29.2 C
Athens
Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Γιατί κάνουμε τελικά εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ (Reload); (του Ναυάρχου...

ΑΠΟΨΗ: Γιατί κάνουμε τελικά εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ (Reload); (του Ναυάρχου ε.α Σπ.Κονιδάρη)

- Advertisement -

Σε παλαιότερο άρθρο μου (17/2/2022) είχα λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ του εκσυγχρονισμού/ των ΜΕΚΟ. Καθαρά, επώνυμα και παραθέτοντας πολλούς λόγους που επιβάλουν την διατήρηση των πολύτιμων και φθηνών στην χρήση τους αυτών φρεγατών στον Στόλο μας, με μια συνετή επιλογή των συστημάτων που θα αντικατασταθούν με σύγχρονα ή θα αναβαθμιστούν ή απλώς θα επανέλθουν στις αρχικές προδιαγραφές τους (π.χ. οι μηχανές).

ΕΞΕΛΙΞΗ: Τεκτονικές αλλαγές στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ΠΝ, προτεραιότητα σε MEKO200HN και προσεκτική επιλογή όπλων

Θεώρησα ότι η μεγάλη σιωπή γύρω από αυτό το θέμα, όταν εκατοντάδες άρθρα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο παρουσίαζαν ακόμη και απίθανες προτάσεις για νέα πλοία ή νέα συστήματα, δεν ήταν ούτε τυχαία ούτε αθώα.    Έτσι προσπάθησα να βγάλω από το σκοτάδι το θέμα αυτό, λαμβάνοντας με επιχειρήματα θέση υπέρ των “ορφανών” ΜΕΚΟ.      Χωρίς να προσβάλω κανένα και χωρίς καμία μομφή σε βάρος όλων των στελεχών του Π.Ν., τους εν ενεργεία αξιωματικούς και ειδικά τους έμπειρους Ναυάρχους μας, που επιβαίνουν στα δύσκολα τελευταία χρόνια στα πλοία αυτά σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης ή που τα παρακολουθούν και τα υποστηρίζουν από τις θέσεις ευθύνης τους στην ξηρά.

Αυστραλία, πύραυλοι NSM για τις φρεγάτες MEKO 200

Αλλά οι εν ενεργεία αξιωματικοί, ούτε μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα (για να τοποθετηθούν επί συγκεκριμένου θέματος θα πρέπει να πάρουν την σχετική άδεια) ούτε πάντα ακούγονται από προϊσταμένους τους που αποφασίζουν, ιδιαίτερα αν οι τελευταίοι έχουν αναπτύξει Θεϊκό Σύνδρομο.

EMZ MEKO 200HN: το πρόγραμμα του 2019 με αναγωγή στο σήμερα

Στο εν λόγω άρθρο μου λοιπόν, είχα προκαλέσει – με την καλή έννοια- τους καθ’ ύλην ειδικούς, όχι τους γενικούς και επί παντός επιστητού “αναλυτές”, να αντιπαραθέσουν τις δικές τους εργασίες και μελέτες.   Να καταδείξουν τα λάθη μου και να προτείνουν άλλες λύσεις που μου διαφεύγουν, ει δυνατόν επώνυμα,  στα πλαίσια ενός υγιούς και ανοιχτού διαλόγου για το δημόσιο συμφέρον, για το καλό του Ναυτικού και της Χώρας.

Η Τουρκία αναθεωρεί το χρονοδιάγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO 200;

Το έπραξα φοβούμενος μήπως το πρόγραμμα της αναβάθμισης των ΜΕΚΟ που αποτελούσε μέρος της “τριαδικής – λύσης πακέτο” που είχε εξαγγείλει η Κυβέρνηση για το Π.Ν. (μαζί δηλαδή, με τις νέες Φ/Γ και την ενδιάμεση λύση), μια επιλογή σοβαρή στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε (και πότε άλλωστε δεν διανύαμε;) καταλήξει τελικά στα αζήτητα.  Είτε λόγω έλλειψης υποστηρικτών και  … δημοφιλίας είτε λόγω απροθυμίας των ξένων λόγω των περιορισμένων περιθωρίων κέρδους τους σε σχέση με τις νέες κατασκευές ή της υποχρέωσης των ξένων οίκων για την εκτέλεση των εργασιών στην Ελλάδα και όχι στις χώρες τους.

Ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών MEKO 200 έρχεται ένα βήμα πιο κοντά!

Δυο σχεδόν μήνες αργότερα από το άρθρο μου (στο περιοδικό ΠΤΗΣΗ τεύχος Φεβρουαρίου και την εν συνεχεία δημοσίευσή του στην ptisidiastima.com  και το Navaldefence.gr) και χωρίς να έχω δει το παραμικρό, ετοιμαζόμουν την προηγούμενη εβδομάδα να επανέλθω.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των MEKO200HN θα κοστίσει 400 εκ. ευρώ, η ραχοκοκαλιά του ΠΝ αναβαθμίζεται σοβαρά πλέον…

Η δημοσίευση, σε μερίδα μόνο του τύπου, της πληροφορίας ότι η Κυβέρνηση και το Π.Ν. εξετάζουν σοβαρά την αναβάθμιση και των τεσσάρων (4) ΜΕΚΟ, και μάλιστα στο ίδιο επίπεδο, με χαροποίησε.  Αν και από μόνο του το μοναχικό δημοσίευμα (όπως και οι συχνές δηλώσεις αρμοδίων μεταξύ τυρού και αχλαδιού, ότι το πρόγραμμα είναι «ζωντανό») απλώς για “εξέταση”, χωρίς σαφή εντολή, άμεση προτεραιότητα, χρονοδιάγραμμα έναρξης και χρήμα (ή budget όπως έχει επικρατήσει και σε όλη την αθλητική επικράτεια) παραπέμπει σε “κλότσημα της μπάλας στις εξέδρες”.

Το ΠΝ σκέφτεται εκτενέστερο εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, σαν "αντισταθμιστικά" για την πιθανή αγορά 4 φρεγατών MMSC

Εξηγώ : Όταν για νέα πλοία με συγκεκριμένη και έτοιμη προδιαγραφή για κατασκευή σε ενεργή γραμμή παραγωγής, όπως οι FDI/ BELHARA (με όλες τις πλευρές να επιθυμούν την ταχύτατη υπογραφή και να τρέχουν για να προλάβουν την 31η  Δεκ 2021),  χρειαστήκαμε 6 μήνες από την ανακοίνωση του νικητή του …διαγκωνισμού (28/9/2021) μέχρι την υπογραφή της σύμβασης (24/3/2022), φαντάζομαι ότι στην περίπτωση των ΜΕΚΟ, με πιο δύσκολο έργο για να περιγραφεί σε σύμβαση, ακόμη και σε περίπτωση επιλογής μετά από διαγκωνισμό (και όχι ατελέσφορο δημόσιο διαγωνισμό) θα μας πάρει πάνω από 10 μήνες για τις υπογραφές μόνο, ακόμη και αν η Κυβέρνηση αποφασίσει για τον “νικητή”, σήμερα.

Πρώτη βολή πυραύλου ESSM από την εκσυγχρονισμένη Meko-200, HMAS Arunta

Έτσι μετά τη αναμονή μου για να δω (μάταια τελικά) αν του δημοσιεύματος θα υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ή εξέλιξη, επανέρχομαι σε συγκεκριμένα θέματα που έθεσα, για την καλύτερη ενημέρωση των καλοπροαίρετων και άνευ επιφοίτησης αναγνωστών (καθόσον οι απανταχού “ξερόλες” και οι φωτεινοί παντογνώστες, δεν το χρειάζονται).    Ίσως δε και κάποιων από τους ιθύνοντες που εξετάζουν σοβαρά το θέμα, όπως δημοσιεύτηκε.

Νέες λεπτομέρειες για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών Barbaros Meko-200TN

Χάριν της αυτάρκειας του παρόντος άρθρου, παραθέτω εκ νέου τον πίνακα μου με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δυνατότητες/ επιδόσεις, συστήματα και όπλα που έχουν οι ΜΕΚΟ και αυτά των Κορβετών που έχουν τις υψηλότερες πιθανότητες να πάρουμε.

Έχοντας τονίσει στον παραπάνω πίνακα τα σοβαρότερα πλεονεκτήματα των 2 προγραμμάτων (σε καμία περίπτωση “αντιπάλων” ή αλληλοαναιρούμενων) θα σταθώ σε μερικά χαρακτηριστικά των Φ/Γ ΜΕΚΟ για μια μικρή ανάλυση αυτών, καθώς η απλή παράθεση αριθμών σε τόσο ειδικά θέματα, δεν είναι αρκετή για τους μη ειδικούς.

