21.6 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΤι θέση πήραν τα κόμμματα για φρεγάτες, Rafale, τορπίλες

Τι θέση πήραν τα κόμμματα για φρεγάτες, Rafale, τορπίλες

- Advertisement -

Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Τρίτη για συζήτηση και έγκριση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εξασφαλίσει ευρύτερη πλειοψηφία, καθώς ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση θα ψηφίσουν «υπέρ». Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» επί της αρχής και θα υπερψηφίσει τις διατάξεις του, με εξαίρεση τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των 6 Rafale που θα τις καταψηφίσει.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής, αλλά θα δηλώσει «παρών» στη σύμβαση για τις τορπίλες. Το ΜέΡΑ25 διατηρεί επιφύλαξη για την τελική του στάση στην ολομέλεια.

ΝΔ 

Απαραίτητες για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, χαρακτήρισε τις συμβάσεις ο εισηγητής της ΝΔ Διονύσης Χατζηδάκης, που έκανε έκκληση στη λογική και στον πατριωτισμό των κομμάτων της Βουλής, να δηλώσουν υπέρ των συμβάσεων, γιατί η υπερψήφισή τους αφορά τη δυνατότητα της χώρας να υπερασπίζεται την κυριαρχία της. Ξεχωριστή στιγμή στην ομιλία του κ. Χατζηδάκη, υπήρξε εκείνη σε σχέση με την προμήθεια των αεροσκαφών Rafale. «Ακούστε και εμένα, ως ένα άνθρωπο που υπηρέτησα, ως αξιωματικός, 21 χρόνια. Τις αερομαχίες σήμερα δεν τις αντιλαμβάνεσαι. Σου έρχεται το κουφέτο από 400 χιλιόμετρα. Πρέπει τα αεροπλάνα μας να είναι επιχειρησιακά, τόσο ικανά, ώστε να μπορέσουνε να επιβιώσουν», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «είναι αδιανόητο, ενώ οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ όλοι οι ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, διαβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα αγοράζει το καλύτερο πλοίο, αγοράζει το καλύτερο αεροσκάφος, αγοράζει τα καλύτερα όπλα, σε καλές τιμές, και μάλιστα τώρα που η Ελλάδα τα χρειάζεται, να μην υπάρχει ομοθυμία στη στάση των κομμάτων, γιατί οι καιροί ού μενετοί».

ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «παρών» επί της αρχής του νομοσχεδίου. Θα ψηφίσει τις διατάξεις για τις φρεγάτες αλλά θα καταψηφίσει τις διατάξεις που αναφέρονται στην αγορά των 6 Rafale.

Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία είναι απούσα και στη συμπαραγωγή και στη συντήρηση, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας, που επανέλαβε ότι υπάρχει εξαιρετικά σοβαρό θέμα ασφάλειας εφοδιασμού. «Το 10% της ορμής και των δαπανών και της προσοχής που έχουν οι νέες μεγάλες αγορές, αν το είχε η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, θα πήγαινε πάρα πολύ καλύτερα», είπε ο κ. Τσίπρας, που κατήγγειλε ότι το επιτελικό κράτος στην αμυντική βιομηχανία, είναι στο απόλυτο μηδέν. Σε σχέση με τις φρεγάτες, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού επισήμανε ότι η αγορά τους είχε δρομολογηθεί επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι ευτυχές που καταλήγουμε τελικά σε αυτή την επιλογή, “μετά από μια τεράστια παλινωδία που ξεκίνησε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για να καταλήξουμε με βάση διάφορες διεθνείς καραμπόλες στις Belhara”. Ο βουλευτής είπε ότι εντοπίζονται σοβαρά προβλήματα στις συμβάσεις που είναι ετεροβαρείς, υπέρ της άλλης πλευράς.

Σε σχέση με τις διατάξεις για την αγορά των 6 Rafale, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τις ψηφίσει. «Γιατί 6 επιπλέον Rafale; Με βάση ποια λογική προτεραιοποίησης; Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει την απόφαση με βάση κάποιες λογικές. Στο Μαξίμου λαμβάνεται η απόφαση, με βάση διεθνείς συναντήσεις και έρχεται το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας μετά και επικυρώνει. Αυτό είναι μια άθλια πρακτική. Ενισχύουν τα 6 Rafale την άμυνα της χώρας. Και αν παίρναμε και άλλα έξι θα την ενισχύαμε ακόμη περισσότερο. Και άλλα έξι, ακόμη καλύτερα. Αυτό δεν το κάνουμε γιατί δεν μιλάμε για απεριόριστο οικονομικό μέγεθος. Είναι πεπερασμένα τα μεγέθη που μπορούν να καλύψουν οι αμυντικοί προϋπολογισμοί της χώρας», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι: «Πρέπει να αποδείξετε και δεν μπορείτε (γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα, γιατί ήταν απόφαση του πρωθυπουργού) να απαντήσετε γιατί έπρεπε να πάμε στην αγορά και άλλων έξι Rafale. Σας θυμίζω ότι ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ το 2021, δεν έγινε καμία άλλη εξαγγελία, και λίγες εβδομάδες μετά, νομίζω δύο εβδομάδες μετά, φτάσαμε στην ανακοίνωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας, των Belhara κλπ. Αυτά τα 6 αεροσκάφη, για να το πω όπως το λένε και στο χωριό μου, ήταν ‘out of the blue’. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι μια απαράδεκτη διαδικασία που, και για λόγους διαδικασίας και για λόγους προτεραιοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπορεί να γίνει δεκτή».

