Οι επενδυτές και οι αναλυτές υποστήριξαν ότι υπάρχει μικρή προοπτική διαρκούς ανάκαμψης για τη λίρα, εκτός εάν η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μπορέσει με κάποιο τρόπο να απελευθερωθεί από την ανορθόδοξη πεποίθηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό, αντί να τον επιβραδύνουν, ανέφεραν οι Financial Times.
Η λίρα της Τουρκίας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν με αμηχανία στην κίνηση της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη να μειώσει το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 15%, σύμφωνα με το κάλεσμα του Τούρκου προέδρου μια μέρα νωρίτερα και παρά την κατάρρευση της λίρας, που ορισμένοι αναλυτές λένε ότι βύθισε τη χώρα σε «νομισματική κρίση».
Το νόμισμα, το οποίο διαπραγματευόταν πρόσφατα με πτώση περίπου 2 τοις εκατό στα 11,32 TL ανά δολάριο, έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30 τοις εκατό ,φέτος , αφού οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των αρχών να διαχειριστούν την οικονομία ενόψει του πληθωρισμού που επιταχύνθηκε σχεδόν στο 20 τοις εκατό τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τους FT.
Ο Ερντογάν τον Φεβρουάριο αντικατέστησε έναν φιλικό προς την αγορά διοικητή της κεντρικής τράπεζας που αύξησε απότομα τα επιτόκια κατά τη διάρκεια της τετράμηνης θητείας του με τον πιστό του κόμματος Şahap Kavcıoğlu, ο οποίος μείωσε τα επιτόκια από το 19% από τις αρχές Σεπτεμβρίου, παρά τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών.
Ο Ulrich Leuchtmann, επικεφαλής της έρευνας FX της Commerzbank, δήλωσε στους FT ότι «πιθανώς δικαιολογείται να μιλάμε για κρίση» εάν ένα νόμισμα έχανε περισσότερο από το ένα τρίτο της αξίας του στην αγορά συναλλάγματος σε λιγότερο από τρεις μήνες.
Οι FT επικαλέστηκαν επίσης τον Viktor Szabo, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στην Aberdeen Standard Investments, που είπε ότι ενώ τα επιτόκια στο 15% μπορεί να είναι φαινομενικά ελκυστικά για τους επενδυτές που διψούν για επιστροφή στο εξωτερικό, τα πιθανά ετήσια κέρδη θα μπορούσαν να «εξαφανιστούν σε λίγες εβδομάδες», δεδομένου του ρυθμού πτώσης της λίρας.