8.7 C
Athens
Τρίτη, 8 Απριλίου, 2025
ΝΕΑΑΜΥΝΑΑΠΟΨΗ: Σε πνεύμα Δένδια ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ; - ζητά...

ΑΠΟΨΗ: Σε πνεύμα Δένδια ο νέος υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ; – ζητά λιγότερους ανώτατους αξιωματικούς

- Advertisement -

Από την επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας πέρασε ο υποψήφιος υπουργός Άμυνας του Ντοναλντ Τραμπ, ο Pete Hegseth, όπου υποβλήθηκε σε μπαράζ ερωτήσεων για τη φιλοσοφία του, σχετικά με τη θέση για την οποία προορίζεται.

Η εξέταση αυτή είναι υποχρεωτική για όλους τους μέλλοντες υπουργούς, καθώς σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα “ο Πρόεδρος προτείνει υπουργούς, η Γερουσία συναινεί στην τοποθέτηση τους” περνώντας τους μάλιστα από -κατά καιρούς- ιδιαίτερα σκληρή και δημόσια συνέντευξη. Για παράδειγμα ο Segseth ερωτήθηκε πολλές φορές για αναφορές ότι βρισκόταν συχνά σε κατάσταση μέθης, για κακοδιαχείριση κονδυλίων κ.ο.κ.

Πάντως μια από τις ατάκες του Hegseth που έκανε εντύπωση ήταν πως “…κερδίσαμε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με 7 στρατηγούς 4 αστέρων. Σήμερα έχουμε 44 στρατηγούς 4 αστέρων, αυτή είναι μια αντίστροφή σχέση μεταξύ του μεγέθους των επιτελείων και της νίκης στο πεδίο της μάχης. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη γραφειοκρατία στην κορυφή, χρειαζόμαστε περισσότερους μαχητές στη βάση”.

Η περιγραφή αυτή είναι παρόμοιας φιλοσοφίας με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Ν. Δένδια, ο οποίος μίλησε για “υδροκεφαλισμό” του στρατεύματος, αλλά και ζήτησε τις πρόσφατες έκτακτες κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών, όπου υπήρξε μείωση του συνολικού αριθμού τους. Μάλιστα από το ΥΠΕΘΑ έγινε και ανάλυση για το ποιές είναι οι αναλογίες ανωτάτων αξιωματικών σε σχέση με το προσωπικό, συγκριτικά με τις Αμερικανικές Ένοπλες δυνάμεις, για να δειχθεί έτσι η εγχώρια “περισσεία” και άρα η υπερβολή στη δημιουργία τέτοιων θέσεων.

Επιστρέφοντας στην αμερικανική σκηνή η ατάκα Hegseth προφανώς υπόσχεται μείωση ανωτάτων και περιορισμό των επιτελείων, μόνο που το επιχείρημα του ήταν αρκετά λάθος στο παράδειγμα που χρησιμοποίησε. Καθώς μόνο ο Στρατός Ξηράς των ΗΠΑ στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου είχε 16 “τετράστερους” εν ενεργεία. Για να μην πιάσουμε το Ναυτικό που πάλι στο τέλος του πολέμου είχε 3 “πεντάστερους” τους Ναυάρχους King, Halsey και Nimitz, συν τους “τετράστερους” κ.ο.κ. Επίσης η δομή των αμερικανικών δυνάμεων του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν τελείως διαφορετική από την τρέχουσα (όπως και οι απαιτήσεις βέβαια) οπότε η σύγκριση που έκανε δεν ευσταθεί και πολύ.

Ο σύγχρονος προβληματισμός παραμένει όμως, για το πως ακριβώς μπορεί να εκτιμηθεί η βέλτιστη αναλογία ανωτάτων αξιωματικών σε κάθε χώρα, ανάλογα βέβαια και την δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της. Αν και η γενική παραδοχή είναι πως και στην Ελλάδα, και στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες υπάρχει “αφθονία” υψηλόβαθμων, αποτέλεσμα τόσο πολύχρονης αδράνειας στο να αντιμετωπιστεί η δεδομένη τάση παραγωγής γραφειοκρατίας που έχει κάθε πολύπλοκος διοικητικός οργανισμός,  όσο και απαρχαιωμένης διοικητικής δομής, το “σωστό νούμερο” είναι δύσκολο να βρεθεί.