Ο βουλευτής προειδοποίησε επίσης ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της κυβέρνησης, ότι «κλειδώνει το Αιγαίο» με τις Belhara, ότι «κλειδώνει ο εναέριος χώρος» με τα Rafale. Γνωρίζετε κάποια άλλη χώρα, όταν προμηθεύεται, να κάνει τόσον σαματά; Προσφέρετε κακές υπηρεσίες, σε επίπεδο διεθνών σχέσεων, κακές υπηρεσίες αν δεν θέλουμε μια κούρσα εξοπλισμών με τη γείτονα χώρα και κακές υπηρεσίες στην κοινωνία. Γιατί η κοινωνία πρέπει να ξέρει ότι η Τουρκία, το 70% των αμυντικών της δαπανών, το καλύπτει από τη δική της βιομηχανία, πρέπει να ξέρει ότι η δική μας αμυντική βιομηχανία έχει τεράστιες δυνατότητες που μένουν αναξιοποίητες», είπε ο κ. Τσίπρας.

 ΚΙΝΑΛ

Θετική στάση, υπέρ της αρχής και των συμβάσεων θα τηρήσει το Κίνημα Αλλαγής. Υπέρ της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, με διαφάνεια και σεβασμό στον Έλληνα φορολογούμενο, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επεφύλασσε ισχνό έως μηδενικό ρόλο για την ελληνική αμυντική βιομηχανίας στην υλοποίηση των συμβάσεων. «Ο ρόλος της ενισχυμένης αμυντικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο η προστιθέμενη αξία, η οικονομία, η τεχνογνωσία, οι θέσεις εργασίας. Είναι και η εφοδιαστική ασφάλεια, είναι και η ενίσχυση της αυτονομίας των οπλικών συστημάτων σε βάθος χρόνου», είπε ο κ. Κεγκέρογλου. Τόνισε επίσης, ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός, με βάση τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, και να έχουν αποφευχθεί οι τακτικισμοί. «Εκτός από τις τρεις φρεγάτες, πιστεύουμε ότι πρέπει να προχωρήσουμε και στην τέταρτη φρεγάτα, που θα κατασκευαστεί εδώ με τη μεταφορά τεχνογνωσίας, όπως και αναβάθμιση των κορβετών, η σταδιακή ανανέωση των μικρότερων σκαφών και υποβρυχίων», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

ΚΚΕ 
Κατά του νομοσχεδίου τάσσεται το ΚΚΕ που ψηφίζει όμως «παρών» μόνο για τις διατάξεις που αφορούν την αγορά τορπιλών. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νικόλας Παπαναστάσης, αναφέρθηκε στις εξελίξεις με την Ουκρανία, και κάλεσε την ουκρανική και την ελληνική κυβέρνηση, να διερευνήσουνε το πώς σκοτώθηκαν δύο ομογενείς και πως τραυματίστηκαν άλλοι δύο στην Ουκρανία. «Οι εξελίξεις είναι επικίνδυνες και η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί έχει εγκλωβίσει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και τις έχει κάνει μέρος αυτού του προβλήματος», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ. Σημείωσε επίσης, ότι απέναντι από τις ρωσικές δυνάμεις βρίσκεται το ΝΑΤΟ, του οποίου μέλος είναι και η Ελλάδα, βρίσκονται οι ΗΠΑ, και «βάση τους επιθετική έχει γίνει η Ελλάδα», και βρίσκεται και η ΕΕ που επίσης μέλος της είναι η Ελλάδα. Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε αν ο ελληνικός λαός πρέπει να πληρώνει με τον ιδρώτα του οπλικά συστήματα, για να συμμετάσχει η Ελλάδα σε πολεμικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και για την ενίσχυση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ή για την προστασία και την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. «Είναι το ΠΑΣΟΚ, είστε εσείς η Νέα Δημοκρατία, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζετε ασμένως αυτές τις τεράστιες δαπάνες. Γιατί, ουσιαστικός στόχος αυτών των εξοπλισμών είναι η ενίσχυση ενός πυλώνα, τον οποίο αποδέχεστε όλοι σας και αυτός είναι το ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Παπαναστάσης και πρόσθεσε: «Εμείς δεν θα ενταχθούμε σε αυτή την ομοψυχία – στις αποστολές στρατευμάτων εκτός συνόρων. Όχι, δεν θα είμαστε σε αυτή την ομοψυχία σας. Στη μετατροπή όλης της χώρας σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο».

