36.4 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΑΠΟΨΗ: Πρέπει να μεταφερθούν οι Πεζοναύτες από τον Βόλο; Γιατί για όλα...

ΑΠΟΨΗ: Πρέπει να μεταφερθούν οι Πεζοναύτες από τον Βόλο; Γιατί για όλα πρέπει να φταίει το ΓΕΣ;

- Advertisement -

 
Παρακολουθούμε τους τελευταίους μήνες την εξελισσόμενη “Πεζοναυτακιάδα“, την ιστορία της μεταφοράς της κύριας δύναμης των Πεζοναυτών από τον Βόλο σε εγκαταστάσεις του Ναυτικού στο Σκαραμαγκά. Θεωρητικά, η μετακίνηση εξυπηρετεί τις ανάγκες των Πεζοναυτών. Και δώστου διαγράμματα, δορυφορικές φωτογραφίες, αναλύσεις, κόντρα αναλύσεις. Όταν η διαδικασία της μετεγκατάστασης ανεστάλη, άρθρα “κεραυνοί” κατά πάντων. Άρθρα κατά του πρώην Α/ΓΕΣ, του νυν Α/ΓΕΣ, του ΓΕΣ, του ΕΣ κλπ κλπ.
Τι από όλα αυτά ισχύει; Μεταξύ μας, τίποτα.
Η αλήθεια είναι πως κάποτε το Ελληνικό Κράτος προσπάθησε να κάνει “τοπική ανάπτυξη” με την διασπορά ΑΕΙ και ΤΕΙ σε κάθε κατσάβραχο. Το πόσο επιβάρυνε αυτό την Ανάπτυξη δεν περιγράφεται, από την στιγμή ειδικά που δεν υπήρξε μέριμνα εισαγωγής αλλοδαπών φοιτητών, με δίδακτρα. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη λογική της οικονομικής δραστηριότητας που φέρνουν οι φοιτητές, αλλά οι Έλληνες φοιτητές απλά ανακυκλώνουν το ΑΕΠ της χώρας, δεν το αυξάνουν. Αντίθετα, χρήματα από το εξωτερικό πράγματι, θα είχαν συνεισφορά στο ΑΕΠ, όπως γίνεται για παράδειγμα στην Μεγάλη Βρετανία.

Ταξίδι στο χρόνο: Άσκηση Μέγας Αλέξανδρος με Αμερικανούς Πεζοναύτες (1993)


Τώρα, είναι ανόητο να θεωρούμε πως κάποιες Μονάδες του ΣΞ ή της Αεροπορίας, μπορούν να προσφέρουν τοπική ανάπτυξη. Μπορεί να το πιστεύουν ίσως κάποιοι παλαιάς κοπής τοπικοί άρχοντες, αλλά με σουβλάκια και καφέδες ανάπτυξη δεν υπάρχει, εκτός ίσως από μυαλό κάποιων. Δεν θα ασχοληθούμε με τους τοπικούς “αρχόντους”, καθώς έρχονται τοπικές εκλογές, και το τελευταίο που θα θέλαμε θα ήταν να κατηγορηθούμε πως εμπλεκόμαστε.
Τώρα, ο πρώην ΑΓΕΣ κατηγορήθηκε σφόδρα πως “πολέμησε” την μεταφορά των Πεζοναυτών από τον Βόλο στο Σκαραμαγκά. Ο νυν ΑΓΕΣ κατηγορείται πως επίσης ακολουθεί παρελκιστική τακτική στο θέμα της μεταφοράς. Και μάλιστα κατηγορούνται πως “υποχώρησαν στα τοπικά συμφέροντα”, λες και δυο στρατηγοί μασάνε, ή θέλουν να βάλουν για Δήμαρχοι ή Αντιπεριφερειάρχες στη Μαγνησία (δεν θέλουν).
Η λογική της “μεταφοράς” των Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αθήνα θεωρητικά έχει σαν βάση την δυνατότητα άμεσης επιβίβασης τους στα αρματαγωγά του ΠΝ. Μάλιστα. Δηλαδή για να καταλάβουμε, οι Πεζοναύτες θα πάνε όπου πάνε με αρματαγωγά, έτσι; Μάλιστα. Δηλαδή, οι Πεζοναύτες, που θεωρούνται ουσιαστικά Ειδικές Δυνάμεις, θα “σπεύσουν”, όπου είναι να σπεύσουν, με αρματαγωγά που στο  best case scenario θα πλεύσουν με 16 κόμβους; Oh, wait!

Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποκτούν (επιτέλους) αμφίβια AAVP7A1 από τις ΗΠΑ;


Οκ, δεν θα πάνε με τα αρματαγωγά, θα πάνε με τα Zubr που έχουν τεράστια συγκριτικά ταχύτητα. Αυτό έχει μια μεγαλύτερη λογική, και θα το δεχόμασταν αν α) βλέπαμε τα Zubr στις ασκήσεις των Πεζοναυτών και β) δεν χρειάζονταν τα Zubr ελάχιστη ώρα να πλεύσουν στα σημεία επιβίβασης των Πεζοναυτών που βρίσκονται στον Βόλο… Oh, wait!
[Βέβαια εδώ κάποιοι θα ρωτήσουν -και καθόλου αφελώς-… ποιά Zubr (πλυθυντικός;)]
Οκ, μας πείσατε, δεν θα πάνε με τα αρματαγωγά, ούτε με τα Zubr. Θα πάνε με ελικόπτερα, που βρίσκονται στην Πάχη Μεγάρων. Μα με αυτά δεν θα πάνε oι καταδρομείς και οι αλεξιπτωτιστές; Ναι, οι Πεζοναύτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ελικόπτερα στο Στεφανοβίκειο. Που είναι καλέ το Στεφανοβίκειο; Δίπλα στον Βόλο! Oh, wait!
Τα παραπάνω έχουν γραφτεί με μια δόση υπερβολής, αλλά έχουν βάση. Οι Πεζοναύτες βρίσκονται δίπλα στο καλύτερο λιμάνι που μπορεί να ενισχύσει άμεσα τα νησιά από Σάμο μέχρι και Λήμνο. Επίσης είναι δίπλα στο Στεφανοβίκειο, ενώ για τις μετακινήσεις τους, αν χρειαστεί, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια για τα νησιά των Σποράδων. Οι πρώτες δυνάμεις λοιπόν θα φύγουν άμεσα, με ελικόπτερα, και οχηματαγωγά πλοία. Τώρα, αν χρειαστούν τα αρματαγωγά, αυτά θα πλεύσουν από την εσωτερική πλευρά της Εύβοιας, υπό την κάλυψη της αντιαεροπορικής ασπίδας της ΠΑ. Θα φορτωθούν σε μυστική τοποθεσία (έχουν περισσότερες των δέκα στα επιχειρησιακά σχέδια), και θα πάνε όπου πάνε έτσι.

«ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ-2019» (Φωτογραφίες)


Σε καιρό ειρήνης, και στις πρώτες ώρες ενός πολέμου, είναι σημαντικό να έχουμε μια μάχιμη ετοιμοπόλεμη μονάδα στην Κεντρική Ελλάδα, σε απόσταση επέμβασης από την 110 και 111 ΠΜ, και σε λίγη ώρα απόσταση από την Σκύρο. Αυτό το λέμε γιατί δεν αποκλείουμε την δολιοφθορά στις Μονάδες αυτές.
Τι εξυπηρετεί πραγματικά η μεταφορά των Πεζοναυτών στο Σκαραμαγκά; πραγματικά, τίποτα. Απλά, αυξάνονται οι θέσεις στελεχών στην Αθήνα (περισσότερες θέσεις για βόλεμα), ενώ απαλλάσεται το ΠΝ από πολλές … σκοπιές. Είναι κοινό μυστικό, πως οι σκοπιές του ΠΝ στον Σκαραμαγκά απλά δεν βγαίνουν. Τι το καλύτερο από το να μεταφέρουμε Πεζοναύτες για να τις κάνουν; Όπως διαπιστώνει κανείς, είναι τελικά πράγματι πολιτικό το θέμα, και οι ΑΓΕΣ είναι στρατιωτικοί. Και κάνουν ότι είναι καλύτερο για τον ΣΞ. Αυτή είναι η δουλειά τους.
Τώρα, ο μόνος λόγος της μεταφοράς των Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αυλώνα, κι όχι στον Σκαραμαγκά βέβαια, είναι το πρόβλημα της εκπαίδευσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα καλό Πεδίο Βολής στην Μαγνησία, και ίσως σε όλη την Θεσσαλία. Αυτό που βολεύει είναι στην Αυλώνα, και δεν θα είναι λίγοι οι αναγνώστες μας που θα έχουν δει τα τεθωρακισμένα των Πεζοναυτών στην Εθνική, να πηγαινοέρχονται για τις ανάγκες εκπαίδευσης.

2019 – Νέο πλαίσιο δράσης για Ειδικές Επιχειρήσεις και η νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου


Τώρα, κλείνουμε αυτό το άρθρο με μια παρατήρηση. Αντιλαμβανόμαστε πως πολλοί έχουν “πειστεί” για την “ανάγκη” μεταφοράς των Πεζοναυτών από τον Βόλο στην Αθήνα. Εμείς από την πρώτη στιγμή είμασταν αντίθετοι, καθώς όπως είπαμε και παραπάνω, ουδεμία επιχειρησιακή αξία έχει το όλο εγχείρημα. Όσο κι αν “προσέχουμε” το ΠΝ, οι Πεζοναύτες απλά θα έκαναν σκοπιές του ΠΝ. Δυστυχώς, από όσο ξέρουμε, η μετακίνηση θα γίνει.
Τώρα, κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην εμπλεκόμαστε στην πολιτική. Η δημοσιογραφία δεν πρέπει να εμπλέκεται με την πολιτική. Αν αυτό γίνεται, ειδικά η αμυντική, χάνει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητά της. «Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς».
Βέβαια το θέμα των Πεζοναυτών βρίσκεται κάτω από ένα πολύ μεγαλύτερο αυτό την Διακλαδικότητας και όπως (διαφορετικά) την αντιλαμβάνονται κάποιοι στο στερέωμα των Ενόπλων Δυνάμεων ανάλογα από τη θέση που βρίσκονται.
Αλλά αυτό προσεχώς!

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ολλανδός διοικήτης της επιχείρησης Aspides: Ύμνοι για τη δράση της ΨΑΡΑ στην κατάρριψη drones

Το έγκυρο site για θέματα ναυτικού και άμυνας, Μarineschepen.nl έχει δηλώσεις του Ολλανδού Αρχιπλοιάρχου George Pastoor, ο οποίος έχει αυτή την περίοδο την διοίκηση...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α....

111
Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 17 Ιουλίου 1203: Οι σταυροφόροι χτυπούν τις πύλες...

5
Οι σταυροφορίες ήταν πολυεθνικές εκστρατείες που οργανώνονταν από τα τέλη του 11ου αιώνα, με κεφαλή την εκκλησία της Ρώμης, ορμώμενες από το πανχριστιανικό κίνητρο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΠΟΨΕΙΣ: Ο εκσυγχρονισμός φρεγατών «S» του ΠΝ – του Υποστρατήγου ε.α. Κ. Φράγκου

Του Κωνσταντίνου Φράγκου, Υποστρατήγου ε.α. - αναλυτή αμυντικών θεμάτων-συγγραφέα - DEA Σορβόννης στην Πολιτική ΆμυναςΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην Π&Δ Τεύχος 385, του Ιουνίου...

Κύπριος υπ. Άμυνας: Πάμε σε αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί

Όπως αναφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, εν αναμονή των εισηγήσεων των ειδικών τελεί η κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσει την υλοποίηση της αναβάθμισης της...

Ομάν: Διασώθηκαν 9 από τα 16 μέλη του πληρώματος τάνκερ που βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ομάν

Τουλάχιστον εννέα από τα 16 μέλη του πληρώματος ενός τάνκερ που βυθίστηκε στα ανοιχτά του Ομάν την Δευτέρα έχουν διασωθεί μέχρι στιγμής και ένας...