15.7 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΡΘΡΑΠλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale, η ΠΑ θα εκμεταλλευτεί στο...

Πλήρως εξοπλισμένα θα έρθουν τα ελληνικά Rafale, η ΠΑ θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα μαχητικά χωρίς τα όποια λάθη του παρελθόντος…

- Advertisement -

 
Η απόφαση για την αγορά 18 μαχητικών Rafale από την ΠΑ, εκ των οποίων τα 12 θα είναι με λίγες ώρες πτήσης, και τα 6 θα είναι καινούργια, και θα προέλθουν από το εργοστάσιο της Dassault απευθείας, είναι ειλημμένη. Το Rafale θα είναι το Νέο Μαχητικό Αεροσκάφος, και η έλευσή του θα φέρει εκτός υπηρεσίας τα 17 εναπομείναντα Mirage 2000EGM αλλά και την Πολεμική μας Αεροπορία σε μια Νέα Εποχή. Τα τελευταία, θα πωληθούν πίσω στην γαλλική εταιρεία, με τίμημα που θα καθοριστεί σύντομα. Μέχρι φυσικά την έλευση των Rafale, τα Mirage 2000EGM/BGM, θα συνεχίσουν να προσφέρουν στην άμυνα της πατρίδας μας.

Η επιλογή των Rafale για την ΠΑ, βασίζεται σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κι όχι πολιτικές ή διπλωματικές “λύσεις”. Κοινώς, τα χρειαζόμαστε!


Η εισαγωγή ενός τόσο προηγμένου αεροσκάφους όσο το Rafale, και μάλιστα στις τελευταίες εκδόσεις F3R, σημαίνει πως η ΠΑ αποκτά ένα στρατηγικής σημασίας όπλο, με δυνατότητες μοναδικές. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα, η ΠΑ έχει μια κακή προϊστορία με την πλήρη αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων που παρέλαβε μετά το 1975. Αν εξαιρέσουμε το F-4E Phantom, που κατά περίεργο τρόπο απέκτησε πυραύλους ΑΙΜ-7Ε/F, Maverick, βόμβες HOBOS και LGB, τα άλλα αεροσκάφη δεν είχαν αντίστοιχη τύχη. Ακόμη και το F-4E δεν ήρθε με τα αμερικανικά συστήματα αυτοπροστασίας, και έπρεπε να τοποθετηθεί το DIAS.

Τα 6 ελληνικά Rafale F3-R νέας κατασκευής θα έρθουν το 2022


To χειρότερο παράδειγμα είναι ίσως το Mirage F.1CG. Δεν οπλίστηκε ποτέ με τους Matra 550, ενώ η ΠΑ αγνόησε τους εξαιρετικούς, και ανώτερους των ΑΙΜ-7Ε/F των F-4E, Matra 530F. Δεν κάνουμε καθόλου συζήτηση για άλλα έξυπνα γαλλικά όπλα που όταν εξόπλισαν τα ιρακινά F.1CQ, τότε οι απώλειες των Ιρανών ανέβηκαν κατακόρυφα. Αναγνωρίζουμε πως η αποστολή των F.1CG ήταν ανέκαθεν η αναχαίτιση, αλλά αναχαίτιση με 2 ΑΙΜ-9Ρ (είχαμε δει και 4 μερικές φορές) σημαίνει σπατάλη πόρων με μειωμένο αποτέλεσμα.
Η κατάσταση με τα Mirage 2000EG, πριν αυτά γίνουν Mirage 2000EGM ήταν ακόμη χειρότερη. Αγοράσαμε εξαιρετικά μαχητικά, με δυνατότητες BVR, αλλά χωρίς βλήματα BVR, την στιγμή μάλιστα που τα F-16C/D στερούνταν για αρκετά χρόνια κάποιου BVR όπλου. Επίσης, ενώ ξέραμε τις δυνατότητες των AM39 Exocet μετά την εντυπωσιακή τους εμφάνιση στον πόλεμο των Falklands, δεν αγοράσαμε αρχικά ούτε τη δυνατότητα βολής, ούτε απόθεμα πυραύλων. Ας μην αναφέρουμε και τους AS-30L, που θα μπορούσαν να εξοπλίσουν και τα F.1CG, ή άλλες λύσεις, κυρίως όπλων αντι-ραντάρ.

Τα μεταχειρισμένα Rafale για την Ελλάδα θα είναι έτοιμα σε 6 ή 9 μήνες!


