Η ενδεχόμενη αποστολή δυνάμεων στο Μάλι εξετάζεται από την Ελλάδα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει στη Βουλή.
Απαντώντας την περασμένη εβδομάδα (26 Μαΐου) σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του «ΣΥΡΙΖΑ» με θέμα «Συμμετοχή της Ελλάδας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Αφρική εκτός αποφάσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνών Οργανισμών», ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει:
«Η σοβαρή και παρατεταμένη, από το 2012, κρίση ασφαλείας στην εκτεταμένη περιοχή του Σαχέλ, πέραν συνεπειών για τους τοπικούς πληθυσμούς, ενέχει ορατούς κινδύνους και προκλήσεις για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, από τη Δυτική Αφρική και τη λεκάνη του Τσαντ, έως τη Βόρεια Αφρική και συνεπώς τις νότιες ακτές της Μεσογείου.
Για τους λόγους αυτούς, η Διεθνής Κοινότητα και, ειδικότερα, η ΕΕ παραμένουν προσηλωμένες στις προσπάθειες υποστήριξης της σταθερότητας στην περιοχή, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία θέτει και εδαφικές προκλήσεις για τις χώρες της περιοχής, ενώ συνδέεται και με σειρά εγκληματικών δραστηριοτήτων. Η κατάσταση στο Σαχέλ έχει συμπεριληφθεί στην Η.Δ. σειράς Συμβουλίων Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και το απασχολεί σε τακτή βάση. Ως πλέον πρόσφατη εξέλιξη, επισημαίνεται η υιοθέτηση εκτενών Συμπερασμάτων Συμβουλίου, από το ΣΕΥ Απριλίου 2021, με τα οποία διατυπώθηκε μια Ολοκληρωμένη Στρατηγική της ΕΕ για το Σαχέλ, όπου ενσωματώνονται οι έως τώρα προσπάθειές της και επιδιώκεται συνέργεια με λοιπές διεθνείς πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων με τον Συνασπισμό για το Σαχέλ και το σχήμα G5 Σαχέλ, όπου οι πληττόμενες από την κρίση ασφαλείας χώρες της περιοχής έχουν κεντρικό ρόλο. Η Ολοκληρωμένη Στρατηγική συμπεριλαμβάνει πλαίσιο στήριξης της σταθερότητας των χωρών της περιοχής, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει συνδρομή προς τις ένοπλες δυνάμεις τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της τρομοκρατίας. Συναφώς, στα εν λόγω Συμπεράσματα, το Συμβούλιο καλωσόρισε τη δέσμευση Κρατών-Μελών της Ένωσης να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, με την Task Force Takuba.
Η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, λόγω του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντός της για τις υποθέσεις στην Αφρική, αλλά και των ευρύτερων επιπτώσεων και προκλήσεων που συνεπάγεται η συνεχιζόμενη αστάθεια. Η λειτουργία της νέας Πρεσβείας της χώρας μας στο Ντακάρ της Σενεγάλης και ο ορισμός του εκεί Πρέσβυ μας ως Ειδικού Απεσταλμένου του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Σαχέλ είναι ενδεικτικά του αυξημένου ενδιαφέροντος της Ελλάδας. Η χώρα μας, άλλωστε, συμβάλλει, ήδη από το 2013, στη λειτουργία της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ στο Μάλι (EUTM Mali).
Επισημαίνεται πως η συνδρομή της Ελλάδας προς τις ένοπλες δυνάμεις του Μάλι, δια συνεισφοράς στην πολυεθνική CJSOTF (Combat Joint Special Operations Task Force, με την επωνυμία Takuba), έχει ζητηθεί διμερώς από το Μάλι, με επίσημο αίτημα του Προέδρου Bah N’DAW. Η ανταπόκριση στο αίτημα αυτό και η ενδεχόμενη συμμετοχή στην Takuba τελεί υπό εξέταση, λαμβάνοντας δεόντως υπ’ όψιν τις ανωτέρω εκτιθέμενες παραμέτρους και τα συμφέροντα της χώρας μας. Το ενδεχόμενο αυτό συζητείται ως εικός με τη Γαλλία, η οποία ασκεί την διοίκηση της Takuba».