Η Naval Group ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των MEKO200HN, επίσκεψη σε φρεγάτα

Το μεγαλύτερο μήκος και εκτόπισμα ενός πολεμικού πλοίου συνεπάγεται καλύτερη συμπεριφορά σε άσχημες καιρικές συνθήκες.   Αυτό δεν είναι ένα απλό πλεονέκτημα για την άνεση του προσωπικού τους (σημαντικός παράγων και αυτό σε μακρούς πλόες και με δύσκολους καιρούς).  Αλλά επειδή τα πολεμικά πλοία είναι φορείς οπλικών συστημάτων, η καλύτερη συμπεριφορά τους και η μικρότερη καταπόνηση τους, πέρα από τις λιγότερες βλάβες των συστημάτων του σκάφους (πλατφόρμας) παρέχει στο πλοίο την δυνατότητα να επιχειρεί στο 100% των προδιαγραφών των συστημάτων και των όπλων του σε πιο δύσκολες συνθήκες απ’ ότι τα μικρότερου μεγέθους και εκτοπίσματος πλοία.

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τι προσπαθεί να πετύχει το ΠΝ με τις νέες αγορές; Που “βαδίζει” ο Στόλος, φρεγάτες, κορβέτες, εκσυγχρονισμός ΜΕΚΟ200, ελικόπτερα

Χαρακτηριστικά παραδείγματα πλεονεκτημάτων : α) Να μπορεί να βάλει τα όπλα του με ακρίβεια χωρίς περιορισμούς και καθυστερήσεις (π.χ. να μετακινηθεί σε περιοχή με καλύτερες συνθήκες ή να χρειαστεί να λαμβάνει πορεία ή/και ταχύτητα που όμως δεν ταιριάζουν με την αποστολή του), β) Να μετακινηθεί όπως διαταχθεί, με χειρότερο καιρό και με μεγαλύτερη ταχύτητα, επηρεαζόμενο  λιγότερο από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να φτάνει ταχύτερα στην περιοχή των επιχειρήσεων γ) Να απονηώνει και να προσνηώνει το ελικόπτερό (Ε/Π) του (ή τα Ε/Π άλλων μονάδων ή προερχόμενων από ξηρά ως ενίσχυση ή σε μεταφορά “πολύτιμου” φορτίου) για διάφορες αποστολές.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Το ΠΝ θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό και των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ

Αυτή η επιπλέον δυνατότητα (sea keeping capability) των κατεχομένων ΜΕΚΟ έναντι..,

H συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

66 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
66 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Πόσες φρεγάτες Constellation θέλει το ΠN και κυρίως… που θα βρούμε τα λεφτά;

H υπόθεση των φρεγατών Constellation για το Πολεμικό μας Ναυτικό είναι σαφώς αυτή που προσελκύει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο χώρο της άμυνας, λόγω μεγέθους...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΛΒΟ: διακυβεύεται η τύχη της εταιρείας σε «ύποπτους» προεκλογικούς καιρούς;  

Συνήθως διεργασίες που δεν αντέχουν ή πρέπει να μείνουν μακριά από δημόσιο έλεγχο και κριτική, εξελίσσονται σε περιόδους που η κοινή γνώμη έχει στραμμένη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 14 Ιουνίου 1982: Φώκλαντ, αυλαία χωρίς πάθος και...

0
Ο Πόλεμος των Φώκλαντ λήγει με τη συμφωνία παύσης πυρός μετά την κατάληψη του Πορτ Στάνλεϋ και την υπογραφή την ίδια μέρα της -υπό...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

341Μ: Τα «Βέλη» έγιναν 70 και συνεχίζουν

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024, παρουσία του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, η τελετή εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης 70...

Deputy FM Papadopoulou: The new leadership is obliged to use the constitutional name North Macedonia

Deputy Foreign Minister Alexandra Papadopoulou stressed in an interview with national television of North Macedonia that "the president, the prime minister, and all other...

Dendias: NATO is not only a military alliance but an alliance of values and principles

NATO is not only a military alliance, but an alliance of values and principles, National Defence Minister Nikos Dendias said on Friday in his...