Θα μπορούσαμε να γκρινιάζουμε για πολλές παραγράφους ακόμη, αλλά τουλάχιστον τα Mirage 2000-5Mk2 ήρθαν με MICA EM αλλά ΚΑΙ IR, καθώς και SCALP EG. Το γιατί τα αεροσκάφη αυτά δεν μπορούν να κάνουν χρήση ΑΜ39 Exocet, κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει. Το γιατί επίσης  δεν είδαμε άλλα εξειδικευμένα γαλλικά όπλα, ίσως μπορεί να εξηγηθεί, αλλά η ύπαρξη μόλις 25 μαχητικών, με βασική αποστολή την αναχαίτιση (πραγματική αναχαίτιση) και την στρατηγική κρούση με SCALP EG, μάλλον δίνει κάποια εξήγηση. Και για να ολοκληρώσουμε την “γκρίνια” μας, ας σκεφτούμε πόσα Batch F-16C/D (Blocks 30, 50, 52+) εχουν έρθει χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας

Rafale: αποκωδικοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες


Η απόφαση, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο είναι αυτό να μην ξανασυμβεί με την υπόθεση των Rafales. Τα αεροσκάφη θα έρθουν στην Ελλάδα υπερπλήρη εσωτερικά (πλήρες το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, και όσοι ξέρουν καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό) ενώ θα έχουν και όλα τα “εργαλεία” που χρειάζεται για να κάνουν τη δουλειά τους. Τι εννοούμε με το θέμα “εργαλεία”; Αυτό είναι το σημερινό μας άρθρο!
Όπως έχουμε ήδη γράψει, τα Rafale θα οπλιστούν με μέρος του αποθέματος των MICA IR και EM των Mirage 2000-5Mk2. Εδώ θα πρέπει να πούμε πως οι MICA IR θα μπορούν να κάνουν πλήρη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων τους μόνο μέσω του Rafale, καθώς τα τελευταία μπορούν να εντοπίζουν το στόχο μέσω OSF, ή μέσω Link 16. Στη συνέχεια το Rafale θα μπορεί να εκτοξεύει το όπλο χωρίς εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, και ο στόχος να “τελειώνει” σε μια έκρηξη, χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση.

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Με Meteor τα ελληνικά Rafale, ο απόλυτος Α/Α πύραυλος της Δύσης στα χέρια των Ελλήνων πιλότων


Η ΠΑ όμως δεν θα έχει μόνο αυτό το “δωράκι”. Θα παραλάβει και τους εκπληκτικούς Meteor, που δίνουν δυνατότητα πλήγματος σε απίστευτα μεγάλες αποστάσεις, κάνοντας έτσι τα εχθρικά ιπτάμενα radar αλλά και τα KC-135R υποψήφιους για γρήγορη “αποχώρηση” από ένα θερμό Αιγαίο. Η MBDA έχει δώσει τιμές και χρόνους παράδοσης, και η ΠΑ αυτή τη στιγμή σταθμίζει σενάρια και δυνατότητες για να αποφασίσει τον συνολικό αριθμό των όπλων που θα παραγγελθούν. Αυτό που έχει εντυπωσιάσει είναι η τεράστια ΝΕΖ (No Escape Zone) των 60 χιλιομέτρων, που σημαίνει πως σε περίπτωση που εκτοξευτεί σε μικρότερη απόσταση, ο στόχος δεν έχει δυνατότητα ή ελπίδα διαφυγής.

Rafale και Meteor, Φίλιππος και Ναθαναήλ


Φυσικά τα Rafale θα κάνουν και χρήση του αποθέματος των SCALP EG, των 90 πυραύλων, που δεν αποκλείεται να αυξηθεί. Η ΠΑ σίγουρα θα εντάξει το απόθεμά της σε πρόγραμμα αναβάθμισης των όπλων, με νέα GPS και συστήματα αδρανειακής καθοδήγησης, και σίγουρα, η δυνατότητα του Rafale να φέρει δυο όπλα, με δυο ή και τρεις δεξαμενές, και 4 ή 6 πυραύλους αέρος-αέρος, το κάνουν κορυφαίο μαχητικά στρατηγικής κρούσης. Σε συνδυασμό με τις κορυφαίες δυνατότητες του AESA ραντάρ του, το Rafale θα είναι η τέλεια καταιγίδα για την τουρκική αεράμυνα, είτε αυτή διαθέτει S400 είτε S500.

