Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της στην Μόσχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσβλητικές δηλώσεις της πρεσβευτή της Ρωσίας στην Σόφια σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Θα ανακαλέσουμε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή μας στην Ρωσία», είχε προαναγγείλει προηγουμένως ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πετκόφ.
“Θα ανακαλέσουμε τον πρεσβευτή μας από τη Ρωσία για διαβουλεύσεις … Συνήθως, όταν μια χώρα ανακαλεί τον πρεσβευτή της για διαβουλεύσεις, η άλλη ακολουθεί και κάνει το ίδιο”, είπε ο Πετκόφ.
Το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε στο AFP την επιστροφή στην Σόφια του βούλγαρου πρεσβευτή στην Μόσχα Ατανάς Κραστίν.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, σε συνέντευξή της σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο, η ρωσίδα πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα δήλωσε πως ο βουλγαρικός λαός δεν υποστηρίζει τη ρητορική και τη θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί “ειδική επιχείρηση” στην Ουκρανία.
Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας θεώρησε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι «μίλησε στο όνομα του βουλγαρικού λαού», χαρακτηρίζοντας την συμπεριφορά της Ρωσίδας πρεσβευτή “μη διπλωματική και ανάρμοστη».
Η Ελεονόρα Μιτροφάνοβα είχε προκαλέσει και στις 3 Μαρτίου την βουλγαρική κοινή γνώμη όταν με την ευκαιρία της εθνικής εορτής είχε παραβάλει την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας με την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τον Ρωσικό Στρατό το 1878, έπειτα από πέντε αιώνες οθωμανικής κυριαρχίας.
Η Βουλγαρία υπήρξε το «χαϊδεμένο παιδί» της Μόσχας στη σοβιετική περίοδο και η βουλγαρική κοινή γνώμη παρέμενε ευνοϊκά διακείμενη προς την Ρωσία. Όμως, η εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τις διαθέσεις.
Η Βουλγαρία, τοποθετημένη στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα, είναι μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά απέχει από την χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, λόγω της διαφωνίας των Σοσιαλιστών που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.