Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Ελλάδας σε επόμενο στάδιο του ευρωπαϊκού προγράμματος FCAS, όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος κάνει γνωστό απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει: «Τέλος, υφίσταται προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης μέσω του νέου προγράμματος FCAS, αφού πρώτα κοινοποιηθούν τα απαραίτητα στοιχεία του εν λόγω προγράμματος και τα επεξεργαστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, οπότε και θα εξεταστεί σε επόμενο στάδιο το ενδεχόμενο συμμετοχής της χώρας στο FCAS».
«Αποκαλυπτήρια» για το “Ευρωμαχητικό” νέας γενιάς FCAS στο Paris Air Show! (Βίντεο)
Πρόκειται ίσως για την πρώτη φορά που το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τοποθετείται δημόσια για το θέμα και, πιο ειδικά, ο ίδιος ο υπουργός.
Η αναφορά έγινε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σε απάντηση ερώτησης με τίτλο «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Μη Επανδρωμένου Μαχητικού Αεροσκάφους (UCAV) Τεχνολογίας Stealth nEUROn» των βουλευτών Κώστα Σκανδαλίδη, Μιχάλη Κατρίνη, Βασίλη Κεγκέρογλου και Γιώργου Φραγγίδη. Στην ερώτηση οι βουλευτές εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απουσία της Ελλάδας και της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα, ιδιαίτερα της ΕΑΒ, η οποία συμμετείχε ισότιμα στο πρόγραμμα επίδειξης τεχνολογίας nEUROn.
Ισχύει για Ελλάδα; Αγοράστε Rafale κι έτσι θα έχετε συμμετοχή στο FCAS, γαλλική πρόταση στο Βέλγιο!
Το FCAS (Future Combat Air Combat) ξεκίνησε από τις Γαλλία και Γερμανία με σκοπό να αποδώσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα εναέριας μάχης, το οποίο περιλαμβάνει το επόμενο «Ευρωμαχητικό» (6ης γενιάς) και εξειδικευμένα ΜΕΑ.
Το FCAS προορίζεται να αντικαταστήσει τα Eurofighter και Rafale από το 2035-2040 και μετά, με τον στόχο της έναρξης των πτητικών δοκιμών να έχει τοποθετηθεί το 2026.
Πέρα από τις δύο χώρες, στο FCAS συμμετέχει η Ισπανία. Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία δεν επιθυμεί την ένταξη περισσότερων χωρών στο FCAS, καθώς φοβάται ότι η «πολυφωνία» θα δημιουργήσει καθυστερήσεις.