Ένα νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου εγκρίθηκε για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους πριν λίγες ημέρες. Η νέα θεραπεία χρησιμοποιεί κατασκευασμένο mRNA για να στοχεύει τους συμπαγείς όγκους και αποτελεί ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός όχι μόνο για τη θεραπεία του καρκίνου αλλά και για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση της ασθένειας, καθώς κάθε εμβόλιο προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή και στον όγκο του.
Η δοκιμή διεξάγεται από την Moderna Therapeutics, με την πρώτη δοκιμή Φάσης 1 να εξετάζει πρωτίστως την ασφάλεια του εμβολίου στον άνθρωπο, εξετάζοντας ταυτόχρονα την «ανεκτικότητα» και κατά πόσο η θεραπεία προκαλεί ή όχι ανοσοαπόκριση στους ασθενείς. Θα περιλαμβάνει πρώτα ασθενείς που είχαν συμπαγείς όγκους που έχουν αφαιρεθεί. Ακολούθως, θα χρησιμοποιήσουν ασθενείς που έχουν συμπαγείς όγκους που δεν μπορούν να απομακρυνθούν και εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
Κάθε εμβόλιο θα προσαρμόζεται στον καρκίνο του κάθε ασθενούς. Τα κύτταρα από τους όγκους αναλύονται και η γενετική αλληλουχία χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση συγκεκριμένων μεταλλάξεων στα κύτταρα γνωστά ως νεοεπιτόπια. Αυτές οι μεταλλάξεις μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα να διακρίνει μεταξύ των κυττάρων που είναι καρκινικά και εκείνων που είναι υγιή, επιτρέποντας στο ίδιο το σώμα να καταπολεμήσει την ασθένεια.
Αυτές οι μεταλλάξεις στη συνέχεια μεταγράφονται σε ένα μόνο κομμάτι mRNA, το οποίο στη συνέχεια εγχέεται στο σώμα με τη μορφή εμβολίου. Αυτό με τη σειρά του βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς να εντοπίζει καλύτερα τα καρκινικά κύτταρα και να τα καταστρέφει.
Οι εξατομικευμένες θεραπείες για τον καρκίνο φαίνεται να αποτελούν ένα πολύ υποσχόμενο μελλοντικό όπλο για την εξάλειψη της νόσου. Πριν λίγους μήνες, εγκρίθηκε στις ΗΠΑ η πρώτη γονιδιακή ανοσοθεραπεία καρκίνου. Στις 18 Οκτωβρίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε τη δεύτερη γενετική θεραπεία του καρκίνου. Τέλος, το εργαλείο επεξεργασίας γονιδίων CRISPR / Cas9, χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και σε δοκιμές, στοχεύοντας το «κέντρο έλεγχου» του καρκίνου.
Θάνος Σ. Επαχτίτης
Διαβάστε επίσης
Για πρώτη φορά γονιδιακή τροποποίηση on camera