24.9 C
Athens
Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΕ-ΜΠΕΔ. Κουτσούμπας: Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό και ενεργειακό κόμβο ελλοχεύει...

Δ. Κουτσούμπας: Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό και ενεργειακό κόμβο ελλοχεύει κινδύνους

- Advertisement -

Επικίνδυνες εξελίξεις χαρακτήρισε την «απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» και την επικύρωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων, στην αποψινή ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για γενίκευση του «ιμπεριαλιστικού πολέμου» που διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας «ανάμεσα σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, της Ρωσίας και των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ», απέδωσε «αυτή τη σφοδρή ιμπεριαλιστική σύγκρουση» η οποία όπως είπε «ξεπερνά τα όρια της Ουκρανίας και μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει την ενεργοποίηση και άλλων θερμών εστιών στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, στον Περσικό Κόλπο», στο «ποια μονοπώλια, ποιων χωρών, θα έχουν το πάνω χέρι στη μοιρασιά των αγορών, του ορυκτού πλούτου, της ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και του δικτύου μεταφοράς εμπορευμάτων».

Σκιαγραφώντας το διαμορφωθέν σκηνικό στην Ευρώπη έκανε λόγο μεταξύ άλλων για συγκέντρωση τεράστιας δύναμης πυρός, για γιγάντιες καθημερινές στρατιωτικές ασκήσεις, για συνέχιση και αναβάθμιση της αποστολής σύγχρονων αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟϊκών οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, για πολεμική προετοιμασία χωρών με υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες και εξοπλισμούς, για απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, εκτιμώντας ότι «κανείς δεν μπορεί να λέει δεν είδα, δεν άκουσα».

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, επανέλαβε την απαίτηση ακύρωσης οποιασδήποτε νέας αποστολής ελληνικών στρατιωτικών μονάδων, καθώς όπως είπε «έχει ήδη ζητηθεί από Έλληνες μόνιμους στρατιωτικούς να μετακινηθούν μαζί με άλλες νατοϊκές δυνάμεις προς το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ζήτησε απάντηση ως προς τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο των ΝΑΤΟϊκών υποχρεώσεών της, τις μονάδες από τις οποίες απέσυρε στρατιωτικό υλικό για να σταλεί στην Ουκρανία και αν «θα στείλει και νέους στρατευμένους, κληρωτούς, εκτός από μόνιμα στελέχη στο σφαγείο των πολεμικών συγκρούσεων».

Αναφερόμενος στην ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, την οποία όπως είπε ψήφισε η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και προετοίμαζε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε επιθετικό το περιεχόμενό της, σημειώνοντας πως κανείς δεν μπορεί να μιλά για ανταλλάγματα για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού. «Αυτό το κάνει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ προσφέροντας και με αυτόν τον τρόπο, νομιμοποίηση στην ακόμα πιο ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Όταν σχεδόν ολόκληρη η ελληνική επικράτεια απ’ άκρη σ’ άκρη μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση, μέσω της οποίας διεκπεραιώνονται στρατιωτικές αποστολές, προωθούνται γιγαντιαίες στρατιωτικές δυνάμεις προς την Ανατολική Ευρώπη, όπως εδώ και καιρό συμβαίνει στην Αλεξανδρούπολη… Όταν πραγματοποιούνται ασκήσεις τεράστιας κλίμακας, πραγματικές πρόβες πολέμου και μεταφέρονται οπλικά συστήματα όλων των ειδών, όταν προβλέπεται ακόμα και ετοιμότητα φιλοξενίας πυρηνικών όπλων, όπως προβλέπει η προετοιμασία που έχει ξεκινήσει στη βάση του Άραξου, τότε κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει, γιατί η Ελλάδα αναβαθμίζει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ…», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Ειδική αναφορά έκανε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης λέγοντας πως ο πόλεμος της Ουκρανίας επιβεβαίωσε όσα πολύ έγκαιρα το ΚΚΕ είχε αναδείξει. «Ότι ο σχεδιασμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεν αφορά απλά μια επιπλέον ιδιωτικοποίηση, όπως συμβαίνει με τα υπόλοιπα αεροδρόμια, τα λιμάνια της χώρας μας. Αφορά στη μετατροπή του σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση, η οποία θα υπηρετεί τους συνολικούς σχεδιασμούς των Αμερικανών στην περιοχή… Ότι η αξιοποίηση της περιοχής της Αλεξανδρούπολης είναι κρίσιμης σημασίας, λόγω της γειτνίασής της με την περιοχή του Εύξεινου Πόνου και ότι σημαίνει αυτό για την περιοχή της Κριμαίας και της Ουκρανίας…Ότι από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης οι Αμερικάνοι και το ΝΑΤΟ, μπορούν ταυτόχρονα να ελέγχουν τα Στενά του Ελλησπόντου και να συντονίζουν επιχειρήσεις πέρα από αυτά. Μαζί βέβαια με τις δυνατότητες που έχει το λιμάνι της πόλης σας στον ελλιμενισμό Αμερικάνικων πλοίων, που δεν έχουν άλλα λιμάνια της χώρας μας. Το ίδιο ισχύει για τις συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες λειτουργούν συμπληρωματικά στο να αποτελέσει το λιμάνι στρατηγικό κόμβο για την ταχεία και αρκετά ασφαλή μεταφορά προσωπικού, πολεμικού υλικού και εμπορευμάτων προς το βορρά και όχι μόνο…».

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα προκλητικά τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή για τη στήριξη της κύρωσης της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας και τα όσα προβλέπει για τη Θράκη ότι δηλαδή «… η κυβέρνηση της ΝΔ ήθελε η Αλεξανδρούπολη να μετατραπεί σε στρατιωτικό πολεμικό ορμητήριο», μετατρέποντας ουσιαστικά όπως είπε τη χώρα και σε στόχο αντιποίνων, το οποίο όπως δήλωσε επιβεβαιώνεται από την εκτόξευση απειλών από τη Ρωσία με ειδική αναφορά στην Αλεξανδρούπολη.

Δριμεία κριτική άσκησε ο κ. Κουτσούμπας και στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είπε ότι «προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την προχτεσινή καταψήφιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, με τους γνωστούς “αστερίσκους”. Η δική του κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε, παζάρεψε και τελικά συμφώνησε στο πλαίσιο της στρατηγικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων, ιδιαίτερα αυτή της Αλεξανδρούπολης…Κι ας λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως η συμφωνία που έκανε η κυβέρνησή τους με τις ΗΠΑ δεν ήταν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να γίνει νατοϊκή στρατιωτική βάση, αλλά “να είναι ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι που να βοηθάει σε όλη αυτή τη διαδικασία”».

Μιλώντας για το νέο τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, έκανε λόγο για «κυβερνητικές φιέστες» και για «μεγάλα λόγια…», όπως «όταν διαφημίζονταν από τα τότε κυβερνητικά επιτελεία, η κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου. Δύο αγωγοί φυσικού αερίου, ένας σε λειτουργία και ένας υπό κατασκευή, περνάνε από τη Θράκη, όμως εσείς το ξέρετε, το ζείτε πως ο λαός εξακολουθεί να ζει σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Μάλιστα η περιοχή της Θράκης, κρατάει τα πρωτεία στον τομέα αυτό…Δύο αγωγοί φυσικού αερίου και οι λαϊκές οικογένειες δεν απόκτησαν πρόσβαση στο φυσικό αέριο ποτέ…».

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό για την προστασία του περιβάλλοντος και την «πράσινη μετάβαση» κάνοντας λόγο για «βολικό πρόσχημα για να προχωρήσουν στην απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, να απαξιώσουν δηλαδή το λιγνίτη, μια σημαντική εγχώρια και φτηνή πηγή ενέργειας. Τώρα οι ίδιοι σχεδιασμοί τρέχουν στο όνομα της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντικατάστασή του από το υγροποιημένο και πανάκριβο αμερικανικό φυσικό αέριο LNG…», είπε συμπληρώνοντας ότι ο νέος τερματικός σταθμός «θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα στο ευαίσθητο περιβάλλον του Θρακικού Πελάγους…». Επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ για άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων την κατάργηση του λεγόμενου ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου, υπογραμμίζοντας ότι «τελικά αυτό που επείγει είναι επιτέλους να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα».

