Τα Mirage (2000EΜ/ΒΜ) της Αιγύπτου (Μ από Al Misr, το όνομα της χώρας στην Αραβική, εξ ου και “στο Μισίρι”, “Μισιρλού” κ.λπ.), είναι εξαιρετικά σπάνιο θέαμα, και πολύ περισσότερο εκτός χώρας. Κι αυτό παρότι η Αίγυπτος ήταν ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης για το θρυλικό πλέον δελταπτέρυγο νέας γενιάς των Γάλλων, συμβαλλόμενη ήδη το Δεκέμβριο του 1981, σχεδόν τρία έτη πριν ο τύπος καταστεί επιχειρησιακός με τη Γαλλική Αεροπορία! Ενώ οι παραδόσεις τους άρχισαν το 1986, δύο έτη πριν από εκείνες των ελληνικών.
Φήμες ότι Μαρόκο και Αίγυπτος παίρνουν τα Mirage 2000-9 των Εμιράτων!
Το ύψος της σύμβασης, 890 εκατομμύρια δολάρια για 20 αεροσκάφη σε τιμές 1981 (ενώ η Ελλάδα έδωσε 1,38 δις δολάρια για 40 αεροσκάφη σε τιμές 1985), είναι ένδειξη του εξαιρετικά πλούσιου ηλεκτρονικού εξοπλισμού και οπλισμού που περιελάμβανε.
Είναι ενδιαφέρον όμως πως τα αεροσκάφη αυτά (ανάμεσα τους 4 διθέσια) φυλάσσονται για κάποιο λόγο όπως το Άγιο Δισκοπότηρο. Ως φαίνεται, ακόμη και μετά τις συμφωνίες του Camp David η Αίγυπτος (όπως άλλωστε και η Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1967 στην Κύπρο) έκρινε ότι μια στοιχειώδης διαφοροποίηση των πηγών οπλισμού ήταν επιβεβλημένη, πολλώ μάλλον καθώς οι ΗΠΑ έως και σήμερα δεν έχουν αποδεσμεύσει κρίσιμα όπλα για τα F-16 της Αιγύπτου.
Αίγυπτος και Εμιράτα συνεχίζουν τις ασκήσεις με την Πολεμική Αεροπορία (Φωτογραφίες)
Μέχρι την έλευση των Rafale/MiG-29M2 ήταν τα μόνα αεροσκάφη της Αιγύπτου με βλήματα ΑΑΜ μέσου βεληνεκούς (Matra Super 530D με καταύγαση από ραντάρ Thomson-CSF RDM+), πλέον βέβαια των Matra Magic-2.
Περαιτέρω, ήταν εξαρχής άριστα εξοπλισμένα με:
α) ατρακτίδια (ημέρας) κατάδειξης στόχων με laser Τhomson/CSF ATLIS II,
β) κατευθυνόμενες με laser βόμβες Matra BGL,
γ) κατευθυνομένους με laser υπερηχητικούς πυραύλους αέρος – εδάφους AS.30L (εμβελείας περί τα 10 χλμ., εξαιρετικής ακριβείας και ισχυρής εκρηκτικής κεφαλής),
δ) Matra ARMAT (αντιραντάρ βλήμα τεραστίου βεληνεκούς, πολύ πάνω από 100 χλμ., αλλά υποηχητικά) και εν γένει μοναδικά για το αιγυπτιακό οπλοστάσιο όπλα.
Θρυλείται η ύπαρξη εξαιρετικά προηγμένων παρεμβολέων και RWR, χωρίς αξιόπιστες πληροφορίες για τον τύπο. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτης γενιάς Mirage 2000EAD/DAD/RAD των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μιας άλλης χώρας της περιοχής που πήρε Μirage 2000, έφεραν όχι το ολοκληρωμένο και εξαιρετικά αποτελεσματικό ICMS Mk. 1 (που χρησιμοποιεί και η Πολεμική Αεροπορία) αλλά έναν sur mesure συνδυασμό διανομέως αναλωσίμων Spirale, εσωτερικών παρεμβολέων ELT/558 της ιταλικής Elettronica και RWR ELT/158 επίσης της Elettronica, για το οποίο δημοσιευμένες σε έγκριτα μέσα πληροφορίες του 2003, ανέφεραν ότι εξασφαλίζει διόπτευση ακριβείας ικανής για γνήσιες αποστολές SEAD.
Mε δεδομένο ότι η Αίγυπτος είχε πρώτη εισαγάγει ιταλικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, τα ατρακτίδια παρεμβολών Selenia ALQ-234 με φορέα Mirage 5, τα οποία μάλιστα δάνεισε στο Ιράκ κατά τον πόλεμο με το Ιράν με εξαιρετικά αποτελέσματα (πλήρη παρεμβολή των αντιαεροπορικών πυραύλων MIM-23B I-HAWK), θα προκαλούσε έκπληξη αν η Αίγυπτος δεν καρπωνόταν αυτή την αμιγώς αραβικής έμπνευσης και ιταλικής εκτέλεσης λύση αυτοπροστασίας (και όχι μόνον).
Από την άλλη, οπτικώς δίδεται η εντύπωση γαλλικής μονάδος Serval στο κάθετο ουραίο σταθερό, ύπερθεν της οποίας όμως υπάρχει άγνωστη πρόσθετη κεραία με κατεύθυνση προς τα πίσω. Οι ανωτέρω επιχειρησιακές ικανότητες των αιγυπτιακών -2000ΕΜ ήταν, στο άθροισμά τους, πρωτοφανείς για την περιοχή, κατά τα πρώτα τουλάχιστον χρόνια της υπηρεσίας του τύπου.
Νέα άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, βροντερό «παρών» μαχητικών MiG-29 στη Σούδα! (Εικόνες)
Τα αεροσκάφη, βαμμένα σε διχρωμία γκρι με δυσδιάκριτο διαχωρισμό, και με τον τυπικό μαύρο διηλεκτρικό κώνο του ραντάρ που έφεραν τα πρώιμα αεροσκάφη εξαγωγής του τύπου, υπηρετούν με την ίδια μοίρα εδώ και σχεδόν 36 χρόνια: την 82η, τύποις σε ρόλο αεράμυνας, αλλά στην πραγματικότητα σε κάθε νοητό ρόλο, όπως προκύπτει από το εκτενές οπλοστάσιο του τύπου.
Τέλος, δεν είναι γνωστό αν αναβαθμίστηκαν ποτέ, έστω στοιχειωδώς, με νέο RLG INS, οθόνες κλπ. Επίσης δεν είναι γνωστές ενδεχόμενες απώλειες. Έτσι η υπηρεσία των Mirage 2000 στην Αίγυπτο καλύπτεται έως και σήμερα από πέπλο μυστικοπάθειας και αύρα ελιτισμού.