Το καύσιμο είναι το τελευταίο που σκέφτεται ο αμερικανικός Στρατός όταν αναπτύσσει δυνάμεις ανά τον κόσμο ή κάνει ασκήσεις, όμως δεν είναι ανεξάντλητο. Ειδικά στον πόλεμο, τα καύσιμα και δη η απρόσκοπτη επάρκειά τους για παρατεταμένες επιχειρήσεις συχνά είναι αυτό που κάνει την διαφορά –εξ ου και ο λόγος που καύσιμα/λιπαντικά φιγουράρουν στην πρώτη πεντάδα της λίστας στόχων του εχθρού που πρέπει να καταστραφούν το συντομότερο δυνατόν.
Σε καθημερινή βάση, οχήματα, άρματα μάχης, αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ χρειάζονται περίπου 340.000 βαρέλια καυσίμου. Πρώτη σε κατανάλωση έρχεται η Αεροπορία, ακολουθεί το Ναυτικό και μετά ο Στρατός. Βεβαίως, σε περίοδο επιχειρήσεων οι ανάγκες αυξάνουν, το ίδιο και τα προβλήματα που πρέπει να επιλύσει ο Εφοδιασμός προκειμένου ο Στρατός να μην ξεμείνει από την κινητήριο –κυριολεκτικά– δύναμή του. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οχήματα του αμερικανικού Στρατού κάνουν τον εφοδιασμό πραγματική πρόκληση.
Buffalo MPV (Mine Protected Vehicle) Γνώριμη φιγούρα σε όσους υπηρέτησαν στο Αφγανιστάν, το θηριώδες Buffalo είναι ένα ειδικό όχημα με θωράκιση η οποία του επιτρέπει να εκτελεί την άκρως επικίνδυνη αποστολή του: τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών. Η προστασία που παρέχει η θωράκιση σχήματος ‘V’ για τον περιορισμό των αποτελεσμάτων μιας έκρηξης δεν είναι δωρεάν καθώς με ένα ντεπόζιτο 85 γαλ. το βαρύ αυτό όχημα «καίει» ένα γαλόνι κάθε 3,5 μίλια. Δεν είναι περίεργο που η αυτονομία του ανέρχεται σε μόλις 300 μίλια.
Cougar MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) Σχεδιασμένο να αντέχει σε εκρήξεις ναρκών και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών IED (Improvised Explosive Devices) το τεθωρακισμένο όχημα Cougar έχει κατανάλωση της τάξης των 9 μιλίων/γαλ. Αναλόγως των συνθηκών υπό τις οποίες επιχειρεί, αυτό μπορεί να αλλάξει.
HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) Από το 1984 το όχημα για όλες τις δουλειές: μεταφορικό (M998A1), φορέας αντιαρματικών όπλων (Μ1036 TOW) και αντιαεροπορικών πυραύλων Stinger (Μ1097 Avenger), νοσοκομειακό, ό,τι κι αν σκεφθεί κανείς, κάποια από τις 17 βασικές εκδόσεις του ‘Humvee’ είναι πολύ πιθανό να το κάνει ήδη –o Ε.Σ χρησιμοποιεί Μ1025Α2 με πολυβόλο των 0,50 και Μ1114GR ως φορέα του ρωσικού αντιαρματικού πυραύλου M9113 Kornet E. Η κατανάλωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες (το επιχειρησιακό βάρος του οχήματος, αν έχει «φορτωθεί» με θωράκιση κλπ) και κυμαίνεται από 12 μίλια ανά γαλόνι ή και λιγότερο. Σε δρόμο είναι περίπου 8 μίλια/γαλ. ενώ μέσα σε πόλη πέφτει στο μισό, μόλις 4 μίλια/γαλ.
Αμφίβιο αποβατικό AAV-7A1 Αναπόσπαστο κομμάτι κάθε Τάγματος Αμφιβίων Επιχειρήσεων του αμερικανικού Σώματος Πεζοναυτών, τα AAV-7A1 είναι το μέσον μεταφοράς στρατιωτών και υλικού μιας αμφίβιας δύναμης από τα πλοία στον αιγιαλό αποβάσεως. Όμως τα «ταξί» των Πεζοναυτών σε πόλεμο και ασκήσεις δεν μένουν εκεί. Ενισχυμένα με θωράκιση, τα τεράστια αμφίβια παρέχουν την δυνατότητα διεξαγωγής μηχανοκίνητων επιχειρήσεων στην ενδοχώρα υποστηρίζοντας τα φίλια τμήματα. Η ισχύς τους είναι ανάλογη της κατανάλωσης: 1,5 μίλι/γαλ. σε ξηρά και περίπου 7 ώρες (στις 2.600 στροφές/λεπτό) στο νερό.
Α/Κ Μ109Α6 Paladin Από την δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα το αυτοκινούμενο οβιδοβόλο Paladin έχει υποστεί πολλές αναβαθμίσεις που του επιτρέπουν να παραμένει επίφοβο. Η «οικογένεια» των αυτοκινούμενων Μ109 με το πυροβόλο των 155 χιλ. κατέχει δεσπόζουσα θέση στους δυτικούς Στρατούς για την υποστήριξη ελιγμών τεθωρακισμένων και μηχανοκινήτων Μεραρχιών και με ένα ντεπόζιτο χωρητικότητας 133 γαλ. «καίει» 1 γαλόνι ντήζελ κάθε 1,3 μίλια.
Μ2Α3 και Μ3Α3 Bradley Τα τεθωρακισμένα M2 Bradley IFV (Infantry Fighting Vehicle) και το νεότερο M3 CFV (Cavalry Fighting Vehicle) βρίσκονται σε κάθε πολεμική επιχείρηση του αμερικανικού Στρατού τα τελευταία χρόνια. Η έκδοση Α3 η οποία τέθηκε σε υπηρεσία το 2000 ενσωματώνει αναβαθμισμένο ηλεκτρονικό (πλήρως ψηφιακό) εξοπλισμό και βελτιωμένη θωράκιση. Σχεδιάσθηκε και αναπτύχθηκε για να είναι ταχύ όσο και το άρμα μάχης Μ1 ώστε να το συνοδεύει σε επιχειρήσεις, γι’ αυτό και η κατανάλωσή του είναι της τάξης του 1,7 μιλίου/γαλ.
Μ1 Abrams Το κύριο άρμα μάχης του αμερικανικού Στρατού σήμερα, αντικατέστησε τα Μ60 και Μ48Α5 Patton φέρνοντας μια νέα εποχή στον αγώνα τεθωρακισμένων. Οι βασικές εκδόσεις του Abrams (Μ1, Μ1Α1 και Μ1Α2) ενσωματώνουν βελτιωμένο οπλισμό, καλύτερη προστασία και ηλεκτρονικά ενώ οι περιοδικές αναβαθμίσεις του επιτρέπουν να παραμένει στην πρώτη γραμμή παρά τα χρόνια υπηρεσίας του. Ο κινητήρας του, ισχύος 1500 ίππων, είναι… σοβαρός πότης καυσίμου: Μόνο στο ρελαντί καταναλώνει 12 γαλόνια την ώρα! Εν κινήσει, κάνει λίγο παραπάνω από μισό μίλι (0,6 για την ακρίβεια) για κάθε γαλόνι που καταπίνει. Λέγεται ότι ο καλύτερός του φίλος είναι ένα ‘bowser’.
Αλέξανδρος Θεολόγου