Για παράδειγμα η Ελλάδα, έχει αρκετούς ανώτατους αξιωματικούς, αλλά και Σώμα αξιωματικών καριέρας γενικότερα, γιατί όμως αυτό θα κληθεί να διαχειριστεί σε μια πιθανή πολεμική σύρραξη, το σύνολο των δυνάμεων που θα επιστρατευθούν. Το οποίο αναμένεται να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τις ένεργες δυνάμεις. Αυτό ισχύει κυρίως στο Στρατό Ξηράς, όπου προβλέπεται η μαζική επιστράτευση. Υπάρχει βέβαια και ο θεσμός των εφέδρων αξιωματικών, αλλά εδώ δεν είναι δεδομένο πόσοι θα είναι έτοιμοι/ενήμεροι να διοικήσουν, καθώς υστερεί γενικώς το σύστημα μετεκπαίδευσης τους.

Ακόμη, αν μιλάμε για υπερβάλλοντα αριθμό ανωτάτων αξιωματικών στην Ελλάδα και κάνουμε σύγκριση με τις ΗΠΑ, αυτή δεν είναι η πιο κατάλληλη για να βγουν συμπεράσματα. Καθώς οι δομές και η φιλοσοφία διοίκησης έχουν σημαντικές διαφορές. Στις ΗΠΑ υπάρχει ένα ισχυρότατο σώμα επαγγελματιών υπαξιωματικών, που αναλαμβάνουν σημαντικά μεγαλύτερες ευθύνες από ότι οι αντίστοιχοι τους στην Ελλάδα. Άρα οι αξιωματικοί καριέρας έχουν και μεγάλη βοήθεια στο έργο τους, και πιο περιορισμένο πλαίσιο εργασίας, στο οποίο πρέπει να απασχοληθούν. Στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν “αντίστροφη” δομή από την αμερικανική, οπότε εδώ υπερφορτώνεται ο αξιωματικός καριέρας με πολλά καθήκοντα, άρα έμμεσα απαιτείται και μεγαλύτερος αριθμός τους για να τα μοιραστεί/εξυπηρετήσει. Υπάρχει επίσης στην Ελλάδα μικρότερη ψηφιοποίηση, μικρότερη αυτοματοποίηση, αρκετή γραφειοκρατία έτσι κι αλλιώς, περίσσεια στρατοπέδων, μονάδων, διοικήσεων, διευθύνσεων (άρα ανάγκη διοικητικών μηχανισμών τους), και πολλά ακόμα.

Η διοικητική αναδιοργάνωση λοιπόν που επιθυμεί να κάνει ο κ. Δένδιας, σαφώς είναι και ορθή και πολύ αναγκαία και ήδη έχει καθυστερήσει δεκαετίες. Αλλά η εφαρμογή της υποθέτουμε πως έπρεπε να γίνει με άλλο τρόπο: δηλαδή πρώτα να ξεκινήσει μια μεθοδική συγχώνευση μονάδων και διοικήσεων, μια ενοποίηση επιτελικών δομών, μια γενική απλοποίηση και μείωση των πολλών διευθύνσεων και μετά, που θα είχε διαπιστωθεί και πρακτικά η ακριβής περίσσεια θέσεων υψηλόβαθμων, να ακολουθούσε η μείωση τους. Παρεκτός και αν όλα αυτά έχουν γίνει ήδη “επί χάρτου”, οπότε οι έκτακτες κρίσεις που είδαμε (λίγες εβδομάδες πριν γίνουν οι τακτικές, οπότε και εδώ υπάρχει απορία προς τι τόσο βιασύνη), ήταν τόσο απαραίτητες.

Ελληνική αναδιοργάνωση με αμοιβές “last year”;

