Καθώς ο αγωγός TAP έγινε επιχειρησιακός τον προηγούμενο μήνα, η Ελλάδα έχει καταστεί στον πιο σημαντικό κόμβο για φυσικό αέριο που δεν προέρχεται από τη Ρωσία, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με το «Euroactiv», αυτό οφείλεται στον αγωγό TAP και τις εγκαταστάσεις LNG που έχουν δημιουργηθεί. Ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, εγκωμίασε τη λειτουργία του αγωγού και συμπλήρωσε πως η λήψη φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν θα αρχίσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η επιλογή του Νότιου Διαδρόμου μέσω Ελλάδας και ο αγωγός TAP αποφασίστηκαν από την κοινοπραξία Shah Deniz το 2013, σε μια περίοδο που η χώρα έπρεπε να πουλήσει δημόσια περιουσία. Μεταξύ αυτών βρίσκονταν δύο εταιρείες ενέργειας που η Ρωσία ήθελε, αλλά απέτυχε να αποκτήσει. Τελικά, οι δύο μεγάλες ελληνικές πολιτικές δυνάμεις επέλεξαν να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας, ακούγοντας τις ΗΠΑ.
Τώρα η Ελλάδα ποντάρει στον διπλασιασμό της ικανότητας του αγωγού. Μια αξιολόγηση γι’ αυτό θα γίνει το 2021. Mε αρχική μεταφορική ικανότητα 10bcm, ο TAP καλύπτει το 1/3 της ζήτησης από τη Βουλγαρία, το ¼ της ζήτησης στην Ελλάδα και το 12% της ιταλικής ζήτησης.
Με τον TAP το ελληνικό σύστημα αερίου διασυνδέεται με μια από τις μεγαλύτερες αγορές αερίου στην Ευρώπη, της Ιταλίας, που συνδέεται με τη σειρά της με τη Βόρεια Ευρώπη. Ο TAP αναμένεται να προσφέρει φυσικό αέριο και στη ΝΑ Ευρώπη μέσω των αγωγών IGB και IAR.