«Forbes»: «Rafale, F-16V και F-35 δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία»


Εκεί όμως που η ΠΑ κάνει τη δεύτερη έκπληξη (μετά τους Meteor) είναι η αγορά αριθμού κατευθυνομέων όπλών AASM (Armement Air-Sol Modulaire) HAMMER (Highly Agile Modular Munition Extended Range). Τα AASM είναι κιτ καθοδήγησης “χαζών βομβών” με παράλληλη χρήση προωστικού συστήματος, και μέγιστη εμβέλεια 50 χιλιομέτρων, αν αφεθεί από μεγάλο ύψος. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την έκδοση που θα αγοράσει η Ελλάδα, αν δηλαδή θα είναι αυτόνομης καθοδήγησης με αισθητήρα IR, ή laser guided. Στην τελευταία περίπτωση θα πρέπει να αγοραστεί κι ένας αριθμός ατρακτιδίων TALIOS. Κάπου εδώ να πούμε, πως υπάρχει ένα ακόμη ενδιαφέρον ατρακτίδιο, το AREOS.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ενισχύουμε την άμυνα της χώρας – μεταξύ άλλων, απόκτηση 18 μαχητικών Rafale


Στην περίπτωση του TALIOS, η απόκτησή του έστω κι ενός μικρού αριθμού ατρακτιδίων, σημαίνει πως η ΠΑ θα περάσει σε ένα εξαιρετικά προηγμένο ατρακτίδιο με δυνατότητες αναγνώρισης σε μεγάλη απόσταση. Αν δε η ΠΑ ασχοληθεί και προχωρήσει στην αγορά του AREOS, τότε σημαίνει πως θα υπάρχουν δυνατότητες ανάλογες ή ανώτερες του DB-110. Αν και οι συζητήσεις δεν έχουν φτάσει μέχρι εκεί, τυχόν επιλογή TALIOS ή και AREOS σημαίνει πως σε αυτό το επίπεδο η ΠΑ αλλάζει “πίστα”. Ακόμη, με τα TALIOS τα Rafale θα μπορούν να καθοδηγούν “πακέτα” κρούσης, που θα συμμετέχουν Mirage 2000-5Mk2 αλλά κυρίως, F-16V με έξυπνα όπλα.

Δοκιμές του νέου ατρακτιδίου TALIOS από μαχητικά Rafale M


Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ΠΑ με την κατάλληλη στήριξη θα επιτύχει το μέγιστο από αυτή την προμήθεια. Για να μην παρεξηγηθούμε (πάλι), όταν λέμε “κατάλληλη στήριξη” εννοούμε πως η ΠΑ δεν θα πάει στην πολιτική ηγεσία με προϋπολογισμό πχ 10, και η ηγεσία θα πει 8 ή 7. Θα πει 10, γιατί έτσι θα έχουν αξία και τα 7 ή 8. Και για να μην υπάρχει κάποιο “άγχος”, στη σύμβαση συζητείται ένα μεγάλο “πακέτο” FOS, έτσι ώστε τα αεροσκάφη να πετούν χωρίς προβλήματα για πολλά, πολλά χρόνια.
Τέλος, ας ξεκαθαρίσουμε, πως τα Mirage 2000EGM θα “φύγουν”, αφήνοντας έτσι την ΠΑ μόνο με αεροσκάφη με σύγχρονα ραντάρ και δυνατότητες BVR.
 
 
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

81 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
81 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός MEKO200HN και μεταχειρισμένες LCS δεν αρκούν!

H είδηση που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες για το ενδεχόμενο απόκτησης από το Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων LCS από το Αμερικανικό Ναυτικό, δεν ήταν κεραυνός...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Βρετανίας, το πραγματικό «Μάρμαρο» αλλά όχι Παρθενώνα

43
Αν χθες και σήμερα το κύριο θέμα επικαιρότητας είναι η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ στο Λονδίνο, μια σαφώς κακότροπη και αναπάντεχη βρετανική κίνηση, ας...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 4 Δεκεμβρίου 1943: Το αεροπλανοφόρο Chuyo βυθίζεται από...

0
Αμερικανικό υποβρύχιο τορπιλίζει το ιαπωνικό αεροπλανοφόρο συνοδείας Chuyo, που βυθίζεται με απώλεια 1.270 ζωών. Το Chuyo και έπλεε το βράδυ της προηγουμένης από τη...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Related News

Ο πόλεμος στη Γάζα οξύνει τις διαιρέσεις στο Ιράν

της Angeles Espinosa,  αρθρογράφου της El Pais Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιούσε στα μέσα Οκτωβρίου ότι η κινητοποίηση των μουσουλμάνων...

Πόλεμος στην Ουκρανία και επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία

του Max Boot, αρθρογράφου της Washington PostΟ πόλεμος στην Ουκρανία -η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το 1945- περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παλιών και νέων τεχνολογιών...

Στην Ευρώπη, πρέπει να αναζητήσουμε κοινές λύσεις στα κοινά προβλήματα

του Bernard Guetta, δημοσιογράφου και ευρωβουλευτήΚι αν μιλούσαμε για πολιτική, την πραγματική, τους μεγάλους κινδύνους και τα μεγάλα διακυβεύματα; Κι αν οι προσεχείς ευρωεκλογές...