Πάντως μιας και όπως διαπιστώνουμε η αμερικανική δομή δυνάμεων και η διοικητική φιλοσοφία τους παραμένει πρότυπο σύγκρισης για την ελληνική στρατιωτική οργάνωση (άλλωστε πάνω σε αμερικανικά πρότυπα εποχής 1950, είχε μεταπολεμικά δομηθεί ο Στρατός μας), να κάνουμε και εμείς μια σύγκριση: Στις ΗΠΑ λοιπόν ο Ταξίαρχος (“μονάστερος” στρατηγός) αμείβεται ετησίως κατά μέσο όρο με 250.000 δολάρια (τα στοιχεία από την ίδια μελέτη που αξιοποίησε και το ΥΠΕΘΑ για να υπολογίσει την συγκριτική περισσεία των ελλήνων ανωτάτων αξιωματικών, δηλαδή την R44389/8ης Μαρτίου 2024, της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου). Αντίστοιχα ο Υποστράτηγος 280 χιλιάδες και ο Αντιστράτηγος 285 χιλιάδες δολάρια. Και αυτά τα ποσά ήδη στις ΗΠΑ θεωρούνται χαμηλά σε σχέση με την εκεί αγορά, αν εξεταστεί το επίπεδο αυτών των στελεχών που διαθέτουν δεκαετίες εμπειρίας, πτυχία, εξειδικεύσεις, μετεκπαιδεύσεις κ.λπ.

Στην Ελλάδα όμως, είναι ζήτημα αν ένας Αντιστράτηγος με όλα τα επιδόματα, να προσεγγίζει τα 50.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου τα 50.000 δολάρια. Άρα οι ΗΠΑ, αμείβουν σχεδόν στο εξαπλάσιο τους δικούς τους ανώτατους από ότι η Ελλάδα. Και η ψαλίδα παραμείνει μεγάλη με όποιον συνυπολογισμό και αν κάνουμε, π.χ. με εκτίμηση ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης κ.ο.κ.

Έτσι εφόσον υπάρχει σύμπνοια ελληνικής και αμερικανικής αντίληψης και σοβαρή πρόθεση να βελτιστοποιηθεί και η δική μας οργανωτική δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να συνοδεύεται και από μια σοβαρή προσπάθεια ριζικής αναδιάρθρωσης και των αμοιβών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από επιδοματικές πολιτικές. Και αυτή να γίνει είτε από “πάνω προς τα κάτω”, είτε το αντίστροφο. Πάλι ενδεικτικά, ο Αμερικανός επαγγελματίας Λοχίας Στρατού Ξηράς (βαθμός Ε-6) με έως 2 χρόνια εμπειρίας, ξεκινά με βασικό μισθό 38.000 δολαρίων το έτος, δηλαδή 37.000 ευρώ (με στρογγυλοποιήσεις). Μόλις τα… τριπλάσια από ότι ο Έλληνας ισόβαθμος του!

Οπότε θα ήταν ενδιαφέρον στον εκσυγχρονισμό που επιχειρείται στην Ελλάδα να δούμε, όχι βέβαια την εξίσωση, αλλά έστω την ημιτελή θεραπεία αυτού του εξωφρενικού χάσματος (με σύγκριση με ΗΠΑ που υπάρχει και η συσχέτιση). Γιατί αλλιώς φοβόμαστε πως θα πετάμε πάλι κάποιο χαρταετό καλών προθέσεων. Όπου θα έχουμε πετύχει λιγότερες θέσεις ανωτάτων για περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά λόγω συνθηκών και χαμηλών αμοιβών, θα έχουμε και σχεδόν εξαφάνιση των μεσαίου και χαμηλού βαθμού υφισταμένων τους! Ήδη τα φαινόμενα μαζικών παραιτήσεων στελεχών είναι πολύ γνωστά, όπως και τα μεγάλα ελλείμματα νεοεισαχθέντων στις στρατιωτικές σχολές…

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

20 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
FilipposGR

Όσο οι μισθοί είναι στα τάρταρα, ποιοι ακριβώς θα έρθουν να μπουν; Οι Στρατηγοί/Ναύαρχοι/Πτέραρχοι τα βγάζουν πέρα. Το πρόβλημα βρίσκεται από Αντισυνταγματάρχες μέχρι οπλίτες. Εκεί οι μισθοί είναι 20+ χρόνια πίσω από την πραγματικότητα και για αυτό αποχωρούν σωρηδόν.

simos

Οι γενικολογες συγκρίσεις που κάνουν στο ΥΠΕΘΑ είναι εν πολλοις άστοχες και ίσως εκ του πονηρού..ελπίζω οι “μεταρρυθμίσεις”που επιχειρούνται στις ΕΔ να μην αποτελούν τελικά ένα νέο μνημόνιο για το προσωπικό τους..