 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Υπουργείο «αμυντικής βιομηχανίας» πρότεινε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης, που δήλωσε ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ του νομοσχεδίου για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας. «Πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι, ότι αν θέλουμε να συνεχίσουμε και να είμαστε σοβαροί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσουμε, είναι μία αμυντική βιομηχανία, η οποία θα μας βγάλει από αυτά τα αδιέξοδα», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και πρόσθεσε: «Η βαριά βιομηχανία της πατρίδας μας δεν πρέπει να είναι τα ξενοδοχεία και ο τουρισμός και παραμύθια της Χαλιμάς, που με μια πανδημία τέλειωσαν όλα». Την βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, κατά τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, θα πρέπει να αποτελεί η αμυντική βιομηχανία, που δεν θα βασίζεται στις παραγγελίες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά στις παραγγελίες από το εξωτερικό. «Βλέπετε την Τουρκία, γιατί όλοι κατηγορούμε τον Ερντογάν, όμως ο Ερντογάν το 2002 ξεκίνησε να φτιάξει μία αμυντική βιομηχανία και αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 70% αυτονομία στα οπλικά του συστήματα και στα πυρομαχικά του. Εξάγει 9 δισεκατομμύρια τον προηγούμενο χρόνο. Εμείς τι κάνουμε; Τίποτα, καθόμαστε εδώ και κλαίμε τη μοίρα μας και ο ένας κατηγορεί τον άλλον. Αυτό γίνεται».

ΜέΡΑ25

«Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία που αποτελεί την κατάληξη διεθνών μεθοδεύσεων για τα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Δεν είναι απλώς μια προκλητική έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού. Ερχόμαστε να εφαρμόσουμε αποφάσεις και συμφωνίες άλλων χωρών, που αφορούν μια Ελλάδα, που αντιμετωπίζεται ως εντελώς εξαρτημένη χώρα, τόσο από αυτούς τους διεθνείς παράγοντες, όσο και από την εγχώρια, υποτελή σε αυτούς ηγεσία, που επιμένει να κομπάζει και να βαυκαλίζεται με δημόσιο λόγο, περί αριστείας και δήθεν διαπραγμάτευσης», κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα.

Το ΜέΡΑ25 επιφυλάσσεται για τη στάση που θα κρατήσει αύριο στην ολομέλεια. «Συρόμαστε σε μια αλληλουχία προμηθειών, όπου κάθε νέα αγορά, έχει αναπροσαρμοσμένο, αυξημένο κόστος, σε σχέση με τις αρχικές τιμές. Έτσι επιβαρυνόμαστε με κόστος αυξημένο, το οποίο ο ελληνικός λαός θα είχε αποφύγει αν υπήρχε η στοιχειώδης πρόνοια και είχε προβλεφθεί να έχουμε δικαίωμα προαίρεσης και το δικαίωμα δηλαδή, για πρόσθετη παραγγελία και νέα προμήθεια, με την ίδια αρχική τιμή ή, πάντως εξαρχής να είναι προβλεπόμενη», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

12 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΝΑΛΥΣΗ: Γιατί αγοράσαμε πυραύλους RAM Block 2A για τις “Ρουσσέν” και...

32
Στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ, το μόνο πρόγραμμα που αποφασίστηκε να προχωρήσει για υπογραφή ήταν αυτό της αγοράς 52 νέων πυραύλων RAM, έκδοσης Block 2A, για...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 8/21 Μαΐου 1897: Το τέλος του “ατυχούς” ελληνοτουρκικού...

1
Με παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων, και συγκεκριμένα του τσάρου Νικολάου του 2ου προς τον σουλτάνο Αβδούλ Χαμίντ, επιτυγχάνεται κατάπαυση του πυρός στο ελληνοτουρκικό μέτωπο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΗΠΑ: Το Ισραήλ έλαβε υπόψη τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη Ράφα

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος έκρινε χθες Τρίτη πως το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της...

Ιρλανδία και Νορβηγία θα ανακοινώσουν εντός της ημέρας την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Η Ιρλανδική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα πως προχωρά στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, μεταδίδουν ιρλανδικά ΜΜΕ.Το Δουβλίνο είχε αναγγείλει στις αρχές Απριλίου πως...

Γίνετε μέλος της οικογένειας των μαχητικών Rafale!

Με την ειδική συλλεκτική, περιορισμένη έκδοση της Aviator, αφιερωμένης στην 332 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας και το αεροσκάφος Rafale F3R, το ρολόι που φορούν...