Το μελλοντικό ευρωπαϊκό μαχητικό αντιμετωπίζει ένα δίλημμα: Ποιος άλλος μπορεί να πάρει μέρος στην ανάπτυξή του;
Με τις μεγαλύτερες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασίλειο να τρέχουν τα δικά τους ξεχωριστά προγράμματα μαχητικού αεροσκάφους 6ης γενιάς, έχουν αρχίσει να αναδύονται διαφορετικές απόψεις αναφορικά με το πόσα κράτη θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην προσπάθεια της Γαλλίας και της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το «Defense News», το κύριο ερώτημα είναι αν η Ευρώπη αντέχει μακροπρόθεσμα τόσο το Tempest όσο το FCAS. Στο τελευταίο παίρνουν τώρα μέρος η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει δύο καινούργια συστήματα», ανέφερε σε πρόσφατη εκδήλωση της γερμανικής βιομηχανίας ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Defence & Space, Dirk Hoke. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ζήτημα προϋπολογισμού. Νωρίτερα φέτος Γερμανοί αξιωματούχοι τόνισαν σε Γερμανούς βουλευτές πως πρέπει να ενταχτεί «νέο αίμα» στο FCAS, καθώς οι Βρετανοί συνεχίζουν την προσπάθεια προσέλκυσης καινούργιων μελών στο δικό τους πρόγραμμα.
Ωστόσο, η γερμανική και η γαλλική πλευρά δεν μοιάζουν να μοιράζονται την ίδια άποψη. Ενώ το Βερολίνο θα ήθελε να δει περισσότερα κράτη να συνεισφέρουν στο FCAS, ένα πρόγραμμα όπου η γαλλική βιομηχανία έχει αναλάβει τα ηνία, το Παρίσι πιστεύει πως τα πιθανά νέα μέλη θα μπορούσαν να προξενήσουν καθυστερήσεις. «Αν αλλάζουμε εταίρους κάθε έξι μήνες, μπορώ να σας πω ότι δεν θα φτάσουμε το 2040», σημείωσε χαρακτηριστικά τον προηγούμενο μήνα ο επικεφαλής της Dassault Aviation, Eric Trappier. Προς ώρας στο FCAS έχει γίνει δεκτή μόνο η Ισπανία και αυτή με το πρόγραμμα να είναι ακόμα σε εμβρυακό επίπεδο.
Η Dassault φοβάται ότι οι πολλοί εμπλεκόμενοι θα μετατρέψουν το FCAS σε… Eurofighter 2.0
Μπορούν τα προγράμματα Tempest και FCAS να συγχωνευτούν; Η εύρεση ενός τρόπου να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνει κορυφαία προτεραιότητα, ο Hoke υποστηρίζει. Μέχρι τότε όμως, ο ίδιος καταλήγει, «είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε υπομονή».