Shinzon

Η φραση κλειδι κ για εμας “Δεν χρειαζόμαστε περισσότερη γραφειοκρατία στην κορυφή, χρειαζόμαστε περισσότερους μαχητές στη βάση”

George_K

Άραγε, πόσο είναι οι αντίστοιχοι μισθοί στην Τουρκία;

gdmast

Ένα θέμα είναι οι μισθοί. Δεν συζητείται το ότι οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλοί και πρέπει ν’ αναπροσαρμοστούν. Και όχι μονο οι μισθοί, υπάρχει και το θέμα της στέγασης εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων και διάφορα άλλα προβλήματα.
Ένα δεύτερο θέμα είναι ο αριθμός των ανώτατων αξιωματικών. Η αλήθεια είναι ότι ένας εξορθολογισμός χρειάζεται. Το νούμερο είναι θέμα μελέτης. Όχι του υπουργείου που θα κοιτάξει κατά πρώτον το πως θα κόψει δαπάνες ανεξαρτήτως αναγκών (γιατί τώρα αυτό είναι το θέμα) αλλά μελέτη του ίδιου ΓΕΣ λαμβανομένης υπ’ όψιν και της τυχόν εφεδρείας.

Thomas

Χωρίς να διαφωνώ με την ουσία του άρθρου νομίζω ότι πρέπει να επισημανθεί ότι οι μισθοί στις ΗΠΑ αναφέρονται ως μικτοί ενώ στην Ελλάδα ως καθαροί (μετά φορων). Αυτό σημαίνει ότι οι διαφορες υπάρχουν μεν αλλα δεν είναι τόσο μεγάλες όσο αφήνεται να εννοηθεί.

ovidius

Αυτό που ξεχνάμε να αναφέρουμε κάθε φορά που γίνεται λόγος για το σώμα Υπαξκων του Αμερικάνικου (και όλων των Αγγλοσαξωνικών στρατών) είναι οτι οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η δύναμη και η ανεξαρτησία στην λήψη αποφάσεων και την πειθαρχία. Δεν είναι τυχαίο ότι για όλους αυτούς τους στρατούς θεωρείται δεδομένο οτι ο νέος ανθυπολοχαγός που αναλαμβάνει για πρώτη φορά διοίκηση διμοιρίας για το πρώτο εξάμηνο εκπαιδεύεται στο πώς να διοικεί από τον E-5 – E-6 που έχει για βοηθό διμοιρίτη. Πέραν αυτού οι αρμοδιότητες, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μελών του κάθε σώματος (Αξκων και Υπαξκων) είναι ξεκάθαρα και αυστηρά καθορισμένα και κανένας δεν τα υπερβαίνει.
Από την άλλη εδώ στις ΕΕΔ, το επιθυμητό είναι να μεταφερθούν επιπλέον ευθύνες στους Υπαξιωματικούς χωρίς όμως την εκχώρηση της απαραίτητης δικαιοδοσίας για ανάληψη ενεργειών. Το Σώμα Αξκων θέλει να ξεφορτωθεί από πάνω του όσα καθήκοντα θεωρεί τετριμμένα και κατώτερα του αξιωματός τους. Ταυτοχρονα όμως και μόνο που σκέφτονται την περίπτωση να εκχωρήσουν δικαώματα και αρμοδιότητες, ή ακόμα και στο ελάχιστο να ξεκαθαρίσουν και να καθοριστούν πλήρως οι αρμοδιότητες Αξκων και Υπαξκων και να αναγκαστούν να δουλέψουν σε αυτό το πλαίσιο, ζορίζονται μέχρι αηδίας.
Συνεπώς ας μην σπεύδουμε να μιλάμε για σώμα υπαξκων και λοιπές αρλούμπες και το πόσο θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι Αξκοι γιατί οι ίδιοι δεν επιθυμούν να υπάρξει Σώμα Υπαξκων στα πρότυπα των Αγγλοσαξωνικών στρατών.

Kyrkos

Άρα οι ΗΠΑ, αμείβουν σχεδόν στο εξαπλάσιο τους δικούς τους ανώτατους από ότι η Ελλάδα”.

