Καλή απόδοση έχουν τα αντιαεροπορικά αυτοκινούμενα πυροβόλα Gepard (δίδυμα πυροβόλα 35 χιλιοστών πάνω σε πήγμα Leopard 1) στην Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας κυρίως ρωσικά μη επανδρωμένα και πυραύλους cruise, αλλά εδώ και καιρό υπήρχε πρόβλημα με την προμήθεια τους με πυρομαχικά. Έτσι η Γερμανία για να δώσει λύση, προχώρησε σε παραγγελία 300.000 βλημάτων στην εταιρία Rheinmetall. Τα 150.000 θα είναι διατρητικά (APDS-T) και τα υπόλοιπα εκρηκτικά-τροχιοδεικτικά (ΗΕΙ-Τ), με τις παραδόσεις να αναμένονται από φέτος το καλοκαίρι.
Το ζήτημα της έλλειψης πυρομαχικών είχε σε κάποιο βαθμό δημιουργηθεί από την άρνηση της Ελβετίας να εγκρίνει την εξαγωγή τους στην Ουκρανία. Καθώς ένα απόθεμα που υπήρχε στη Γερμανία είχε κατασκευαστεί από την ελβετική Oerlikon, οπότε έπρεπε να δοθεί σχετική έγκριση από την Ελβετική κυβέρνηση, που το αρνήθηκε στο όνομα της παραδοσιακής ουδετερότητας της. Ίδια πυρομαχικά, διαμετρήματος 35×228, έχει και η Βραζιλία, που είχε αγοράσει 36 Gepard από τα γερμανικά αποθέματα, μα και εδώ η νέα κυβέρνηση Λούλα αρνήθηκε την εξαγωγή τους σε εμπόλεμη ζώνη.
Η Γερμανία για να τροφοδοτήσει τα «ουκρανικά» Gepard, σάρωσε ότι απόθεμα υπήρχε διεθνώς, οπότε δεν έχει πλέον άλλη λύση από την κατασκευή νέων, με την παραγγελία που έδωσε τώρα. Και αυτή όμως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, καθώς τα Gepard στην Ουκρανία θα ξεπεράσουν τα 50 σε λίγο (έχουν ήδη παραδοθεί 32), ενώ το Βερολίνο έχει υποσχεθεί ακόμη περισσότερα. Με ρυθμό βολής 550 βλήματα το λεπτό ανά πυροβόλο, είναι σαφές πως αν συνεχιστεί ο πόλεμος η κατανάλωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Στο πιθανό ερώτημα, αν θα μπορούσαν τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) να κατασκευάσουν ίδια πυρομαχικά, η απάντηση είναι “ναι” μιας και δεν είναι ούτε ειδικών προδιαγραφών, ούτε σπάνιας τεχνογνωσίας. Η ΕΑΣ έχει εμπειρία σε βλήματα 20, 30 και 40 χιλιοστών για αντιαεροπορικά πυροβόλα (π.χ. τα Bofors) οπότε το ενδιάμεσο διαμέτρημα 35, δεν είναι κάτι “εξωτικό”. Το θέμα είναι σε τι κατάσταση είναι σήμερα η γραμμή παραγωγής, αν έχει τις σχετικές εργαλειομηχανές, το προσωπικό και βέβαια αν υπάρχουν τα αντανακλαστικά, ώστε να διεκδικηθούν πειστικά τέτοιες διεθνείς παραγγελίες.