιβύη, με τη διεξαγωγή εκλογών όπως είχε προγραμματιστεί, και τη διασφάλιση της απόσυρσης όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από το έδαφος της. Στην Τυνησία, υποστηρίζοντας τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με το Σύνταγμα».

Πρέπει όμως «να δημιουργήσουμε ένα φράγμα απέναντι στην παρανομία και τις πρακτικές που δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα», επισήμανε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να υπογραμμίσουμε στην Τουρκία ότι η τρέχουσα συμπεριφορά της είναι εντελώς απαράδεκτη και ότι αν δεν αλλάξει πορεία, θα υπάρξουν επιπτώσεις», σημείωσε. «Και, το πιο σημαντικό από όλα, πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτή την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Δεν πρέπει να κλείσουμε την πόρτα, πρέπει να ενθαρρύνουμε εκείνες τις δυνάμεις στην τουρκική κοινωνία που πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον, σε ευρωπαϊκά ιδανικά, σε ευρωπαϊκές αρχές». προσέθεσε

«Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να δράσουμε μαζί», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. «Η επιτυχία έρχεται μόνο με τη συνεργασία, σε επίπεδο κυβερνήσεων, Κοινοβουλίων και κοινωνίας των πολιτών», κατέληξε.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

Subscribe
Notify of
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Οι “άγνωστοι” πύραυλοι ROCKS στη ισραηλινή φαρέτρα έπληξαν τελικά το Ισφαχάν;

Τα υποτιθέμενα «αντίποινα» του Ισραήλ στο Ιράν και το τι ακριβώς συνέβη το πρωί της Παρασκευής στο Ισφαχάν, παραμένουν στη σφαίρα της ασάφειας, που...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 21 Απριλίου 1967: Πώς στρώθηκε ο δρόμος προς...

4
Τις πρωϊνές ώρες της 21ης Απριλίου 1967 σημειώνεται κίνημα ανατροπής του δημοκρατικού πολιτεύματος στην Ελλάδα από ομάδα αξιωματικών με επικεφαλής τους συνταγματάρχες Γεώργιο Παπαδόπουλο,...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

FM Gerapetritis attending EU meetings in Luxembourg

Greek Foreign Affairs Minister George Gerapetritis left for Luxembourg on Sunday to attend the Foreign Affairs Council of the European Union on Monday.The agenda...

PM’s message on 57th anniversary of the dictatorship

Fifty-seven years from the junta coup and fifty years after the return of democracy to Greece, Greece remembers the dictatorship and honors the resistance...

ThinkOutOfTheBox: Ελληνικός Στόλος με περισσότερες και φθηνότερες FDI Made in Greece

Το Πολεμικό Ναυτικό, αν όλα πάνε καλά, θα παραλάβει εντός του 2025 τις δυο πρώτες φρεγάτες κλάσης "Κίμων". Οι φρεγάτες αυτές μέχρι το 2028...