Κύριε Κτενά, πόσες φορές μεγαλύτερη είναι η αμερικάνικη οικονομία από την Ελληνική; Αν το αναλογιστούμε ίσως καταλήξουμε ότι η σύγκριση δεν είναι η καλύτερη.

ndial

Αντίστοιχα ο Υποστράτηγος 280 χιλιάδες και ο Αντιστράτηγος 285 χιλιάδες δολάρια.” !!!!!!
Τρέχω να πω τα νέα στον father….θα του στάξει ενα δάκρυ…

ndial

Οσον αφορά τα μισθολογικά ανωτατων αξιωματικών (μιας και τα αναφέρατε στο άρθρο σας), θεωρώ άστοχη την σύγκριση μεταξύ Αμερικανών και Ελλήνων. Εάν δείτε τους πίνακες αμοιβων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών στην ΕΕ, θα καταλάβετε ότι ΜΟΝΟ οι μισθοί Λουξεμβουργου (!), Ελβετίας (!), και ίσως Ιταλίας, Δανίας, Νορβηγίας και Γερμανίας ειναι ανταγωνιστικοι των αντίστοιχων Αμερικανικών.

Επιπλέον, μια δε ΤΕΡΑΣΤΙΑ διαφορά έχουν στα επιπλέον επιδόματα που δίδονται στις χώρες αυτές (αλλα και σε χώρες όπως Γαλλια και Αγγλία κα) όταν ο στρατιωτικός γίνεται deployed σε μονάδες εκτός συνόρων και σε εμπόλεμες ή επικίνδυνες περιοχές. Και αυτό τουλάχιστον π.χ. για την Γαλλία ή/και Αγγλία ειναι ΣΤΑΘΕΡΟ για το κάθε Στέλεχος, αφού στο συνολό τους υποχρεωτικά υπηρετούν σε τέτοιες μονάδες (βλ. και Αμερική). Εκεί το μηνιαίο εισόδημα αυξάνεται ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ.

π.χ. ένας Λοχίας (ως μόνιμο προσωπικό, όχι κληρωτός) στην Γαλλία, έχει βασικό μισθό στα 1667 €. Επιπλέον, λαμβάνει 404 € για στέγαση και οικογένεια, 174 € για να υπηρετήσει σε απομακρυσμένη τοποθεσία (με τον όρο «majoration territorial communes isolées») + κάποια άλλα επιδόματα ανάλογα την θέση του, την ειδικότητα του κτλ. Επιπλέον, το να είναι π.χ. και αλεξιπτωτιστής προσθέτει 595 € το μήνα. Αυτό ανέρχεται συνολικά σε 3.000 € το μήνα (μικτά). Εγώ θα κρατήσω τα βασικά, δλδ: 1667 € βασικό + 404 € για στέγαση και οικογένεια + 174 € για να υπηρετήσει σε απομακρυσμένη τοποθεσία, ήτοι κάπου στα 2500 € μικτά. Συγκρίνοντας μόνο τους βασικούς μισθούς, στον ίδιο βαθμό, ο Γάλλος είναι λοιπόν στα 1667 και ο αντίστοιχος Έλλην κάπου στα 1200-1300 μικτά (εάν κάνω τόσο μεγάλο λάθος ας με διορθώσει κάποιος Υπαξιωματικός). Με τα δε επιδόματα ξεκινά το χάος όμως…

όπου κάνω λάθος, εδώ είμαστε να το διορθώσουμε

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η αναβάθμιση των αυστραλιανών M113AS4, που κόστισε πολλά και απέδωσε λίγα

Το M113, ένα από τα πιο εμβληματικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (APC) στην στρατιωτική ιστορία, γεννήθηκε τη δεκαετία του 1960 από την FMC Corporation...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Ώρα μηδέν για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια

1
Του Δρ. Κωνσταντίνου Π. Μπαλωμένου, πολιτικού επιστήμονα- διεθνολόγου, πρώην γενικού διευθυντή Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 7 Απριλίου 1941: O μεγάλος βομβαρδισμός του Πειραιά...

4
Λίγο πριν συμπληρωθούν 24 ώρες από την προηγούμενη γερμανική επίθεση στις 6 Απριλίου, λίγο μετά της 21:00 της 7ης Απριλίου, ξεκίνησε σφοδρός βομβαρδισμός και...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ministerial Decision to accept Chevron’s expressions of interest signed

Environment and Energy Minister Stavros Papastavrou on Monday signed a ministerial decision accepting an expression of interest submitted by the American company Chevron to...

Passenger traffic at Eleftherios Venizelos Airport up 10.8% in March

Passenger traffic at Eleftherios Venizelos Airport rose 10.8% in March, reaching 2.22 million passengers.According to data from the Athens International Airport, both domestic and...

“Ηνίοχος 2025”, Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών

Τη Δευτέρα 7 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκε, στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV...