Τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας «ναυάγησαν» λόγω διαφωνίας μεταξύ της καγκελαρίας και του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel.
Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το Συμβούλιο θα θεμελιωνόταν στην πρώτη «Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας» της χώρας, ωστόσο τα συνεχή προβλήματα στις σχέσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα τόσο της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία όσο και των σχέσεων με την Κίνα ή τη διάρκεια παραμονής των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων στο Μάλι, δεν επέτρεψαν την επίτευξη του στόχου για δημιουργία οργάνου στα πρότυπα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Οι διαφωνίες καγκελαρίας και υπουργείου Εξωτερικών εντοπίζονταν, σύμφωνα με το Spiegel, στο πού θα εδρεύει, ποιος θα ηγείται και πώς θα στελεχωθεί. Όπως αναφέρει το περιοδικό, έχει πλέον ληφθεί η απόφαση να εγκαταλειφθεί το εγχείρημα, ενώ είναι πλέον σαφής η διαφορά των δύο πλευρών σχετικά με τις αρμοδιότητες για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλει να παραχωρήσει περαιτέρω εξουσίες στην καγκελαρία, η οποία με τη σειρά της ήταν αντίθετη στην υπαγωγή μιας ομάδας με εκτελεστικές εξουσίες, όπως ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, στο υπουργείο Εξωτερικών.
Φωτογραφία Αρχείου
Η ηλιθιότητα των Γερμανών!
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δεν υπάγεται στο Υπουργείο Εξωτερικών αλλά στην Προεδρεία. Είναι Συμβούλιο για να συμβουλεύει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ως η κεφαλή της κυβέρνησης, όπου θα παρθούν αποφάσεις.
Είναι ένα Συμβούλιο όπου τα μέλη του είναι οι υπουργοί (Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, κοκ) και υπάρχει το προσωπικό που θα κάνει την ανάλυση, σύνθεση και θα υποβάλει τις προτάσεις για συζήτηση και λήψη αποφάσεων.
Αυτό το υποστηρικτικο προσωπικό, που αποτελείται από πολιτικό (δημόσιους υπαλλήλους) και στρατιωτικό προσωπικό έχει εμπειρία στις διεθνής σχέσεις, οικονομικά, στρατιωτικά, Στρατηγική και βάση των κατευθύνσεων που παίρνουν από τον Πρόεδρο και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας θα ετοιμάσουν την Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και θα κάνουν όλη την προετοιμασία για την σύγκλιση του Συμβουλίου.
Αν είναι δυνατόν να πιστεύει η Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ότι αυτό το Συμβούλιο πρέπει να είναι κάτω από το Υπουργείο Εξωτερικών! Εκτός από προσπάθεια συγκέντρωσης δύναμης, παρακάμπτει ότι η ασφάλεια ενός Κράτους είναι συνάρτηση των πυλώνων ισχύος του Κράτους, δηλαδή η Διπλωματια, η Πληροφορική/Επικοινωνία, η Στρατιωτική Ισχύς, η Οικονομία και η Κουλτούρα-Επιρροή.
Αλλά στο τέλος τι να περιμένει κανείς από την Γερμανία ή την ΕΕ και κατ’επεκταση από την Ελλάδα? Αφού η Γερμανία δεν ξέρει πως να ιδρύσει ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, πώς θα το κάνει αυτό η Ελλάδα? Όχι ότι αυτό το γεγονός πρέπει να είναι η δικαιολογία για μάς.
Δοκιμάζουν διάφορα σχήματα και οι Γερμανοί, αλλά σε αντίθεση με τους Ιάπωνες που εξελίχθηκαν στην μορφή της σχέσης τους με τις ΗΠΑ (που οδήγησε πρόσφατα σε ουσιαστική αναθεώρηση του στρατηγικού θεσμικού πλαισίου τους), η Γερμανία επέδειξε ηγεμονικές τάσεις με απωθημένα και όχι μόνο προς τους ‘αδύναμους’… (κουίζ 1, ποιά ήταν η θέση του Ιάπωνα υπουργού οικονομικών όταν οι δικοί μας φώναζαν το Γέρουν/ Σόιμπλε βάστα γερά? κουίζ 2 ποιός θυμάται την ιστορική φωτογραφία με την Μέρκελ έχουσα ύφος διαμαρτυρόμενο προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ απο όρθια στάση ενώ αυτός καθόταν με τα χέρια σταυρωμένα και βλέμμα απλανές και που ήταν ο Ιάπωνας ομόλογος του? λεπτομέρειες θα πουν βέβαια)