Η Ελλάδα έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τις ΗΠΑ για την απόκτηση ενός αριθμού μεταγωγικών αεροσκαφών C-130J-30, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες της στον συγκεκριμένο τομέα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το αίτημα έφτασε στο αρμόδιο αμερικανικό υφυπουργείο μέσα στο 2020, αλλά στην πρώτη δημοσιοποιημένη μορφή του δεν ήταν φανερό τι ακριβώς περιέχει. Όμως, πριν από λίγες ημέρες η κατάσταση φαίνεται πως έχει αλλάξει.
Έτσι, η Ελλάδα και η Αλγερία (η Αλγερία αναφέρεται ονομαστικά στο ίδιο αίτημα μαζί με την Ελλάδα) εμφανίζονται να έχουν ζητήσει από τις ΗΠΑ την εξαγωγή αμυντικών ειδών, τεχνικών δεδομένων και υπηρεσιών, ώστε να τους επιτραπεί να έχουν τεχνικές συζητήσεις για τον καθορισμό των απαιτήσεων συντήρησης και των πιθανών διαμορφώσεων αεροσκάφους, για την προμήθεια τεσσάρων μεταγωγικών C-130J-30. Να σημειωθεί, αυτό δεν σημαίνει οπωσδήποτε ότι κάθε χώρα σκοπεύει να αποκτήσει από τέσσερα C-130, καθώς είναι πιθανό τα τέσσερα αεροσκάφη να είναι το άθροισμα. Για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί το αρχικό πλάνο για την ΠΑ να περιλαμβάνει δύο αεροσκάφη ή ακόμα και εκποίηση/ανταλλαγή κάποιων από τα παλιά C-130B/H, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά των νέων μεταγωγικών.
Η ενίσχυση του στόλου μεταγωγικών απασχολεί τα τελευταία χρόνια την ΠΑ, αφού τα πρώτα C-130 παραγγέλθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Το 2018, μάλιστα, ο τότε Α/ΓΕΑ και μετέπειτα Α/ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος ε.α. (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου ανέφερε στους δημοσιογράφους: «Θα χρειαστούμε σίγουρα στο μέλλον ένα αεροσκάφος στο μέγεθος του C-130 σε μικρότερους αριθμούς από τον σημερινό στόλο. Δεν είναι πλέον ίδιες οι απαιτήσεις της ΠΑ ούτε οι απαιτήσεις των άλλων Κλάδων για να χρειάζεται ο ίδιος αριθμός μεταγωγικών. Πιστεύω σε έναν λογικό αριθμό αεροσκαφών της κατηγορίας C-130J ή A400M, που θα μπορεί να ικανοποιεί όλες μας τις ανάγκες και για μετακινήσεις στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό».
Το C-130J έκανε την πρώτη του πτήση στις 5 Απριλίου 1996 και εισήλθε σε υπηρεσία το 1999. Στην έκδοση C-130J-30, το αεροσκάφος έχει μεγαλύτερη άτρακτο κατά 4,57 μέτρα, επιτρέποντας τη μεταφορά σε μια πτήση έως 128 στρατιωτών ή 92 αλεξιπτωτιστών. Το C-130J παράγεται από τη Lockheed Martin και στο πρόγραμμα κατασκευής εμπλέκεται η ΕΑΒ.