Αθήνα και Κάιρο διατηρούν παραδοσιακά καλές σχέσεις με βαθιές ιστορικές ρίζες ,οι οποίες τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται και από ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας σε πολλούς τομείς, αποκτώντας πλέον τα χαρακτηριστικά ενός ισχυρού δεσμού δύο χωρών με κοινά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή.
Καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου έπαιξε η θεσμοθέτηση της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία ξεκίνησε στο Κάιρο το 2014. Ακολούθησε μια σειρά διαδοχικών συνόδων κορυφής οι οποίες δρομολόγησαν την έναρξη μιας βαθύτερης και πιο αποτελεσματικής συνεργασίας.
Παράλληλα, σε μία χρονική συγκυρία όπου η αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο και οι συχνές προκλήσεις της Τουρκίας δημιουργούν ένα προβληματικό πολιτικό σκηνικό, η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών απέκτησε ιδιαίτερη δυναμική, με αμυντική διάσταση και γεωπολιτικές διαστάσεις.
Από τη συμφωνία για την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου και την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών
Miα σειρά συμφωνιών έχουν “σφραγίσει” τη νέα εποχή στις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις. Στις 6 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Σάμεχ Σούκρι υπέγραψαν τη συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών μεταξύ της Αιγύπτου και της Ελλάδας. Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, η οποία πέρα από το προφανές θετικό αποτέλεσμα για τις δύο χώρες, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα και τις παράνομες διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο με το τουρκολιβυκό μνηνόμιο.
Η Αίγυπτος επιπλέον, ποντάρει αρκετά στην βοήθεια της Ελλάδας προκειμένου να αναπτύξει στενότερους δεσμούς με την Ευρώπη, γεγονός που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας της. Το Κάιρο ενδιαφέρεται ιδιαιτέρως για τη δυνατότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικός κόμβος για τις ενεργειακές εξαγωγές της, αξιοποιώντας αφενός τον αναβαθμισμένο σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και αφετέρου τον σχεδιαζόμενο πλωτό σταθμό ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
Τον δρόμο για τον παραπάνω στόχο ήρθε να δείξει χθες η υπογραφή της συμφωνίας για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Τα οφέλη από αυτήν την -πρώτη στην ιστορία- ενεργειακή διασύνδεση Ευρώπης – Αφρικής εντοπίζονται καταρχήν και στον εκπεφρασμένο στόχο της ΕΕ για διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ιδιαίτερη όμως σημασία έχει και το γεωπολιτικό αντίκτυπο αυτής της συνεργασίας, καθώς το κείμενο της συμφωνίας περιλαμβάνει αναφορές στην ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των δύο χωρών, κάτι που συνδέεται ευθέως με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και τις θαλάσσιες ζώνες Ελλάδας και Αιγύπτου.
Σε ένα άλλο – εξόχως σημαντικό – επίπεδο, μόνο απαρατήρητη δεν περνά στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου η υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα δράσεων που εστιάζουν κυρίως στην διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το Κάιρο έχει προβεί σε μία σειρά αμυντικών προμηθειών το τελευταίο διάστημα, οι οποίες έχουν βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες.
Μια ισχυρή Αίγυπτος, με σύγχρονο εξοπλισμό και το ειδικό βάρος μιας χώρας εκ των ηγετών του Αραβικού Κόσμου, είναι μια πολύτιμη σύμμαχος για την Ελλάδα, με την οποία πέρα από τους ιστορικούς δεσμούς έχουν πλέον και κοινά συμφέροντα.
Και είναι βέβαιο, ότι η αναβαθμισμένη και σε στέρεες βάσεις θεμελιωμένη συνεργασία των δύο χωρών στέλνει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση στην περιοχή…