Το Πολεμικό μας Ναυτικό διατηρεί σε υπηρεσία 9 φρεγάτες κλάσης S, με μέση ηλικία τα 40+ έτη υπηρεσίας. Σίγουρα, η ομοιοτυπία των 10 παλαιότερα, και 9 σήμερα φρεγατών, επέτρεψε στο ΠΝ να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την εκπαίδευση, καθώς η μετακίνηση στελεχών από το ένα πλοίο σε άλλο, δεν απαιτούσε επανεκπαίδευση. Το μόνο πρόβλημα της αειθαλούς κλάσης, είναι η μεγάλη της ηλικία. Τι σημαίνει πως τα πλοία έχουν γεράσει; Πως δεν μπορούν να πλέουν;
Γερασμένα πλοία σημαίνει γερασμένα συστήματα. Τα πολεμικά πλοία, ακόμη κι αν παραμένουν αξιόμαχα, εντούτοις χάνουν την επιχειρησιακή τους ικανότητα όχι τόσο μέσω της κόπωσης του κύτους, αλλά μέσω της απώλειας ικανότητας συντήρησης των υποσυστημάτων τους. Δεν μιλάμε για φρεγάτες ξύλινες, με μερικές σειρές κανόνια, που αλλάζουν ξάρτια κάθε τόσο, και μπορούν να υπηρετούν 100 έτη. Αλλά για πολύπλοκες μηχανολογικές κατασκευές, που περνούν όλη τους την ζωή μέσα στο θαλάσσιο στοιχείο. Συνήθως δεν υποφέρει το κύτος, ή η υπερκατασκευή, αλλά όλα τα άλλα υποσυστήματα. Από το σύστημα πρόωσης, μέχρι το σύστημα ενδοεπικοινωνίας, από τις ηλεκτρομηχανές, μέχρι το σύστημα αφαλάτωσης. Ας μην μιλήσουμε για τα 40χρονα ηλεκτρονικά…
Το πλοίο σαν σκαρί είναι εξαιρετικό. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΠΝ επέλεξε να εκσυγχρονίσει 6 από τα πλοία την προπερασμένη δεκαετία. Ο εκσυγχρονισμός όμως, στόχευσε κυρίως στην συντηρησιμότητα του πλοίου, κι όχι στην αύξηση της μαχητικής του ικανότητας. Κανένα επιπλέον οπλικό σύστημα δεν τοποθετήθηκε, δεν άλλαξε ούτε καν το κύριο ραντάρ. Τουλάχιστον τοποθετήθηκε ένα σύγχρονο, για την τότε εποχή, σύστημα TACTICOS, και έτσι, οι 6 εκσυγχρονισμένες S έχουν καλύτερο CMS από τις 4 νεότερες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως είναι καλύτερα οπλισμένες από τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, το αντίθετο.
ΠΝ: Οι μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer ΔΕΝ αποσύρονται μέχρι νεωτέρας
Σήμερα οι φρεγάτες κλάσης S είναι αναμφίβολα παρωχημένες. Το βασικό ραντάρ είναι ακόμη 2 διαστάσεων, και σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανό να προσφέρει ικανή αεράμυνα στο πλοίο. Ακόμη χειρότερα, το βασικό αντιαεροπορικό όπλο του πλοίου, ο 8πλός εκτοξευτής Mk29 με NSSM, μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο ένα στόχο κάθε φορά, και η αντιμετώπιση των επιθέσεων κορεσμού βασίζεται στο πυροβόλο των 76 χιλιοστών αλλά και στο Phalanx. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως δυο από τα πλοία, το ΕΛΛΗ και το ΛΗΜΝΟΣ διαθέτουν δυο πυροβόλα των 76 χιλιοστών και δυο Phalanx. Έτσι, είναι πολύ καλύτερα οπλισμένα σε σχέση με τα υπόλοιπα πλοία της κλάσης.
Η καλύτερη φρεγάτα για την Ελλάδα; Αυτή που αντέχει η τσέπη μας!
Είναι όμως απολύτως απαραίτητο να κρατήσουμε πλοία της κλάσης σε υπηρεσία. Ακόμη κι αν λάβουμε δυο πλοία σαν Ενδιάμεση Λύση, και αγοράσουμε και 4 φρεγάτες γενικής χρήσης, σημαίνει πως μέχρι το 2023 θα λάβουμε (;), θεωρητικά μιλώντας, τα δυο πλοία της Ενδιάμεσης Λύσης, και θα μπορέσουμε να αποσύρουμε κάποια από τις S. Ισχύει αυτό;
Η συνέχεια στο εδώ, στο αδελφό μας site, NavalDefence.gr