Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως το ΠΝ πρόκειται να παραλάβει εντός του έτους, την 6η πυραυλάκατο κλάσης Super Vita. Λογικά, κι ΑΝ τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, τον επόμενο χρόνο θα έχουμε την ευτυχία να δούμε άλλη μια Super Vita στις τάξεις του ΠΝ. Τώρα, αν δεν είναι το 2021 θα είναι το 2022 ή το 2023. Αλήθεια, βιαζόμαστε;
Στα “χέρια” του ΠΝ πέρασε η νέα δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη
Προφανώς κι όχι, άλλωστε, τι να τις κάνεις τις πυραυλακάτους; μέχρι να μπουν σε υπηρεσία, είναι ήδη παρωχημένες. Όταν τις παραγγείλαμε, ήταν ότι καλύτερο σε πλοίο αυτού του εκτοπίσματος παγκοσμίως. Το ραντάρ MW-08 σε συνδυασμό με το RAM, προσέφερε εξαιρετικές δυνατότητες εναντίον αεροσκαφών και αντιπλοϊκών πυραύλων. Σήμερα; Κάτι κάνουν, αλλά οι απειλές έχουν αλλάξει.
Το ίδιο συνέβη και όταν παραγγείλαμε τις Super Vita, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με τις πυραυλακάτους Combattante IIIB. Οι τελευταίες, με δυο (!!!) πυροβόλα Oto Melara 76mm και δυο δίδυμα Emerlec 30 mm ήταν από τις καλύτερα προστατευμένες πυραυλακάτους της εποχής τους. Δύσκολα θα μπορούσε εχθρική Μοίρα αεροσκαφών να λυγίσει μια συνδυασμένη άμυνα δυο τέτοιων πλοίων. Μιλάμε όμως για το 1980, όταν οι αποστολές TASMO γίνονταν με ρουκετοβόλα και iron bombs. Τι ελπίδες όμως έχουν σήμερα αυτά τα πλοία;
Το περίεργο είναι πως οι IIIb αλλά και οι ΙΙΙ είναι αρκετά “νέες”, ενώ έχουν υποστεί και διάφορους εκσυγχρονισμούς. Αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι τα πλοία είναι ήδη 40 ετών, και παρά τα ικανά πληρώματα, χρειάζονται είτε νέα όπλα, κυρίως για τον Α/Α αγώνα και νέο ικανότερο ραντάρ 3D. Δηλαδή, χρειάζονται κατ’ελάχιστον ένα RAM, που αυτή τη στιγμή, η αγορά 9 συστημάτων του τύπου από το ΠΝ ίσως αποτελεί “ανέκδοτο”.
Για τις Combattante IIa που υπηρετούν ακόμη, ενώ πλησιάζουν τα 50 έτη σε υπηρεσία, δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Το ΠΝ τις διατηρεί γιατί απλά δεν έχουν παραδοθεί οι τελευταίες δυο Super Vita. Ας μην κάνουμε κάποια άλλο σχόλιο για το θέμα…
Ας πάμε τώρα στα υποβρύχια. Επισήμως, έχουμε έναν εντυπωσιακότατο αριθμό υποβρυχίων. Ανεπισήμως, δεν έχουμε. Ο λόγος είναι απλός. Καταρχάς, υπηρετούν ακόμη 3 υποβρύχια κλάσης 209/1100 που μπήκαν σε υπηρεσία πριν σχεδόν 50 (!) χρόνια. Για να πούμε την αλήθεια, τη δεκαετία του ’90 τα υποβρύχια αυτά εκσυγχρονίστηκαν, με αποτέλεσμα να λάβουν μια γερή παράταση στη διάρκεια ζωής τους. Το θέμα όμως είναι, μέχρι πότε μπορούν να πολεμούν.
Στις λίστες του ΠΝ υπάρχουν και άλλα 3 υποβρύχια 209/1200. Νεότερα από τα 209/1100, η ηλικία του φτάνει τα 40 έτη, απλά, σε σχέση με τα 209/1100, εδώ δεν έχουμε εκσυγχρονισμό. Εκσυγχρονίστηκε μόλις ένα με σύστημα AIP και τα ηλεκτρονικά των 214ΗΝ, αλλά το πρόγραμμα σταμάτησε, καθώς παραγγέλθηκαν δυο επιπλέον 214ΗΝ. Φυσικά, η παραγγελία έχει μείνει αδρανής μέχρι σήμερα.
Belh@rra ή/και LCS Freedom (MMSC frigate), τι είναι καλύτερο για το ΠΝ;
Λογικά, τα 209/1200 θα πρέπει λίαν συντόμως να βγουν εκτός υπηρεσίας, ενώ τα 209/1100 παρά το γεγονός ότι είναι εκσυγχρονισμένα, θα πρέπει κι αυτά να ακολουθήσουν. Αλλιώς, η Ελλάδα θα μπει στο κλαμπ των προηγμένων κρατών που κρατούν 50ετή υποβρύχια σε υπηρεσία, όπως το Ιράν, η Βόρεια Κορέα κοκ.
Για τον Στόλο των φρεγατών, δεν έχουμε να πούμε και πολλά. Τα έχουμε πει τόσες πολλές φορές, που μάλλον είναι πλέον κουραστικό. Kortenaer, μπλα μπλα μπλα, μη εκσυγχρονισμένες, μπλα μπλα μπλα, Adelaide, Arleigh Burke μπλα μπλα, LaFayatte, μπλα, και 2 Belh@rra που απλά ΔΕΝ υπογράφονται ακόμη.