Τέλος ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι στην περιοχή του Έβρου «φαίνονται και οι συνέπειες των επιλογών, λόγω της ΕΕ που έκανε η χώρα στον αγροτικό τομέα με αποτέλεσμα την εξάρτησή της από εισαγωγές σε προϊόντα που θα μπορούσε η ίδια να παράγει και να καλύπτει τις ανάγκες της» αναφέροντας ενδεικτικά τη ζάχαρη, τον ηλίανθο, τα σιτηρά, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις δομές υγείας της περιοχής οι οποίες «αδυνατούν να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες σε δωρεάν και σύγχρονες υπηρεσίες υγείας… λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσής τους… αλλά και των μεγάλων ελλείψεών τους σε εξοπλισμό». Ολοκληρώνοντας την ομιλία που πραγματοποίησε σε ξενοδοχείο της Αλεξανδρούπολης στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στη Θράκη, ο κ. Κουτσούμπας κάλεσε τους πολίτες σε συμπόρευση λέγοντας ότι η πολιτική «δεν φτιασιδώνεται ούτε με τα ψεύτικα μεγάλα λόγια και οράματα όπως της ΝΔ, ούτε με το να αλλάζουν το αλλαγμένο όνομά τους όπως το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ούτε με το να εμφανίζουν ως νέο, την αντιγραφή του παλιού, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή του αρχηγού του με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, ως αρχηγικό κόμμα που είναι…».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

26 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Leopard 2A6 και Bradley στη μάχη της Ουκρανίας, η πρώτη εικόνα

Από χτες κυκλοφορούν βίντεο, και αρκετές φωτογραφίες (στιγμιότυπα από αυτά τα βίντεο) με κατεστραμμένα ουκρανικά Leopard 2A6 αλλά και M2A2ODS-SA Bradley, επίσης χτυπημένα ή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: To ΠΝ εξετάζει προσφορά για 4 “γεμάτα” συστήματα RAM για...

94
Ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ είναι ένα πρόγραμμα εξαιρετικά σημαντικό για το ΠΝ, καθώς θα επιτρέψει στα πλοία αυτά να υπηρετούν για πολλά χρόνια επιπλέον,...
- Advertisement -
Card image

May 036 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10 Ιουνίου 1944: Η Σφαγή του Διστόμου

4
Σε μια σειρά αντιποίνων του Γερμανικού στρατού κατά του αμάχου πληθυσμού κατεχομένων χωρών, τμήμα της 4ης Μεραρχίας Γρεναδιέρων SS “Polizei” (μια δευτέρας διαλογής μονάδας...
- Advertisement -
Card image

April 035 2023

Αγορά 3.99
- Advertisement -
Card image

Μάρτιος 034 2023

Αγορά 3.99

Related News

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αποχωρούν Ισπανία και Πολωνία από στρατιωτική άσκηση στην Τουρκία που συμμετέχει το ψευδοκράτος

Ανακοίνωση σχετικά με τη στρατιωτική άσκηση «Φοίνικας της Ανατολίας - 2023» εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως έγινε γνωστό, η Ισπανία και...

“Είμαστε σε αντεπίθεση” δηλώνει ο Ζελένσκι χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου, χωρίς όμως να διευκρινίσει...

Wall Street Journal: H Πολωνία ίσως ήταν το κέντρο οργάνωσης του σαμποτάζ στους Nord Stream

Σε σημερινό της ρεπορτάζ η αμερικανική Wall Street Journal αναφέρει πως οι γερμανικές αρχές εξετάζουν την δραστηριότητα του ιδιωτικού ιστιοφόρου «Ανδρομέδα» σε σχέση με...