ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην προάσπιση των συμφερόντων ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, στις διμερείς εργασίες του ετήσιου συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ).
Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός μετείχε σε συζήτηση υψηλού επιπέδου με θέμα την «αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας σε περιόδους κρίσης» μαζί με την πρόεδρο της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας (SEDE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ναταλύ Λουαζώ και με συντονιστή τον εκτελεστικό διευθυντή του ΕΟΑ, Γίρι Σεντίβι.
Μεταξύ άλλων, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη για επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας της Ένωσης, μέσω της ενίσχυσης της επιχειρησιακής ικανότητας και ανθεκτικότητάς της, της ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών-μελών και της οικοδόμησης της μεταξύ τους συνεργασίας για την προώθηση του ρόλου της Ένωσης ως αξιόπιστου παρόχου ασφάλειας.
Επεσήμανε τη μέγιστη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες όμως δεν θα πρέπει να εστιάζουν μόνο στη διαχείριση κρίσεων, μέσω των αποστολών Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας, αλλά και στην ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών και των κρατών μελών, μέσω της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων τους και τη σταδιακή ανάπτυξη μια Κοινής Αμυντικής Πολιτικής της Ένωσης.
Απαντώντας σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το ακροατήριο, ο υπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διατηρεί σταθερά τον αμυντικό προϋπολογισμό πάνω από το 2% του ΑΕΠ, ακόμα και κατά την παρούσα περίοδο που η πανδημία δημιουργεί τεράστια οικονομικά προβλήματα, καθόσον πρέπει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες και άμεσες απειλές που προέρχονται από την Τουρκία.
Ειδικότερα, σε ερώτηση για το πού οφείλεται η επιτυχημένη παρουσία της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Βιομηχανικής Ανάπτυξης στον τομέα της Άμυνας (EDIDP), ο Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στη συστηματική δουλειά που έχει γίνει και στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ενόπλων Δυνάμεων, βιομηχανίας, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας.
Για το σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο ίδιος, έχει δημιουργηθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας μια υψηλού επίπεδου ομάδα εργασίας που συντονίζει την προσπάθεια για να μπορέσουμε να επιτύχουμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον που αναμένεται να γίνει ακόμα πιο απαιτητικό.
Στη σημερινή δεύτερη ημέρα του συνεδρίου παρενέβησαν, επίσης, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, o επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερρύ Μπρετόν και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μιρτσέα Γκεοάνα.