Πόσα χρήματα απομένουν για να ολοκληρωθούν τα Type 214 και οι Super Vita του ΠΝ
Δηλαδή, άντε και υπογράψαμε για τις Belh@rra. Σώθηκε το ΠΝ; Πως το θέλατε;
Το ΠΝ είχε 14 κύριες μονάδες Στόλου. Με την απόσυρση του “ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΙΝΑ” η οροφή έπεσε στα 13 πλοία. Όταν για λίγο ζήσαμε το όνειρο των FREMM, ξέραμε πολύ καλά πως αν ερχόντουσαν οι δυο FREMM, δεν θα αποσύρονταν οι 3 μη εκσυγχρονισμένες Kortenaer. Ο λόγος; Απλός. Οι αποστολές δεν βγαίνουν με λιγότερα από 15 μεγάλα πλοία.
Άσκηση «ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ», εκπαιδευτική βολή τορπίλης από υποβρύχιο του ΠΝ (Βίντεο)
Πως τα βγάζει πέρα το ΠΝ με 13 κύριες μονάδες; τη στιγμή μάλιστα που οι 3 από αυτές δεν έχουν ανταλλακτικά, οι 4 θέλουν άμεσο ΕΜΖ, και οι 6 έπρεπε να πάρουν ισχυρότερο οπλισμό στο δικό τους ΕΜΖ; Ειλικρινά, οποιοδήποτε άλλο Ναυτικό, δεν θα τα έβγαζε πέρα. Κάποτε λέγαμε ήρωες τα πληρώματα των Θηρίων και των FRAM, τώρα έχουμε συνειδητοποιήσει τι μαγικά κάνει το ΠΝ και τα στελέχη του για να βγάζουν το Στόλο εν έτει 2020;
Ακόμη και οι πλέον σύγχρονες, ΜΕΚΟ200ΗΝ χρειάζονται Εκσυγχρονισμό Μέσης Ζωής εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία. Ο ΕΜΖ πρέπει να γίνεται το συντομότερο, και όχι στο Τέλος Ζωής.
Βασίλης Νέδος: Ο ΥΕΘΑ ζήτησε καταδρομικά Ticonderoga από τις ΗΠΑ για το ΠΝ
Αν δεν αρχίσουν άμεσα οι αποφάσεις για την ενίσχυση του ΠΝ, τότε ραγδαία θα ξεκινήσει η απομείωση των Μονάδων του Στόλου. Ο πάλαι ποτέ κραταιός Ελληνικός Στόλος θα χάσει εντός της επόμενης δεκαετίας το 60 ή και 70% των μονάδων του, χωρίς αντικατάσταση. Ακόμη κι αν αγοράσουμε τις Belh@rra, τότε απλά δυο μεγάλες μονάδες θα πρέπει να αντικαταστήσουν συνολικά 9 (ή μάλλον 10) πλοία.
Επίσης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντικατάσταση των Combattante III, πλοία που παίζουν έναν κρίσιμο ρόλο στο Αιγαίο. Λογικά μια “μικρή” ALS θα ήταν ίσως το ιδανικότερο πλοίο, που θα μπορούσε με πολύ μικρό κόστος έχει παρουσία παντού στο Αρχιπέλαγος.
Το Βραζιλιάνικο Ναυτικό βγάζει στο σφυρί τα υποβρύχια Type 209/1400
Τώρα, σε ότι αφορά τα υποβρύχια, ιδέες υπάρχουν πολλές. Όπως πολλοί αναγνώστες μας παρατήρησαν, ευκαιρίες μεταχειρισμένων υπάρχουν αρκετές, θέληση ή χρήματα δεν υπάρχουν. Τα 209/1400 της Βραζιλίας θα ήταν μια εξαίρετη επιλογή. Επίσης, θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε το ναυπηγικό πρόγραμμα των ελληνικών 214ΗΝ. Αλλά όταν δεν έχουμε αγοράσει τορπίλες για τα ήδη υπάρχοντα, λογικό είναι όλες οι προτάσεις να ακούγονται αστείες.
Κλείνοντας, θα πούμε με δυνατή φωνή, για δεύτερη φορά, πως το ΠΝ χρειάζεται ενίσχυση. Χρειάζεται ένα γενναίο μακροχρόνια πρόγραμμα ναυπήγησης νέων πλοίων, που θα επτρέψει στην Ελλάδα να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν είχε χάσει το ΠΝ το ποιοτικό πλεονέκτημά του στα μέσα, ενώ πάντα ήταν και αρκετά είχε και ποσοτική επάρκεια. Ακόμη και τον καιρό της Επανάστασης του 1821, χάρη και στο Ναυτικό μπορέσαμε να ξεκινήσουμε.
Καλές οι εκδηλώσεις Μνήμης και οι Εορτασμοί για το 1821, τις στηρίζουμε και θα τις στηρίξουμε. Χρειάζεται όμως και έμπρακτη ενίσχυση του ΠΝ. Όχι αύριο, αφού “δούμε” τι μας περισσεύει, μήπως πάρει κάτι “ψιλά”, δεν φτάνουν τα “ίσως”. Είναι πλέον Εθνική Ανάγκη.